Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nízká cena ropy a její důsledky pro soukromý i veřejný sektor

Když se v prosinci 2015 kartel zemí vyvážejících ropu OPEC rozhodl nesnížit svoji stávající úroveň těžby, cena ropy klesla pod svá minima z roku 2009. V současnosti* se pohybuje pod 40 dolary za barel.

Když se v prosinci 2015 kartel zemí vyvážejících ropu OPEC rozhodl nesnížit svoji stávající úroveň těžby, cena ropy klesla pod svá minima z roku 2009. V současnosti* se pohybuje pod 40 dolary za barel.

Investiční banka Goldman Sachs dokonce tvrdí, že by se cena mohla postupně propadnout až k úrovni 20 dolarů za barel. Na druhou stranu americká vláda trh podpořila býčí předpovědí, když snížila předpověď těžby na příští rok, očekávajíc o 570 tisíc bpd (barelů za den) méně.

Nízká cena ropy – škrty dividend

Nynější úroveň je tak nízká, že společnosti těžící ropu či jiné komodity, museli škrtat své dividendy. Tyto trable by se ale mohly v energetickém sektoru začít šířit.

V úterý 8. prosince oznámila společnost Kinder Morgan, že svou čtvrtletní dividendu sníží z původně vysokých 51 centů na 12,5 centu. Před tímto snížením měla společnost jeden z nejvyšších dividendových výnosů (13 %) z komponent indexu S&P 500. Kinder Morgan je americká společnost, která operuje rozsáhlou síť ropovodů a plynovodů.

Dalšími společnosti, které mají vysoké dividendové výnosy, jsou EnLink Midstream, Plains GP Holdings a další. Pokud se bude situace na trhu vyvíjet jako doposud a podmínky se nezačnou zlepšovat, můžeme očekávat, že výše zmíněné a další budou muset následovat kroky Konder Morgan.

Za současné situace v energetickém sektoru jsou dividendy špatným nástrojem k oceňování společností. Vyšší dividenda totiž vystavuje společnost riziku, že nebude dostatečně likvidní. Nižší dividenda naopak dovoluje společnostem rychleji splácet dluhy a investovat do efektivity.

Z výše uvedených důvodů se i spekuluje, že by dividendy firmy Kinder Morgen mohly klesnout až na 1 americký cent. Společnost ConocoPhilips místo dividend škrtá kapitálové výdaje a s velkou pravděpodobností není sama, protože podle britské banky Barclays jsou dividendy v energetickém sektoru za třetí kvartál o 3 % vyšší, než byly za stejné období loňského roku. To by se mohlo v budoucnu projevit jako kontraproduktivní.

Nízká cena ropy a její důsledky

Příliš levná ropa má i další následky, které dosahují dál než na dividendy společností v energetickém sektoru. Častým argumentem je, že nižší cena ropy snižuje náklady na transport a cestování a je tedy pro ekonomiku pozitivním šokem, protože spotřebitelé mají více peněz na spotřebu.

Nízká cena ropy má ale i negativní důsledky, jež nyní převyšují ty pozitivní. Na jedné straně máme šťastného spotřebitele, který jezdí autem levněji, a šťastnou logistickou firmu, které se výrazně snížily náklady, a zvýšil čistý zisk.

Na straně druhé máme například Rusko, jehož rubl si prošel prudkým oslabením a i přesto jsou zisky z exportů ropy výrazně nižší a zemi navíc opouští kapitál. Vývoz ropy představuje až 68 % celého exportu a až 50 % státního rozpočtu.

Venezuelská ekonomika, která měla problémy i v době, kdy ropa stála přes 110 dolarů za barel, zpomalovala už v roce 2013 a o rok později vykazovala záporný meziroční růst.

Všechny výše uvedené problémy jsou přímé důsledky propadu cen ropy. Ty, které přichází v druhé řadě, se projevují o něco později.

