Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jack Russell

24. 2. 2011 11:19
Soudit minulost, když už víme kdo, kde, co a jak

je snadné. Po bitvě je každý generálem. Na historické události je nutné se dívat se znalostí věci, pochopením všech souvislostí konkrétní doby, tehdejšíma očima a objektivně bez zaujetí. Každý Němec nebyl členem NSDAP a SS, každý člen těchto organizací se nedopouštěl zvěrstev. Stejně jako každý Čech nebyl členem KSČ a StB a každý jejich člen se rovněž nedopouštěl bezpráví a nebyl bezcharakterním zločincem. Stejně tak každý Cikán není zloděj a flink, každý Muslim není teroristou a určitě každý poslanec, senátor, politik a úředník není darebákem a každý podnikatel podvodníkem. Jsou jen lidé dobří a špatní. S režimem, povoláním, rasou nebo národem to nijak nesouvisí.

0 0
možnosti

Babul

24. 2. 2011 16:16
Re: Soudit minulost, když už víme kdo, kde, co a jak

Máš pravdu, Džeku, ne každý, ale SKORO každý. Ve všech bodech. A s režimem, povoláním, rasou nebo národem to setsakra souvisí!

0 0
možnosti

3lipy

24. 2. 2011 11:01
Díky za pravdu pane autore.

0 0
možnosti

kocourek-černý

24. 2. 2011 10:34
Samozřejně

žádné písemné rozkazy se tehdy nevydávali, pouze se podporovaly emoce a odhlíželo se do doby než Červený kříž na to upozornil. O nacionálně socialistickém smýšlení mnoha Němců není nutné diskutovat. Též ne o příslušenství v SS Waffen. Ovšem tak jednoduché to není a rozhodně to neospravedňuje k vraždám. Zajímavé by bylo spíše životopisy vrahů. Neboť znám mnoho bývalých věznů z koncentračních táborů, kteří byli tímto postupem po válce zděseni a do dnes se od toho distancují a nikdy by nebyli schopni takových zvěřstv, po skončení války. Samotné příslušenství v NSDAP a ve Waffen SS (těch kteří vstoupili v letech 1944 až 45 do těchto složek částečně nedobrovolně) je nutno vnímat v kontextu doby a ne z dnešního hlediska. Toto je přece požadavek vždy z české strany. Toto není potom přepisování dějin, nebo popírání německé viny a odpovědnosti na zločinech a vyvolání války. 

0 0
možnosti

snaduzdost

24. 2. 2011 13:42
Samotné příslušenství v NSDAP a ve Waffen SS

Člověče, vzpamatujte se! Copak byli masakrováni všichni čsl. Němci, respektive říští Němci pobývající v ČR? Vždyť to byl zlomeček všech odsunutých. A rozhodně nebudu spekulovat, proč asi. Připomínání si krutostí války a bestiality několika tisíců raflíku, kteří za nacismu rafali kde mohli, mám už dost. Co vy o tom víte? Mám vám napovědět?  Stačilo by pět písmen.

0 0
možnosti

snaduzdost

24. 2. 2011 8:27
sváženi nemečtí obyvatelé z okolí Terezína. Další

Autore, to je měli svážet do Daliborky? Pochopte, že 10% obyvatel ČR německé národnosti si tu žili i po válce naprosto volně! Prostě ti, kteří si s nacizmem vůbec nezadali. A je k hanbě a pro ostudu tomu zbytku tzv. sudetských Němců, že přes pokojný a vpodstatě dobrý sousedský život z českým většinovým obyvatelstvem v době  republiky se nechali naverbovat k pasivní, ale i aktivní podpoře totalitního nacismu, jenž tak brutálně likvidoval demokracii a životy milióny lidí doma i ve světě.  Dokud to nepochopíte, budete jenom a jenom duchovní šaňťala.

0 0
možnosti

Rodnok

24. 2. 2011 9:06
Re: sváženi nemečtí obyvatelé z okolí Terezína. Další

ti podporovali nacismus asi tak jako 90% českého obyvatelstva později podporovalo komunismus... dokonce narozdíl od nás neměli ani volby, ke kterým by mohli manifestačně chodit :)

a docela pochybuju, že se nikomu z těch antinacistů v 45. nic nestalo... ty Revoluční gardy a podobné to vůbec nezajímalo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 409
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2243x
Možná samorost. Možná snílek. Život stavím nad ideologie.