Dětem prý chybí smysl pro vlastenectví

V současné době se hodně diskutuje návrh ministra školství, že součástí učebních osnov by měla být výuka k vlastenectví. U mladé generace prý chybí sounáležitost s národem a úcta k hodnotám, které naši předkové vytvořili.

Vlastenectví rozhodně není nic špatného. Naopak. Obávám se však, že se mu nedá naučit, to se prostě musí cítít. Nepochybně však lze k němu vychovávat. Jestli k tomu je třeba nějakých zvláštních zásahů do učebních osnov si ovšem nejsem jist. Vychovávat k vlastenectví je možné určitě již nyní v nejrůznějších předmětech. Ať už jde o český jazyk, hudební výchovu, výtvarnou výchovu nebo občanskou nauku.

O hlavním prázdninách organizujeme rockové tábory. Jde o setkání mladých muzikantů ve věku od dvanácti do dvaceti let, kteří mají chuť získat další zkušenosti a něco se pod vedením zkušených profesionálních muzikantů přiučit. Tábor oslovil začínající rockery z celé České republiky, ale i ze zahraničí. Pravidelně přijíždí Kaliforňan s českými předky a u nás domestikovaný Rus či Ukrajinec narozený v Tel Avivu.

Uplynulých podzimních prázdnin jsme využili k zorganizování podzimní verze letního tábora a pojali jsme ho ve stylu "uplugged". I na tomto táboře, stejně jako na táborech o hlavních prázdninách, jsme pro rodiče připravili závěrečný koncert.

V den státního svátku, v pátek 28. října, přišli kluci s tím, že by připravili pro tento koncert vlastní verzi Smetanovy symfonické básně Vltava, tedy spíše její části. Potěšilo mne to. Jednak to, že si vůbec vzpomněli, že máme státní svátek, jednak proto, že i věděli proč ho v tento den slavíme a samozřejmě i proto, že přišli s tímto nápadem.

Řekl bych tedy, že to s vlastenectvím našich "mladých" snad nebude zas tak zlé. Ti kluci se svým "malým" velkým činem rozhodně projevili jako větší vlastenci, než hordy hnědokošiláčů vyřvávajících "Čechy Čechům".

A jak to s tou Vltavou vlastně dopadlo? To se můžete přesvědčit zde :-))

 

Autor: Lubomír Šula | pondělí 31.10.2011 10:12 | karma článku: 20,98 | přečteno: 2792x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97