Američtí těžaři z břidlic

Američané těžící ropu z břidlic už mají problémy více než rok. Společnosti nechtějí, a v některých případech možná ani nejsou schopny, investovat do dalších nalezišť. Naleziště, pokud byly nerentabilní, byly zakonzervovány.

Většina těžařů je navíc zadlužená a při nízkých cenách nejsou rentabilní a negenerují dostatečné cash flow k ufinancování svých dluhů.

Ztráta atraktivity odvětví a vysoká rizikovost

Jinými slovy se z těžby ropy pomalu stává nerentabilní business. Podle společnosti Goldman Sachs je až 1 bilion americký dolarů investovaných do těžby ropy v rizikovém stavu. V delším horizontu by toto samozřejmě mělo vyústit ve vyšší ceny ropy, ale z krátkodobého hlediska to znamená akorát rušení investičních projektů, což má mít negativní vliv nejen na těžařské společnosti, ale i na jejich dodavatele a zaměstnanost v regionech, kde tyto firmy operují.

Podle Bloomberg mělo propouštění v těžařském sektoru až 20% podíl na zpomalování růstu platů v Americe.

Neústupná Saudská Arábie

Většinu států kartelu OPEC v popředí se Saudskou Arábií si chtějí zachovat svůj podíl na trhu s ropou. Jsou proto schopné obětovat hodně. Některé státy středního východu musely zvýšit daňovou zátěž svých obyvatel, aby něčím nahradily alespoň část ušlého zisku z prodejů ropy.

Saudská Arábie se nechce vzdát svého tržního podílu zadarmo. Svůj podíl začala ztrácet právě kvůli boomu těžení ropy z břidlic v USA. Navíc po skončení sankcí uvalených na Írán, plánuje tento středovýchodní stát přidat na trh dalších 500 tisíc bpd.

Pokud se cena ropy v budoucnu alespoň z části normalizuje, nebo jestli se budeme muset naučit pracovat s nízkými cenami ropy, se ukáže až v příštích letech.

Autor: Sven Subotič, David Lojkásek

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

* 12. prosince 2015

Autor: Sven Subotič | úterý 22.12.2015 9:53 | karma článku: 7,94 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Sven Subotič

Stane se Tiffany & Co opět akciovým šperkem?

Tiffany & Co je americká šperkařská společnost s téměř dvousetletou historií. Rok 2015 nebyl příliš úspěšný vlivem vnějších faktorů. Pro letošek a blízkou budoucnost se předpokládá naprosto jiný scénář.

20.4.2016 v 14:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Analýza akcie Ford: Nízká valuace a značný potenciál

Společnost Ford je významným americkým výrobcem automobilů s dlouhou tradicí. V současné chvíli dosahuje velice nízkého poměru P/E. Do karet Fordu hrají příznívé podmínky na trhu.

14.4.2016 v 12:55 | Karma: 3,91 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Černá budoucnost pro největšího kontejnerového přepravce na světě

Dánská skupina A.P.Moller – Marsk A/S se zabývá zejména námořní dopravou a těžařstvím. Vzhledem k současné situaci v těchto odvětvích nemá právě na „růžích ustláno“. V minulém roce přesto dosáhla čistého zisku 925 milionů USD.

30.3.2016 v 11:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 79x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Klub záporných sazeb: Proč uvolňování měnové politiky funguje jen někde?

Před několika lety by lidé považovali záporné úrokové sazby za nepovedený vtip. Dnes však tato situace není nijak vyjímečná. Centrální banky uvolňují co to jde. Proč tato politika někde funguje zatímco jinde ne?

21.3.2016 v 16:59 | Karma: 6,08 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Tištěná média v kurzu? Světovým odbytištěm se stane Indie

S rozšiřováním internetu do všech koutů světa je ústup tištěných médií nezastavitelný. V druhé nejlidnatější zemi světa se však děje takřka pravý opak.

15.3.2016 v 14:16 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 351x
Jsem soukromým investorem a jednatelem společnosti Aura Invest Group. Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem.

Seznam rubrik

Oblíbené články