Volba prezidenta - Díl 0 - startujeme!

Prezidentskou volbu ČR jsem docela podrobně prostudoval a srovnal s jinými státy. A pak o tom napsal knihu. Zajímá Vás proč sbíráme zrovna 50.000 podpisů? Jak máme nastavená pravidla financování? A pravidla etická? Pojďme na to.

Jen ve stručnosti. Momentálně působím jako advokátní koncipient v jedné menší pražské advokátce. Za sebou mám JUDra a zároveň dělám druhým rokem PhD. To vše na právech v Praze, to vše obor ústavní právo. K založení blogu mě vedla blížící se volba prezidenta. Sběr podpisů je v plném proudu, denně se spekuluje o tom, kdo bude kandidovat. V průzkumech se (tak jako při první volbě) pravidelně objevují kandidáti, kteří ve skutečnosti kandidovat nikdy nebudou a naopak v nich chybí ti, kteří už kandidaturu ohlásili. Klasika.

Ale k věci. Právě s přímou volbou jsem strávil docela dost času. To když jsem o ní psal knížku, která vyšla letos na jaře. Ve zkratce řečeno, porovnal jsem v ní docela podrobně naši přímou volbu prezidenta se všemi úpravami přímé volby ve státech EU. A zjistil u toho pár (doufám) zajímavých věcí, o které bych se s Vámi nyní rád pravidelně dělil.

Důležité tedy je, že blog nebude o jednotlivých kandidátech. Tedy aspoň ne v tom smyslu, abych říkal, koho má kdo volit a koho ne. Kdo je ten zlý a kdo hodný. Na to má každý vlastní hlavu. Blog má spíše komentovat aktuální dění kolem volby. Bude mít za úkol přiblížit, jak vlastně probíhá sběr podpisů, jejich sčítání, nebo vyřazování. A vysvětlit, proč jich sbíráme vlastně 50.000 a ne třeba 100.000. Blog bude mít za úkol komentovat financování kampaně (aneb jak se vesele budou porušovat všechna pravidla a všichni se vyhnou trestu). A v neposlední řadě bych se rád také věnoval etické stránce kampaně (i letos bude v tomhle směru o zábavu nepochybně postaráno). No a to vše, jak jsem řekl výše, ve světle úprav všech zemí EU. Ať máme nějaké to srovnání.

Na první příspěvek to myslím stačí. Budu těšit v dalších dílech!

 

Autor: Pavel Šutka | pátek 21.7.2017 7:00 | karma článku: 16,17 | přečteno: 584x