Dělnická strana na prknech, co znamenají svět

Nacistická Dělnická strana, která byly zrušena, aby její členové plynule a ukázněně přešli do již připravené Dělnické strany sociální spravedlnosti, prožije svých několik momentů největší slávy.

Tento pátek bude mít premiéru divadelní hra Vandaska, která vychází z absurdní a utopické situace, kdy tato strana vyhrála volby. Ve Studiu Ypsilon ji uvede amatérský dívadelní spolek Ztracená existence, který je stálým hostem Ypsilonky a hru Vandaska po letní pauze vrací na podium hostitelského studia.

Hra vychází z toho, co by následovalo, kdyby tato partaj vyhrála volby. Zabývá se též rodinnými příběhy předsedy této strany a jeho matky, která pro syna měla v záloze pro případ ztroskotání stranu novou.

Členové Dělnické strany ve hře vystupují jako včely s kompletní symbolikou a není to poprvé, kdy bylo včel jako symbolu totalitního pojetí světa použito. Jako jiné totalitní režimy si Dělnická strana našla svého nepřítele, bez kterého by strany jejího typu nemohly ani fungovat a byly  by předem naprosto k ničemu. Tím nepřítelem ve hře je dělnické hnutí, které představují krasobruslaři.

Dělnická strana jistě ocení tuto formu její propagace, kdy od jejího zrušení o ni v podstatě neštěkl pes. Jen já si teď trošku zaštěkal.

Stranu v posledních parlamentních volbách volilo necelých šedesát tisíc voličů. Zajímavá je skutečnost, že nadprůměrnou voličskou podporu Dělnická strana sociální pravedlnosti dostala v obcích, kde má své expozitury Vězeňská služba České republiky.

 

Autor: Lubomír Šula | pondělí 6.9.2010 16:33 | karma článku: 8,61 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97