Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KK

Děláte z komára velblouda a celý článek je hysterický. Vdala jste se do ciziny, máte manžela cizince, budete žít v cizině, dává tedy smysl, že budete užívat JEHO příjmení bez ová. To většinou lidé dělají. Ovšem nějaká pozérka, která se narodí v Česku českým rodičům a která si usekne ová, aby byla zajímavá, nebo další,co stráví někde rok v cizině, též Češka, vdaná za Čecha, žijící v Česku, která si usekne ová? Čisté pozérství. A česká média se míní pos..dělat, aby náhodou nedali ová Smetanové, Svobodové, Kaplické a jiným křepelkám, ale nějaká Agatha Christie........ová nebo Michelle Obam...ová už to štěstí nemá. A cizinci nejsou tak blbí, stačí jim vysvětlit, že Novák a Nováková patří k sobě, ostatně Češi nejsou jediní, kteří upravují příjmení. Bohužel to ale dělají výběrově.

4 2
možnosti
Foto

Cit.: "švýcarští domorodci skutečně nechápou, že Novák a Nováková jsou manželé".

Fakt jsou padlí na hlavu? My, Češi, když vidíme pana Smetanu s paní Smetanou, bychom měli podle Vaší logiky "skutečně nechápat", že jde o manžele. My to, na rozdíl od těch zabedněných Švýcarů, docela chápeme, jenom se tomu pousmějeme.

Možná jste to jejich "nechápání" trošičku zveličila, abyste sama sobě zdůvodnila, že to není snobství, ale pouhopouhá nutnost, že?

Nic nenamítám proti nepřechylování ženských příjmení u lidí, kteří žijí jinde, jen je mně trošku k smíchu Vaše argumentace.

4 2
možnosti
JL

Udělil jsem Vám mínus. Protože v době internetu tím spíš platí, že neznalost

neomlouvá. Zkuste si o tom něco nastudovat.

1 2
možnosti
DK

D38a44v50i39d 58K23r18á34l

8. 11. 2013 6:21

už jen blog svědčí o tom, že jsi nerozhodnutá a blog měl podpořit tvé rozhodnutí.

0 1
možnosti
Foto

Moje polovicak, kdyz byla polovicka, to mela jednoduche. Ja jsem Krejci, ona je, nebo byla Krejci. To se nemenilo. Kdybych ale byl Krejca, tak pak ma problem. No to je ale davno. Vase jmeno je vase jmeno a ti, kterym se to nelibi at vam..vite co polibi...ale ne, to by chteli vsichni chlapi, takze asi ne.;-D

1 0
možnosti
Foto

No vidite, ja jsem taky polovicak, chtel jsem napsat polovicka

0 0
možnosti
MT

Koukám, že diskuse se hemží samými lingvisty.:-P

Uniká mi smysl vašeho článku. Vystupujete pod jménem Susanszká, kterýžto tvar existuje pouze v českém jazyce jako ženská varianta jména Susanszký (ev. Susanszky). Nechápu, proč uvádíte, že své jméno nepřechylujete. Váš manžel se skutečně jmenuje Susanszká?8-o Potom mě, nevědomou, prosím poučte, ve kterém jazyce existuje tento tvar pro mužské jméno. Napadá mě pouze podobnost se jménem města Paraná, ale ani to nebude to pravé řešení.

1 0
možnosti
MT

A jenom jako dodatek. Je mi srdečně jedno, jakou formu jména si kdo zvolí, stejně tak, jako je mi jedno, nosí-li v zimě na hlavě čepici nebo kastrol.

0 0
možnosti
DK

Nebojte, vy nemůžete být nařčena, že češtinu przníte svým nepřechýleným příjmením. Vám se to totiž daleko více daří vaší slohem.

2 0
možnosti
Foto

Každýho věc...mě osobně zní český příjmení bez -ová legračně...stejně legračně jako cizí příjmení s -ová...

4 0
možnosti

Podle mě, přechylování českých ženských jmen je stejný "problém" jako ponožky v sandálech. Je to prostě věc každého.

Jen u zahraničnich jmen bych prostě nepřechyloval. Je to Obama a Li Liu, ne Obamová a Li Liuová.

2 1
možnosti
MP

Jenže je to čeština a v češtině se většina jmen zkrátka skloňuje.

Osobně jsem pro kompromis – ponechat v nominativu, skloňovat přechylováním v ostatních pádech. Protiargument, že se tak ty dámy nejmenují, nemá šanci obstát. Německo, Rakousko a Řecko ve skutečnosti neexistují (Deutschland, Österreich, Elléniké) a neslyšel jsem, že by to někomu vadilo.

4 0
možnosti
PK

Je mi jedno, jestli má nastávající bude Kudličková, nebo Kudlička, hlavně musí umět vařit:-)

2 0
možnosti
Foto

Myslel jste příjmení, anebo pohlaví? Pokud to druhé, pak já bych měl raději Kudličkovou, byť by neuměla vařit, než šéfkuchaře Kudličku...

2 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1028x
Jsem dobře utajený optimista žijící ve Švýcarsku, který se snaží, aby ho život bavil, ale občas to není lehké. Mám dvě kočky, jednoho přítele a hodně nápadů - ti všichni se podílí na mém psaní.

Seznam rubrik