Proč se Hitler rozhodl vyhladit Židy?

Možná se vám odpověď na tuto otázku bude zdát jasná. Možná najdete odpovědí hned několik a všechny se vám budou zdát logické a správné. Jste však na správné stopě?

I při besedách a přednáškách v rámci projetku Zmařené osudy se na téma motivace Hitlera k něčemu tak hrůzostrašnému hodně diskutuje. Motivem prý mohlo být bohatství Židů. Ale majetek lze přece zabavit, to se také stalo, k tomu nemusíme celý národ vyvražďovat. Vadilo prý jejich náboženství, také se po staletí pokoušeli Židy christianizovat, zabíjet je nemuseli. 

Zřejmě skutečný původ nacistické potřeby vyhladit kompletně židovský národ, vymazat je z mapy světa, a vážně miněných a zdokumentovaných úmyslů založení muzea vyhynulé kultury, to mělo být v pražské Staronové synagoze nebo téměř dokončený projekt tzv. sbírky koster, ostatků osvětimských vězňů za tím účelem zavražděných, původ toho všeho zřejmě odhalila unikátní práce Jana Horníka - Proč holocaust - Hitlerova vědecká mesianistická vražda.

Autor detailně rozebírá Hitlerova prohlášení, hledá v nich východiska pro odpověď na otázku, kterou si sám položil. Dochází k názoru, že Hitlerova vůle pro vypořádání se s Židy vychází z Darwinovy teorie přírodního výběru. Vše do sebe zapadá a zdá se, že toto dílo bylo Hitlerovou Biblí. Ovlivněn Darwinem Hitler rozvíjí teorie o nizších a vyšších rasách a národech, kdy termíny rasa a národ v jeho pojetí splývají. Dle Hitlera mají vyšší národy, z nichž nejvyšší je samozřejmě národ německý, právo pro své potřeby a svůj rozvoj zabrat území národů jiných a ty si podrobit.

Za nejnižší považuje národy, které nejsou státotvorné, nemají svůj vlastní stát. Již samu tuto skutečnost považuje za jejich slabost a nízkost. Takové národy se pak infiltrují do národů a ras vyšších, kde působí škodlivě a národ na kterém parazitují rozkládají zevnitř.

Původně měl Hitler v úmyslu se Židů zbavit tím, že ostouzené, ožebračené a ponížené je nechá vystěhovat či násilně vystěhuje mimo Německo. Později mu však došlo, že jestliže chce jako představitel nejvyššího národa zabrat v jeho jménu celý svět, problému Židů se takto nezbaví a dříve či později se s nimi setká opět. V ten moment se rozhodl zbavit se jich jednou pro vždy.

Jan Horník ve svém díle vyjadřuje sám zděšení nad tím, jakou odpověď na otázku o motivaci Hitlera k vyvraždění Židů našel. Klade si otázku, že jestli je jeho analýza darwinismu správná, zda by se měla Darwinova teorie učit na školách jako pravdivý výklad světa. Má-li tato teorie platit i pro lidi, ve smyslu jak ji pojal Hitler, je ze své povahy vražedná a rasistická, která otevřeně hlásá násilí a zabíjení ve jménu přežití. Jak uvádí Horník, i podle českých zákonů by měla být výuka darwinismu trestná. Problém však Horník vidí v tom, že darawinismus dnes není obecně identifikován jako ideový zdroj, ačkoliv tomu tak nepochybně je. Stačí vzpomenout nedávnou a nedalekou válku v někdejší Jugoslávii.

Teze Jana Horníka jsou rozhodně zajímavé a stojí za povšimnutí. Napadá mne však, kde se tolik nenávisti  vzalo mezi německými pohlaváry, například u Himmlera, který byl vychováván v přísně katolickém prostředí, kde se darwinismu příliš sluchu rozhodně nedávalo....

Ä také ještě jedna, možná kacířská myšlenka. Kdyby křesťané byli v průběhu staletí skutečnými křesťany, došlo by k holocaustu?    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lubomír Šula | úterý 8.11.2011 14:50 | karma článku: 27,01 | přečteno: 16584x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97