Vzal jsem si příklad z kolegy Orálka

Tedy tak trošku. Kolega veřejně prezentoval své rozhodnutí, že přestane sledovat zprávy a publicistiku v médiích. Prý to vydržel už týden. Já se rozhodl trošku jinak. Přestanu to stejné sledovat v oficiálních médiích a zaměřím se na tzv. „politicky nekorektní média“.

A budu se snažit je brát vážně. To slibuji. Rozhodl jsem se tak včera večer a prozatím vyloučil z mého zájmového okruhu za tímto účelem uměle vytvořeným web hnus.cz. Nějak nemám na jejich srandičky a vtípky prozatím náladu.


Každý člověk je ze své přirozenosti zvědavý. Zaměřil jsem se tedy prvně na „politicky nekorektní webzine Zvědavec“. Někde jsem se dočetl, že po něm pase Policie ČR, prý pro rasisticky zaměřené texty. A zůstal jsem s otevřenými ústy v šoku!


Majitel domény a též asi vydavatel webzinu, nějaký Stwora (kdybych se chtěl vyrovnat některým politicky nekorektním diskutérům, kteří si v poslední době velmi oblíbili komolení jmen, mohl bych mu říkat třeba Stvůra, ale k tomu nepoklesnu) se v článku „Tlachalové“ věnuje diskusi na jeho webu. Předpokládal jsem, že když někteří místní diskutéři se durdí, když admin zasáhne a jejich příspěvky smaže, že něco takového na webech, kterých jsou předpokládám sympatizanty není možné. Že na těchto webech je možná názorová výměna v tom nejširším slova smyslu. Třeba již jen proto, že oficiální média jsou za mazání „nevhodných“ příspěvků či celých diskusí z jejich strany obviňována z cenzury a upírání práv na svobodné vyjadřování se.


Mýlil jsem se. Provozovatel webu se umí s jemu nepohodlnými diskutéry vypořádat rázně. A možná důrazněji, než místní administrátoři. Ve svých projevech směrem k diskutérům to říká jasně „Diskuzím určitě neuškodí, pokud ten povel odtamtud vymetu. Se svobodou slova to nemá co dělat!“ Na jiném místě jasně říká, kdo je v jeho webovém prostoru pánem: „Zvědavec je soukromý server, žádná služba veřejnosti, a má právo vybírat si, co se tady objeví a co ne“.


Nezbývá než se zeptat místních diskutérů, kteří se ohrazují omezováním svobody názorů ve zdejších příspěvcích a diskusích - Idnes není soukromý server? Nemá tedy právo vybírat si a stanovit předem jasná pravidla, co se zde objeví a co nikoliv? Zde „vymetení povlu“ má co dělat se svobodou slova? Celé je to stejné, jako když pověstný zloděj volá chyťte zloděje. Dožadují se práv, které oni sami jiným upírají. Dožadují se možností, které oni sami neposkytují. Začíná mi už být jasné, v čem spočívá ona deklarovaná „nekorektnost“.


Na jistém serveru visí tzv. „Slovník multikulturních výrazů a politické korektnosti“. Nevím kdo si dal práci a sestavil jej. Ale asi by stálo za to doplnit dvě hesla. Cenzura – potírání svobody slova a Vymetení povlu – něco jako cenzura, která ovšem nemá co dělat se svobodou slova.


Tak nějak to asi pan Stwora také myslel.  

Autor: Lubomír Šula | úterý 3.2.2009 10:02 | karma článku: 14,13 | přečteno: 1042x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97