Volba prezidenta - Díl 11 - Jak volit, aneb dilema anti-zemanovců

V diskuzích se v poslední době objevuje spousta argumentů a ,,zaručených návodů" jak v tento pátek a sobotu volit, aby nevyhrál Miloš Zeman. Pojďme se na tyto ,,návody" podívat.  

Když v těchto dnech navštívím v podstatě kteroukoliv z internetových diskuzí, nestačím se divit. Zatímco fanoušci stávajícího prezidenta mají jasno a jsou celkem v klidu, na druhé straně barikády zuří bitva. O co se bojuje? No přeci jak volit, aby nevyhrál Zeman. Hlavním argumentem některých ,,rádců" přitom je, že pokud se nyní všichni nesemkneme za jediným kandidátem, kterým je v očích mnoha diskutujících Jiří Drahoš, je vše ztraceno a M. Zeman bude na Hradě dalších pět let. Hlasy nevoličů M. Zemana se totiž v takovém případě údajně rozdrobí a M. Zeman vyhraje už v prvním kole.

Vážení, to je, promiňte mi ten výraz, úplná blbost a tito ,,rádci" to dobře ví. Jak každý dobře ví, máme tu dvoukolový většinový systém. To znamená, že je úplně jedno, kolik hlasů dostane první a druhý postupující. Pokud tedy postoupí Zeman třeba s 40 % hlasů, je úplně jedno, zda  Drahoš na druhém místě obdrží ,,jen" 15 % a Horáček s Topolánkem na místě třetím shodně po 14.9 %. Prostě postoupí Drahoš a hotovo. Stejně tak by postoupil, pokud by obdržel shodně jako Zeman 40 % hlasů a Horáček s Topolánkem dostali po 2 % hlasů. Je to prostě fuk, vždycky postupuje druhý v pořadí bez ohledu na odstup od vítěze.

Jiná situace může nastat, pokud by některý kandidát dostal v prvním kole více než 50 % hlasů - což je vzhledem k preferencím stávající hlavy státu hlavní obava jeho odpůrců. Ani zde však argument ,,rádců" o tom, že není dobré štěpit hlasy mezi Zemanovy vyzyvatele a je třeba již v prvním kole volit jednoho společného kandidáta (zpravidla J. Drahoše), neplatí. Pro vítězství v prvním kole musí kandidát získat přes 50 % všech odevzdaných hlasů - a je znovu úplně jedno, jak budou tyto hlasy mezi zbylé kandidáty rozloženy. Pokud tedy M. Zeman obdrží 51 % hlasů, J. Drahoše nezachrání ani kdyby pro něj hlasovali všichni zbylí voliči a on získal zbylých 49 % hlasů. Stejný efekt nastane, pokud M. Zeman obdrží 51 % hlasů a zbylých 49 % hlasů se mezi jeho protivníky rozprostře rovnoměrně. Prostě je tu kandidát s více než 50 % v prvním kole a ten bere vše. Žádné šikování jeho odpůrců za kterýmkoliv jiným ,,vyvoleným" kandiátem nepomůže.

Nepodléhejte hysterii těchto ,,rádců" a v prvním kole volte tak, jak to skutečně cítíte. Nenechte si namluvit, že už teď je třeba volit ,,rozumem" a podporovat někoho, koho vám tito rádci našeptávají. Není to pravda a Váš hlas bude mít smysl, ať již půjde komukoliv.

PS: Jedna malá rada na závěr - chce-li anti-zemanovská část voličů Zemana skutečně porazit, není právě tou nejlepší cestou v rámci prvního kola urážet každého, kdo nevolí Drahoše. Představa, že voliči Topolánka, Horáčka, Fischera a dalších naběhnou v druhém kole nadšeně volit někoho, od jehož příznivců slýchali permanentní urážky, daleko větší než ze strany Hradu, je totiž značně naivní...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šutka | úterý 9.1.2018 8:04 | karma článku: 21,13 | přečteno: 784x