Shrnutí pátečního jednání o dalším osudu Řecka

V pátek večer dospěla Euroskupina k dohodě o dalším osudu řecké ekonomiky. V přesile 18:1 (Euroskupina vs. Řecko) je předem jasné, kdo tahal za delší provaz. Výsledek nebyl překvapením. Řecko získalo pouze nutné minimum, aby nedošlo k dalšímu krachu jednání.

Shrňme si nyní hlavní body páteční dohody:

  • Euroskupina udržela dohled tzv. „troiky“ (Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu) nad prodloužením současného programu. Řecko získalo příslib, že tato skupina se již dále nebude nazývat „troika“.
  • Euroskupina se dohodla s Řeckem na pokračování stávajícího záchranného programu. Řecko získalo od Euroskupiny slib, že tento program již nebudou nazývat programem.
  • Euroskupina dala Řecku čas do pondělí 23.2.2015 na vypracování souboru rozpočtových opatření, které umožní další prodloužení programu. Řecko získalo možnost vybrat si vlastní sadu opatření (a následně i potenciálně možnou flexibilitu v redukci přebytku primárního rozpočtu).
  • Euroskupina omezila čerpání prostředků EFSF (European Financial Stability Fund) ze strany HFSF (Hellenic Financial Stability Fund) pouze za účelem rekapitalizace řeckých bank a dle uvážení ECB. Řecko tomu bude moct akorát přihlížet.
  • Euroskupina si dopřála klidný víkend. Řecko získalo dodatečný víkend, kdy musí představit vlastní soubor opatření, které instituce troiky budou schvalovat v pondělí odpoledne.

Výše uvedený výsledek jednání může znít, že Řecko z pátečních jednání nezískalo vůbec nic, nebo jen velmi málo. Z mnoha úhlů pohledů tomu je i pravdou, nicméně Yanis Veroufakis, řecký ministr financí, se mohl vrátit domů s tím, že se mu podařilo dojednat maximálně možné. Pokračování vývoje osudu Řecka bedlivě v Aura Invest sledujeme.

Autor: Sven Subotič, Petr Cimala

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sven Subotič | pondělí 23.2.2015 20:00 | karma článku: 9,55 | přečteno: 427x