Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

Vikina

16. 6. 2010 21:31
Jémine,

ňák malá odezva, čekal jsem, že se toho tady strhne víc, jak tomu u takových článků bývá. Nu, některé věci na konci války se dají jen konstatovat, nikoliv soudit - snad jen po letech brát mnohé věci s nadhledem nebo pokorou. Např. na Šumpersku nějaký "hrdina" vystřelil po ustupující jednotce SS, ta následně posbírala něco Čechů a v lese za vesnicí je bestiálně umučila. Po té místní Češi posbírali (také náhodně) něco málo Němců a umlátili je motykami (na hrdinu, co to zavinil, žel zapomněli). Mrtvoly pak zakopali někde u silnice. Když po 50 letech jejich příbuzní chtěli ostatky přenést na hřbitov nebo tam nechat postavit aspoň malý pomník, místní víceméně souhlasili, nicméně místní soudruzi komunisté všechno zhatili (prý jen přes jejich mrtvoly - nu, škoda, měli je vzít za slovo, to byli ti praví moralizátoři a vlastenci). Takže budiž, v květnu 45 pobili pár Němců, nedělejme z toho trágu, ale nedovolit jim ani hrob po 50 letech, to je ten čas pomsty ňák dlouhý, ne?

0 0
možnosti
V

Vikina

16. 6. 2010 21:46
Re: Jémine,

P.S. Ještě k samotnému článku: V tom Dachau samozřejmě žádní dozorci SS už dávno nebyli, bohužel se tam ochomýtala nějaká jednotka Wehrmachtu, navíc to snad byl sanitární oddíl či něco takového - a ti byli jednoduše postaveni ke zdi a postříleni, přestože mnozí z nich drželi vlajky Červeného kříže. Takže válečný zločin jako vyšitý, ale kdo to bude dneska řešit - vítězové určitě ne. Zejména, když platí (jak naprosto přesně vystihl velký Vůdce), že zločinů se dopouští jen poražení.

Jo, jinak jsem byl překvapen výsledky ankety u Wendy, jednak tím, že jste tam byl zařazen, jednak tím výsledkem - celkem žasnu, komu všemu vadí Vaše články. Jednu chvíli jsem se obával, že zvítězíte. Čím si to vysvětlujete?

0 0
možnosti

originalni_demokrat

15. 6. 2010 21:09
akt pomsty

mají právo učinit ti, kteří trpěli. Nikoliv ti, kteří kolaborovali a pak stanuli v čelech revolučních gard. Většina odbojářů z VB se po válce taky nemstila, ačkoliv jim Němci vyvraždili celé rodiny. Mosad taky dopadnul konkrétní zločince a odsoudil je k smrti. Nelze se mstít na nevinných lidech a jestliže v Ústí n. L. shazovali Němce s kočárky a dětmi do řeky, je to neomluvitelné. Omluvitelné by naopak bylo pověšení kápa, který se choval k vězňům krutě.

0 0
možnosti
VK

Vlastimil.Kornas

16. 6. 2010 16:24
Re: akt pomsty

To jsou pouze teorie,platné v míru.Ve válce nejde o humanismus ale dosažení vytýčených cílů.

Takže celkem chápu kapitána Černého při likvidaci Němců v Postoloprtech.Ten za války nastoupil do armády na Východní frontě,cestou se mohl 1000x přesvědčit,že Němci jsou pro lidi opravdu hodně nebezpeční a stal se z něj degermanizér.Likvidaci Němců bral jako službu lidem.Stejně tak náš president Beneš,kterému sudeťáci lezli krkem,uzákonil konec války v ČR až 28.října1945,do té doby se po Němcích střílelo beztrestně,prostě aby se to tady od Němců vyčistilo a aby ten odsunutý zbytek neměl chuť se vrátit.

Na nějaký humanismus se nehledělo,ostatně při Heydrichiádě taky né.

0 0
možnosti
MR

iluminat

15. 6. 2010 20:33
DOBRY POSTREH, ale ted je v ceskych mediich moda

oznacovat cechy za vrahouny, a mluvit o genocide spachane na nemcich.

0 0
možnosti
JN

Yesname

16. 6. 2010 15:05
Re: DOBRY POSTREH, ale ted je v ceskych mediich moda

Originální demokrat by ti to určitě vysvětlil líp, když už ti nestačil ten článek. To je fakt tak těžký orientovat se v textu?

0 0
možnosti