Diskuse

Fantasy

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Ageran

29. 8. 2012 14:42
Otcové fantazy

Za otce moderní "klasické" fantazy jsou považování pánové dva, na straně "epické" fantazy je to "Pan Profesor" Tolkien a jeho Středozem (či spíše ARDA), na straně "hrdinské" (Might and Magic) fantazy je to Robert Howard a jeho Conan...

Pak tu máme taky třeba "náboženskou" fantazy vytvořenou Tolkienovým přítelem C.S.Lewisem - Narnie

Existují samozřejmě ještě další druhy a typy fantazy, za mě "moderní" fantazy Neila Gaimana, humorná fantazy - Prachet, C.S. Gardner, věci na pomezí fantazy a scifi - série GOR (mimochodem šovinistická prasárna, takže ani moc nedoporučuji)

Jinak jsem rád, že existují lidé, kteří se mají sílu veřejně odhalit svou snílkovskou duši :-)

0 0
možnosti
VS

Astaroth

29. 8. 2012 14:51
Re: Otcové fantazy

Tak Gainman je nekde na pomezi fantasy, steampunku a new weird (Mieville je taky super), zacina byt bezne smichani fantasy a scifi (autori z 60. a 70. let s jejich visemi raygun gothic a dobyvani vesmiru rotuji v hrobech ;-D).

0 0
možnosti

martinsuraba

24. 8. 2012 8:42
Podakovanie

Dakujem vsetkym za prispevky, co sa tyka Pratchetta, nemozem sa k nemu vyjadrit, este som ho necital. S tym Sapkowskym. No na jednej strane ho mam celkom rad pre to, ze siel inym smerom, ani to slovanstvo mi neprekaze. Ale ano, vadi mi to, ze opilci, slapky a obcas som mal z Geralta a Yennefer pocit, ze to nie je pribeh o fantasy hrdinoch, ale nejaka love story zo zenskych romanoch. Nemam nic proti tomu, ked v pribehu su muz a zena a nieco sa medzi nimi deje. Ok, kdeco sa moze stat, atd., atd. Ale pri nich dvoch mi to prislo obcas fakt take cudne. Predsa len, ak by som mal chut citat veci, kde muz, zena, atd., atd. tak nesiahnem po fantasy.

Co sa inak tyka husitskej trilogie, tam sa mi to viac pacilo, asi preto, ze sa to dotyka tak trosku aj dejin nas vsetkych.

zelam vsetkym pekny den a ospravedlnujem sa, ze nemozem komentovat jednotlivo, no zatial nemam 1000 dukatov :(

0 0
možnosti
VS

Astaroth

24. 8. 2012 10:04
Re: Podakovanie

Zkus napsat redakci, jako bloggeru by ti meli navysit ucet, abys mohl komentovat vlastni clanek.

S Pratchettem nevahej, nicmene protoze se jedna o jemnou satiru od zacatku az do konce, nemaji ho radi nekteri prilis exaltovani milovnici fantastiky, takove ty typy, ktere povazuji za absolutni urazku Tolkiena dotaz, kdeze chodili elfove na Mallornech na toaletu.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

23. 8. 2012 23:51
chybi genialni Pratchett

zato Sapkowski je mi nejak podivne neprijemny. Mozna tim, ze z nej cpi slovanstvi. Nemytost, zvireckost a opilci zvracejici v zemljankach.

0 0
možnosti
EN

mujercita

24. 8. 2012 1:17
Re: chybi genialni Pratchett

A mě právě Sapkowski naopak naprosto nadchnul a mimo jiné i díky onomu slovanství. S genialitou Pratchetta ovšem souhlasím bez výhrad.

0 0
možnosti
PK

dolch

23. 8. 2012 23:05
Pre mňa

je to tou cudzou rečou moc dlhé :-)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

23. 8. 2012 22:29
Nejblíž jste asi tím alternativním světem

a životem v něm. To je fantasy. Proto se očekává, že fanstasy série budou dlouhé. Amber, Riftwar, Belgariad, Dragonlance. Musí člověka pohltit na dlouhé týdny nebo měsíce. Musí v nich žít den za dnem až se fantasy svět stane stejně reálný, jako ten zdejší.

0 0
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 465x
Hľadač príbehov

Seznam rubrik