Vidíš soudruhu, jde to….

Poslední dny se zde vyrojily články obhájců dávných pořádků, které ovšem řada čtenářů a diskutérů již ani nepamatuje, či si matně vzpomínají na besídku v mateřské školce a oslavné básničky na soudruha Lenina.

Proběhla mi hlavou asociace na tehdejší dobu. Pracoval jsem tehdy jako „plánovač“ v jistém dřevozpracujícím výrobním družstvu, byl jsem mladý, čerstvě po povinné službě v socialistické armádě. Nemá smysl mou tehdejší práci nějak detailně popisovat. Stručně šlo o to naplánovat poměrně velký počet ukazatelů, porovnat se skutečností, vyargumentovat rozdíly a vyplnit řadu statistických výkazů a hlášení. Jeden výkaz byl velmi pozoruhodný a dodnes na něj vzpomínám. Šlo o to, kolik metrů čtverečných oken, dveří, vrat atd… jsme vyrobili. Nikdy jsem nepochopil k čemu někomu může takový údaj být. Samozřejmě se evidovaly kusy a objemy výroby v těchto kategoriích. Ale plocha těchto výrobků? Podíval jsem se z okna, zamyslel se a výkaz byl vyplněn. To jen tak na okraj.


Čas od času si mne pozvala na svou schůzi místní stranická buňka, abych je seznámil s tím, jak se plní plán. Při mém projevu soudruzi uznale pokyvovali hlavami. Zjevně vůbec nerozuměli tomu, co jim vlastně říkám. Ukazatelů bylo poměrně dost a byly nejrůznějšího charakteru. U jednoho bylo dobré plnění převyšující 100 %, u některých se jednalo o podílové ukazatele, kdy dobré plnění bylo pod 100, u jiných bylo dobré plnění zase pod 100%.


Stalo se však, že jistý kovaný soudruh jistě věci znalý byl zřejmě mým výčtem těch všech možných položek a výsledkem plnění unaven a dožadoval se, že bude dostačující, když prostě řeknu jedním číslem jak se plní plán. Neopomenul upozornit, že je v podstatě zdržuji, jelikož zrovna projednávali situaci, kdy bylo zjištěno, že jistý kolega podepsal Chartu 77. Snažil jsem se ho přesvědčit, že to prostě jedním číslem nejde vzhledem k charakteru jednotlivých ukazatelů. Soudruh byl však neoblomný.


Prý jsem mladý a jistě si poradím a nebudu nadále zdržovat důležité jednání, když byl odhalen třídní nepřítel. Uvědomil jsem si jakým způsobem jsem s úsměvem na rtech vyplňoval onen výkaz o rozměrech výrobků a naprosto vážně prohlásil, že plán plníme na 102,48 %.


Soudruzi se zamysleli, moudře pokývali hlavami a prohlásili, že je to dobré plnění. Plán se plnění a to je dobře. A taky ne nijak okatě vysoko, tak to nemůže být soudruhům na okrese divné. Onen soudruh, co se dožadoval sdělení plnění plánu jedním číslem se na mne obrátil a prohlásil: „Vidíš soudruhu, jde to…“


No šlo to….. Ale kam to vedlo?

Autor: Lubomír Šula | čtvrtek 15.1.2009 11:16 | karma článku: 32,40 | přečteno: 2105x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97