Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

SYETEY-KOTZOUR

13. 9. 2010 0:17
problém je, že za fanatismus lze označit cokoli.

Kromě islámského fanatismu......můžeme označit za fanatiky i ty, co proti němu bojují....ale i ty, kteří fanaticky hlásají multikulturní hodnoty.

Který je vlastně ten špatný? Každý? Pak jsme fanatici všichni.....lidi radikalizuje buď nějaká manipulace (víra + vůdce) nebo i pouhý pocit ohrožení či vystavení vlivu fanatika vůči, kterému se vymezují. Svět není černobílý. A zjednodušovat ho stylem: "zlý fanatik" a "my slušní" je podobné vtipům o blbcích......vždy jsou to ve vtipech ti druzí. ;-)

0 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

12. 9. 2010 22:02
Jste fanatik

nebo ne ? Pokud budete fanaticky trvat na tom že ne, pak právě, dle Vašeho článku, ano.

0 0
možnosti
V

Vikina2

12. 9. 2010 19:37
Až na to,

že za daleko nebezpečnější považují mediální manipulaci mocenských elit (a vůbec, stát jako takový), je jinak popis fanatiků velmi dobrý. Předposlední odstavec je nicméně zcela mimo mísu (co to je - odzbrojení 8-o8-o8-o?). Aby se fanatici nedostali k moci, musí se předchozí vláda starat, aby neměl šanci získat dost stoupenců. Tak např. za Hitlera nemohou Němci, ale předchozí mocenské elity, které (stejně jako u nás dnes) jen kradly a kradly, aniž by řešily základní potřeby lidí, a k tomu i chamtivé a stejně zločinné západní "demokratické" vlády, které Německo nejen ždímaly, ale nesmírně ponižovaly.

Ostatně, podobně i v Rusku.

0 0
možnosti

lubossula

12. 9. 2010 21:28
Re: Až na to,

vikino, medialnimi manipulacemi asi narazite obecne na otazku svobody. Pritom zdaleka nejvic, neskonale vic nez zde, se cenzuruje na radoby nekorektnich serverech jako je Zvědavec nebo Altermedia. Psal jsem o tom kdysi zde... http://sula.blog.idnes.cz/c/68474/Vzal-jsem-si-priklad-z-kolegy-Oralka.html . Chapani svobody je krasne videt v soucasnem problemu muslimskeho centra v USA. Vsichni kvituji, ze v USA je svoboda vyjadrovani skutecne bezbreha, nejvice ji kvituji neonacisticke skupiny, vsechny ceske neonacisticke weby jsou tam registrovany, neni tam problem verejne hajlovat aatd... A najednou nezridka od tech stejnych jsou slyset hlasy proti umyslu muslimskeho centra. Jak je to tedy s tou svobodou? Jak kdy a jak pro nekoho? Svoboda prece bud je a nebo neni. Diskuse se mohou vest o tom, ze nas muslimove snad maji o nase svobody pripravit. A nackove snad ne? Argumentem by mohlo byt, ze muslimu je vic... Ale lze svobody pridelovat nebo odpirat na podklade toho, kolik lidi zastava ten

0 0
možnosti
PB

arrosage

12. 9. 2010 16:09
Tak to se velmi mýlíte...

překážkou fanatismu, a to, čeho se fanatiusmus bojí, je moudrost... a ta nemá se vzděláním zase až tak moc společného jak by se vám mohlo zdát..

0 0
možnosti
RH

Kruton

12. 9. 2010 16:10
Re: Tak to se velmi mýlíte...

Tak, tak... R^

0 0
možnosti
RH

Kruton

12. 9. 2010 16:05
Fanatismus vzdělanců

Podle mého vzdělání není překážkou fanatismu. Německý národ byl vždy v Evropě z těch nejvzdělanějších a vyprodukoval nacistický teror, levicoví intelektuálové a vzdělanci pomáhali s fanatickou vírou instalovat ve střední a východní Evropě levicovou totalitu a i tu Velkou francouzskou revoluci spustili "pokrokoví" vzdělanci a přinesli desetitisíce obětí fanatického prosazování "rovnosti, volnosti a bratrství"....... Zdá se, že naopak intelektuálové a jejich snaha změnit svět v "lepší" teoretickými konstrukcemi solečnosti je největším prokletím Evropy za posledních 250 let ..... Rv

0 0
možnosti

Libri

12. 9. 2010 15:57
má to ale i své paradoxy:

jakmile přestáváte pochybovat , že fanatismus je morem dnešní doby a jste o tom neochvějně přesvědčen a začnete proti tomu srdnatě bojovat, stáváte se vlastně fanatikem proti fanatismu :)

také nikdo nebude nazývat morem doby fanatického rozdávače dobra a lásky, který je bez sebemenšího pochybování přesvědčen, že jeho jediným úkolem je činit všem dobro, až do vlastního zničení :)

0 0
možnosti

Libri

12. 9. 2010 16:07
Re: má to ale i své paradoxy:

a pak je také rozhodující úhel pohledu: fanatik zla je určitě dobrý z pohledu toho kdo jej vede a ovládá pro své cíle, stejně tak může být dobrý a užitečný pro skupinu  jejíž je součástí (na úkor jiných skupin), zato z pohledu těch jiných skupin je určitě škodlivý. ty jiné skupiny, pokud chtějí přežít musí fanatismu zla postavit rovnocenného soupeře (a fanatik dobra a lásky to asi nebude), a kdo bude nakonec tím hodným, rozhodne a definuje ten ,kdo tento souboj přežije

0 0
možnosti

Libri

12. 9. 2010 15:53
má to ale i své paradoxy:

0 0
možnosti
G

geo.novotny

12. 9. 2010 15:47
Výstižně napsáno

G.N.

0 0
možnosti
9S1MNB

98 střel 150 metrů nad bránu

12. 9. 2010 15:42
Fanatismus je morem této doby

A Vy víte, o čem mluvíte...

0 0
možnosti