Co by na to řekl Heinrich Himmler?

Katrin Himmlerová je praneteří jednoho z hlavních potentátů nacistického zla a architekta hromadného vyvražďování Heinricha Himmlera. Její dědeček Ernst byl jeho mladším bratrem. Patří mezi ty potomky nacistických pohlavárů, kteří byli nuceni vyrovnat se s minulostí svých rodin.

Nedávno jsem zmínil ve svém článku skutečnost, jak je pro děti a příbuzné nacistických válečných zločinců složité vyrovnat se s tím, že jejich blízcí příbuzní se aktivně účastnili hromadného vyvražďování lidí a to včetně malých dětí a nemluvňat. Nicolas Frank, jehož otec byl za války generálním guvernérem Polska, prohlásil, že je šťastný, že jeho otec byl pověšen, že jinak by mohl i jeho mozek zamořit jeho „kecy“. Ralf Mengele je na život a dílo svého otce Josefa natolik hrdý, že si změnil jméno, aby s ním nemohl být nikdy spojován.

I Katrin Himmlerová byla nucena se vyrovnat s minulostí své rodiny. Pustila se do pátrání, když byla přesvědčována, že její dědeček Ernst se nijak v nacistickém režimu neangažoval, a že členem NSDAP byl jen proto, že se to tak prostě dělalo, a že to bylo nezbytné pro profesní rozvoj v tehdejší době.

Její pátrání však naráží na odpor části rodiny a to zejména ze strany Gudrun Burwitz, dcery Heinricha Himmlera. Katrin odhaluje, že věci se měly poněkud jinak, než jí bylo po celý život předkládáno. Dědeček Ernst nebyl jen řadovým straníkem, ale též důstojníkem SS. Katrin byla v šoku ze zjistění, že její dědeček prokázal věrnost nacistické ideologii například tím, že prohlásil jistého představitele významného podníku za bezvýznamného. Tím podepsal dotyčnému polovičnímu Židu rozsudek smrti přesto, že do té doby byl z jeho práce pro Německo nadšený.

Zdrcujícím zjištěním pro Katrin Himmlerovou byla i pomoc její babičky, kterou poskytovala Oswaldu Pohlovi v době jeho věznění po skončení války. Oswald Pohl patřil mezi přední nacisty, kteří měli na svědomí systém koncentračních táborů .

Katrin Himmlerová je vdaná za Izraelce. Jeho rodinu tragicky poznamenalo nacistické šílenství. Výsledky svého pátrání po rodinné historii naplnila hlavní důvod, proč se do něj pustila. Chtěla svým dětem pravdivě odpovědět na jejich otázky týkající se minulostí rodiny Himmlerů.

Závěrem snad jen prohlášení Katrin Himmlerové: „Proč mám být hrdá na to, že jsem Němka? Je to snad nějaká zásluha?“.

Autor: Lubomír Šula | úterý 8.6.2010 14:55 | karma článku: 16,44 | přečteno: 2098x
  • Další články autora

Lubomír Šula

Lež, manipulace či omyl?

15.4.2014 v 10:10 | Karma: 13,79

Lubomír Šula

I my máme své Indiány

9.11.2013 v 10:48 | Karma: 17,23

Lubomír Šula

Láska ve stínu ostnatých drátů

8.11.2013 v 14:30 | Karma: 13,97