Je Haiderův návrat překvapující?

Záleží z jakého úhlu pohledu tuto otázku pojmeme. My jsme naštěstí svého Mr. Beana z poslaneckých lavic již vypoklonkovali. Derou se však další. Populismus dr. Edelmannové a pana Vandase čpí z každého jejich slova.

Rakousko je krásnou zemí. Má za sebou však velmi temnou minulost. Historikové se shodují, že Rakušané byli často zapálenější nacisté než Němci. V holocaustu sehráli roli, která byla vysoko nad rámec jejich počtu. Nejen Hitler, ale i Eichmann a Ersnt Kalternbrunner, šéf gestapa, byli Rakušané.


V Nizozemí probíhala vyhlazovací akce pod taktovkou Artura Seysse Inquarta a Hanse Rautera, oba byli Rakušané. V Jugoslávii bylo z 5 090 válečných zločinců polovina Rakušanů. Rakušané zaujímali význačné postavení ve vyhlazovacích úderných oddílech. Představovali jednu třetinu personálu vyhlazovacích čet SS. Byli veliteli čtyř ze šesti hlavních vyhlazovacích táborů, kde byla zavražděna polovina židovských obětí. Více než půl milionů ze sedmi milionů Rakušanů bylo členy nacistické strany.


Haiderův otec byl členem SA, útočných oddílů, které mimo jiné měly na svědomí události, které dnes známe jako tzv. „ Křišťálovou noc“. Zbohatl právě díky majetku, kterého se zmocnil po prchajících Židech.Příslušníkem stejných jednotek byl i Kurt Waldheim, někdejší rakouský ministr zahraničí, generální tajemník OSN a v letech 1986 – 1992 též rakouský spolkový prezident. Ten se údajně při službě na Balkáne podílel na transportech 40 tisíc Židů do vyhlazovacích center. V řadě evropských zemích a zejména v USA byl považován za „personu non grata“. Rakušané tedy, nebyli jen oběťmi nacistického režimu, ale též jeho spolutvůrci.


Sám Haider, který vyrůstal v nacistickém prostředí veřejně podporoval veteránskou organizaci Waffen – SS, včetně návštěvy jejich vzpomínkového ceremoniálu.


Že je Haider, který již jednou přivedl svou zemí do světové izolace, nadějí pro Vandas boys je pochopitelné. Ovšem, že jeho návrat vítají „voliči Národní strany“, kteří se zaštiťují vlastenectvím a obranou českých národních zájmů, zůstává pro mne nevyluštěným rébusem.

Autor: Lubomír Šula | sobota 4.10.2008 14:37 | karma článku: 15,71 | přečteno: 1002x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97