Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

zorka

28. 11. 2007 18:13
jako libretista Prodané nevěsty

Libretista Prodané nevěsty byl také donašeč tajné bezpečnosti a vyhmátl dobře charakteristiku češství, možná proto je to libreto opery tak dobré. Možná písničky Nohavici jsou tak populární pro jeho životní dilema a selhání. Ale nálepku donašeče už mu nikdo neodpáře, tak jako Sabinovi bez ohledu na písničku pana Hutky. [>-]

0 0
možnosti
S

someone_else

24. 11. 2007 18:56
"...proto nesuďme jiné... "? (2/2)

Pokoušet se vzletnými slovy vykládat jakékoliv dílo jen proto, abyste obhájil zlo, je totéž zlo, jen natřené narůžovo. Samozvaný král českého folku, sveřepý mravokárce-udavač svépomocí, který by se v životě neobešel bez ruských vzorů... Co myslíte, že by mu asi tak Vysockij řekl tehdy i dnes? Nezlobte se, ale to už radši Zmožek, Tofi, Eva & Vašek... (Anebo snad rovnou zdrhnout do Holandska?)

0 0
možnosti

Martin Šubrt

24. 11. 2007 19:39
Re: "...proto nesuďme jiné... "? (2/2)

Proš samozvaný? Když ho mají rádi lidi, není to samozvané. Dílo neobhajuje zlo, dílo popisuje, jaké to zlo bylo a neposlouchá se proto, aby se autor oslavoval, ale aby se posluchač zamyslel. Říct o někom, případně zpívat, že je práskač a udavač se prostě nedělá, i kdyby milionkrát byl... A sám sebe takový člověk prostě postaví na úroveň udavače. To ělá sám ,to nedělá nikdo jiný. Četl jsem řadu dokumentů, včetně Nohavicova fejetonu z cesty do Vídně. Poslouchal jsem jeho písně a ty mě přivedly k tomu se více zajímat o minulost. Přivedly mě k tomu, proto, protože nutí zamyslet se, nejsou prvoplánové, někdy z nich mrazí, ale hlavně nejsou zlé. Nohavica třeba morálně selhal, ale já ho soudit prostě nebudu, prtože lidské je hájit před útokem, který je prostě zlý. Nikomu svůj pohled něvnucuje, mějte si svý. Jen si ale přečtěte styl, kterým jste napsal ten příspěvek. Taková slova jsou jak ze spisu STB. Samozvaný, mravokárce, neobešel by se....   

0 0
možnosti
S

someone_else

24. 11. 2007 18:55
"...proto nesuďme jiné... "? (1/2)

Pane Šubrte, jste možná schopný jazykotepec, možná i schopný manipulátor, ale s p. Nohavicou mne pojí osobní zkušenosti právě z oné doby, o které toho Vy (veterán...?) tolik víte a která na Vás zapůsobila tolik, že hned prvním slovem svého článku znevažujete člověka, který možná někdy utekl, ale rozhodně se neschovával za druhé, nešplhal po cizích zádech, nikoho neudával a kterému možná nevadí ani tolik samotné udávání (přece se pamatujete, že nebylo vždy dobrovolné), jako ona dnešní ukřivděnost slovutného Mistra J.N., onoho neohroženého bojovníka za práva utlačovaných a udávaných, nad tím, že je ve své téměř boží čistotě kdovíjakým anciášem viněn ze lži. Ale vždyť opravdu lhal a nadále lže do obličeje sobě i druhým, a svým sebevědomým rádobyvševědstvím se vysmívá soudnosti, o níž zhola nic neví.

0 0
možnosti

Martin Šubrt

24. 11. 2007 19:51
Re: "...proto nesuďme jiné... "? (1/2)

A ještě nerozumím, čím znevažuju pana Hutku. Napsal jsem jen, žem mě mrzí, že nesleduje Nohavicovu tvorbu. A pokud mám pocit, že se nezachoval jako slušný člověk, mám myslím právo dát slovo "pan" do uvozovek. To co udělal by totiž bylo neslušné i v případě, že by byl Jarek Nohavica vrah. Vždyť si to představte, jak by se nesla k uším posluchačů píseň Vrah z Těšína, o někom, kdo třeba opravdu někoho zabil, ale třeba byla spousta okolností, která to neštěstí způsobila. A pan Hutka by to chtěl zdůraznit, toho vraha ponížit, zesměšnit, vystavit na pranýř... A přitom ten člověk s tím musí žít sám, takže taková píseň volající po čisté spravedlnosti je z lidského hlediska prostě zavrženíhodná. Tak to je a to se prostě nezmění.

