Volba prezidenta - Díl 3 - Může ten Topolánek kandidovat nebo ne?

M. Topolánek vletěl do stávající přímé volby jako uragán. Netrvalo dlouho a hned musíme řešit základní otázku - může vůbec kandidovat? Nebo jeho kandidatura skončí katastrofou a bude jen epizodou na pár dní?

Asi jste zaznamenali kauzu posledních dní. M. Topolánek ohlásil kandidaturu na prezidenta. Pár dní na to předložil na Ministerstvu vnitra svoji kandidátní listinu podepsanou deseti senátory. Právě deset senátorů je přitom minimální počet.

Nyní se však objevily hlasy, že M. Topolánek přesto nebude moci kandidovat. Důvod? Podpisy některých senátorů na jeho podporu jsou údajně neplatné. Problém je v tom, že tito senátoři podpořili více kandidátů, což zákon údajně zakazuje. Sporné ustanovení přitom zní: ,,Navrhující poslanci, navrhující senátoři nebo navrhující občan mohou podat pouze jednu kandidátní listinu“.

Zákon tedy říká, že senátoři mohou pouze jednu kandidátní listinu podat. Všichni se ale asi shodneme na tom, že podat nerovná se podepsat. Podání kandidátní listiny je totiž úkon spočívající v zanesení listiny na Ministerstvo vnitra a s podpisem nemá vlastně nic společného.

Stejně tak se objevuje výklad, že pojem ,,Navrhující senátoři“ označuje tyto senátory jako celek. Jinak řečeno – pokud skupina deseti senátorů podpoří kandidáta X, znamená to, že totožná skupina stejných deseti senátorů nesmí podpořit senátora Y. Pokud se však složení skupiny, byť i jen částečně, změní, mohou tito senátoři, tentokrát v rámci jiné skupiny, znovu podpořit dalšího kandidáta.

Na straně druhé, všichni cítíme, že tyhle výklady jsou trochu ,,právničina“ a že úmysl zákonodárce zakázat senátorům podepisovat více kandidatur zde asi byl a jedná se spíše o špatnou formulaci. Tedy alespoň na mne to takový dojem dělá. Faktem však zůstává, že znění zákona je sporné. Kdyby bylo řečeno, že každý senátor může podpisem podpořit pouze jediného kandidáta, nemáme se dnes o čem bavit. Jenže tak tomu není.

Takže co s tím? Může ten Topolánek kandidovat nebo ne? Troufám si tvrdit, že kandidovat může a bude. Ministerstvo vnitra, které razí názor, že senátoři mohou podepsat více kandidátních listin, jeho kandidaturu nepochybně schválí. No a pak už bude jen záležet na tom, zda proti tomu některý z jeho oponentů podá odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu, či nikoliv.

Ministerstvo vnitra sice tvrdí, že takové odvolání není přípustné, ale to je zjevný nesmysl. Zákon jasně říká, že proti provedení registrace kandidátní listiny mohou podat odvolání poslanci a senátoři, nebo navrhující občan. Netuším, jak může Ministerstvo tvrdit opak.

Podstatné však je, že pokud bude Nejvyšší správní soud kandidaturu M. Topolánka skutečně přezkoumávat, dojde k tomu, že zde máme sporné znění zákona. Historicky přitom platí, že vždy když měly soudy rozhodovat o výkladu sporných znění volebních zákonů, vyložily je ve prospěch kandidátů. Zkrátka, pokud tady máme špatný zákon, který umožňuje více výkladů, nesmíme za to trestat kandidáty a musíme použít ten výklad, který je k nim nejpříznivější.

V tomto případě výklad, který uzná za platné i podpisy těch senátorů, kteří podpořili více kandidátů. Takže - M. Topolánek se voleb na 99,9 % účastnit bude. A to je myslím s ohledem na zajímavost kampaně a toho co nás v ní čeká jedině dobře!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šutka | středa 8.11.2017 18:30 | karma článku: 23,54 | přečteno: 1026x