Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bjørnstjerne Bjørnson

Minulý týždeň sme si pripomenuli 180. narodeniny nórskeho spisovateľa, ktorého poznáme pod menom Bjørnstjerne Bjørnson. Veľmi ma potešil google doodle, ktorý ukázal na svojej kresbe presne to, aký bol Bjørnstjerne Bjørnson človek. (Prečo len v Nórsku?) Blíži sa čas vianočný a ja mám toho spisovateľa ešte radšej, pretože on je ako nórska vlajka. Červené strechy domov, modrá severská obloha a biely sneh. Presne taká je jeho literatúra. 

Bjørnstjerne Bjørnson bol človek, ktorý bol romantik. Málokedy slovo romantik v spoločnosti ľudí pôsobí ako kompliment. Zväčša ide o pojašeného blázna, ktorý má nereálne predstavy o živote. Spoločnosť ho má za márnivca, šialeného, pojašeného šaša. Romantik má ale vo svojom živote istú cestu a ciele. Ja to vidím tak, že životná cesta človeka je neskutočná drina. Ak v niečom chceme byť dobrí a super, musíme drieť a mať ciele. Povráva sa, že romantici majú nereálne ciele. Ale nie je každý veľký príbeh tak trochu uletený a začína utopisticky? A čo ľudia, ktorí majú 20-30 rokov, nič nezažili, nikde neboli, o nič sa neposnažili a tvária sa v bezvýchodiskovej situácii? A keď sa ich človek spýta, čo chcú reálne robiť, oni nevedia. Je mi smutno, akí sú tí ľudia neúprimní sami k sebe. Ale oni veľmi dobre vedia, čo chcú v živote robiť. Chcú, aby im pečené holuby do gamby spadli a ešte aby im za to platil toliarmi, zlatom, ovešanými kameňmi a aby sa o nich dakto staral. Smejte sa mi, že som naivný, hlúpy rojko, romantik a ja neviem aká chmára. Ale nie je viac utopistické túžiť po celom komforte od každého a ak to nevyjde, plakať nad životom, aký je ťažký? To je to, čo ma naučil Bjørnson.

 

Bol to búrlivý človek, mal obrovské srdce a veľké činy. On bol človek, ktorý mal vo svojom srdci príbeh o ľuďoch, ktorí stratili syna. Milujem jeho poviedku o otcovi a kňazovi. Ukazuje to najdôležitejšie, čo človek robí. Zbožňuje svoje deti, má hlbokú úctu k rodine a druhým predáva skúsenosti. Veru, môže to znieť ako klišé, budiš. Ale nie je klišé, keď človek vykrikuje, že sa nechce viazať, lebo si chce užívať? Iste, skúmať človeka do hĺbky je veľmi časovo náročné a vyžaduje aj niečo viac ako je túžbu, aby svet po mne túžil.

 

On písal o tom ako si ľudia vyberajú životného partnera, písal o tom ako voňajú stromy. Bol divadelník a jeho najkrajší výrok je, že zbaviť ľudí materského jazyka je ako deťom nedať materinské mlieko.

 

Poviedky toho autora sú hlboké, ukazujú mi životy ľudí. Prečo sa vlastne človek má správať k druhým dobre? Prečo máme milovať vlastné deti, ťahať za vlasy manželku a piecť s ňou koláče? Pretože, ak to nebudeme robiť, pôjdeme do pekla?

 

Každý človek má svoju rodinu a domov, ktorý je nejako obalený. Má tam vysušené slivky, kučeravú manželku, čo pečie tie najlepšie buchty a keď vás objíma, najradšej by vás vystískala. Spolu chodíme do obchodu, pečieme si posúchy a rozprávame sa o Pampúšikovi.

 

Poviedky a príbehy od nórskeho autora sú presne také ako cesta vlakom. Predstavte si cestu v zasneženom vlaku, stromy na kopcoch a pomedzi to domy. Z komínov sa dymí, vonia nám seno a deti sa učia sánkovať. Presne taký je Bjørnson, cesta vlakom ako človek pozerá na ľudské osudy.

 

Toľko ja, prezraďte čosi o ňom.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Šuraba | čtvrtek 13.12.2012 21:43 | karma článku: 6,32 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Martin Šuraba

Záhradník

Každý víkend si opravoval bicykel. Ráno vstal, vzal olej a mastil reťaz. Fúkal gumy, čistil rám a jeho bicykel bol vždy ako tomu on hovorieval, vo forme. Mal veľmi krehkú ženu s obrovskými očami a tým najrozkošnejším úsmevom na svete. Bol záhradníkom v kráľovskej záhrade.

29.10.2013 v 19:59 | Karma: 6,09 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Bojovný Ján a roket science

Už dopredu upozorňujem, že to je sci-fi. V reálnom svete sa taká osoba nemôže vyskytovať, životné príbehy sú však rôzne. Ak niekde nájdete také rocket science guru, prosím, dajte mu prečítať tieto riadky, ja mám siahodlhé kontakty do NASA a bola by obrovská nehoráznosť, keby taký človek nepomohol vede. Veru, veda je to slovo, kde to začalo.

28.10.2013 v 23:15 | Karma: 3,61 | Přečteno: 122x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

O okrúhlom stole

Rád sa prechádzal po opadanom lístí. Miloval červené stromy, hmlu, zelenú trávu a mokré topánky od rosy. Keď bol malý chlapec, našiel kdesi v lese opustenú jaskyňu. Nikdy do nej nevošiel, lebo sa bál. A ako to už na svete chodí, ak sa niečoho bojíme, vymyslíme si príbehy, aby sme si to ešte nejako potvrdili. V tom čase ešte nepoznal hrozby dnešného sveta. Bál sa duchov, príšer, strašidiel a iných ohavných bytostí. A tak k tej jaskyni prestal chodievať. Tak sa zoznámil s tajomným svetom a začal si pestovať fantáziu.

26.10.2013 v 23:31 | Karma: 0 | Přečteno: 90x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Orechy

Ona bola svetrová, on košeľový. Keď sa spoznali, túlavali sa v zasneženom meste. Doniesol cukríky, ktoré ona zbožňovala a ponúkol ju. Bol šikovný, nechcel ju chytiť za ruku len tak.. Zbožňovala jeho komplimenty a aj to, ako ju vedel pohladkať po vlasoch. Vravieval, že ženy milujú dotyky a vlasy sa najlepšie dotýkajú. Samozrejme až po zadku.

18.10.2013 v 23:54 | Karma: 7,18 | Přečteno: 179x | Diskuse| Ostatní

Martin Šuraba

Keď zožltli stromy

Od mala neznášal slivky. Keď mal sedem rokov, skoro sa zahrdúsil kôstkou a odvtedy ich nejedol. Mal brčkavé vlasy, miloval ošarpané topánky a rád pozoroval vlaky. Veru vlaky, to bolo jeho. Vždy po škole sa vytrepal na vŕšok, ba aj na kopec a pozeral na vlaky.

11.10.2013 v 14:52 | Karma: 5,88 | Přečteno: 142x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák přes svodidla, omezoval oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  16:21

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 125
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 465x
Hľadač príbehov

Seznam rubrik