0 0
možnosti

Diva.Bara

23. 11. 2007 12:03
A co obhajoba jiných

Mně na celé téhle záležitosti vadí jedna věc. A tou je "dvojí metr". Bylo tu přece už spousta jiných umělců, hlavně herců, kteří byli obviněni z donášení. Byli vláčeni médii, vláčeni po soudech - a žádná vlna podpory veřejnosti se kvůli nim nezvedla! Naopak si leckdo rád do nich ještě kopnul, odplivnul si, dal najevo svoji bezúhonnost. Pak přijde na řadu jeden písničkář - a najednou je spousta lidí, kteří velmi chápou, jak těžké v té době pro leckoho mohlo být rozhodnout se, co udělá a co neudělá! Proč neměli to pochopení už dřív, pro jiné? Proč najednou až teď, pro Nohavicu? Kdysi kdesi v jedné diskusi jsem četla názor, že přece "Nohavica rozdával tolik radosti", že by se mu to malé "uklouznutí" mělo odpusti. Ale copak třeba ti herci svým uměním nikoho netěšili, žádnou "radost nerozdávali"? Jistěže ano! Jen zkrátka zase jiným lidem. Někdo má rád holky, jiný vdolky, někdo Nohavicu a někdo třeba Kanyzu. A může li někdo odpustit Nohavicovi, proč by tedy na ostatních měla zůstat špína?

0 0
možnosti

Martin Šubrt

23. 11. 2007 15:56
Re: A co obhajoba jiných

Dovolím si znovu citovat z článku: "Vždyť víme tak málo. Média nám svět servírují zkreslený do od reality úplně odlišné podoby. A soudit jiné je pak tak snadné. To ti souzení s tím musí žít, ne my. A je opravdu smutné pronásledovat znovu lidi za to, že byli již v minulosti pronásledováni. Nepřipomíná Vám to osud vězňů z II. světové války a letců z Británie, které komunisté pro jistotu izolovali v padesátých letech znovu... Proč máme pořád tendenci chyby historie opakovat? 

Proto nesuďme jiné a přemýšlejme o tom, kým jsme sami."

Myslím, že tohle zdaleka není jen o Nohavicovi. Je to o Kanyzovi, Dvořákovi a jiných, třeba naprosto bezejmenných lidech. Nikdo nemá právo je soudit, maximálně kromě skutečných soudů. Možná jsem Jarka využil jen k tomu, jak to říct. Jarka, protože je z nich nejznámější a ostatní tak snad lépe budou moci pochopit, že by se soudit jiné prostě nemělo. Když napíšu podobný článek o panu Novákovi, nikdo si z něho nic nevezme, protože jej ani nezaujme. tak to bývá...

0 0
možnosti
KD

divilek

19. 11. 2007 16:04
Možná by pro fanoušky Nohavici ...

byly jednodušší otázky typu: Je tráva zelená? Ano - ne. (Ti odvážnější si mohou zkusit i vyšší level: Je spolupráce s Stb záslužná a chvályhodná? Ano - ne). Takhle se rozvášňují o morálce a kdo má právo o ní hovořit, nebo nejde bože dokonce posuzovat, ale stejně hned přiznávají, že se jim Nohavica bude líbit i nadále. No, a oni i někteří písničkáři budou říkat své názory i nadále - v čem je problém?

0 0
možnosti

krbalek.blog.idnes

16. 11. 2007 8:05
je tam všechno

taky jsem si vzal do postele knížku s Jardovými písničkami a dlouho do noci si je četl, bylo tam úplně všechno. Chvíli jsem se smál, chvíli brečel.

0 0
možnosti

P.Vlasak

15. 11. 2007 21:27
pekne

kam se hrabe hudebni publicista M.Bystrov v LN, zvlast ten zaver, posledni odstavecky, to sedi jak pr... na hrnci

poklona

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

14. 11. 2007 14:22
neco na tom bude

navíc jak se tak koukám, velká část citovaných písniček vyšla v r.89, takže čas by odpovídal

-ale možná by se k tomu měl vyjádřit spíš p.Nohavica, i když na druhou stranu chápu, že na to třeba nemá náladu nebo sílu

A pokud jde o závěr článku, "hon na člověka", s tím se dá jedině ztotožnit...

0 0
možnosti

Ostravak

14. 11. 2007 11:27
Myslim,ze

Tak k... na co tu potem ten blog je?Diskuze je dulezita,nez dojde na hrube nasili

0 0
možnosti
PB

bowbachg

14. 11. 2007 11:03
Myslím že

bude lepší, když se nebudete zapojovat do diskuze. Zkuste diskutéry jen pozorovat a brát si inspiraci pro další skvělé šlánky, jaký je tento. není třeba cokoli "dovysvětlovávat". Hodně dalších dobrých článků.

0 0
možnosti

Martin Šubrt

14. 11. 2007 11:25
Re: Myslím že

Díky za reakci. Beru to tak, že článek píšu s nějakým pohledem na věc a v diskusi mají všichni můj pohled šanci ovlivnit, případně si rád povídám :-). Nebo prostě jen rád komunikuji se čtenáři. To asi vychází z toho minulého modelu diskuse, kde jsem se to naučil a někdy bývá reakce autora vyžadována. Ale beru si Vaši poznámku k srdci a příště uberu :-). Přeji krásný den.  

0 0
možnosti