Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je 4% míra nezaměstnanosti v Číně reálná? Zřejmě ne…

Zpomalující čínská ekonomika a s ní spojený krach na čínském resp. světovém akciovém trhu, jenž byl označován za černé pondělí, plní veškerá světová média.

Nyní se však nebudeme věnovat „černému pondělí“ či situaci na akciovém trhu obecně. Vláda Číny je již delší dobu podezřívána z manipulace s údaji o vývoji hrubého domácího produktu. Co však také přitahuje pozornost, je vývoj míry nezaměstnanosti v druhé největší ekonomice světa. Ta se navzdory ekonomickým výkyvům či světové finanční krizi drží až v podezřele úzkém pásmu oscilace.

Čína a stabilní míra nezaměstnanosti

Míra nezaměstnanosti patří v ekonomice k nejvýznamnějším indikátorům ekonomického růst a její výše je závislá na velkém množství faktorů. Jedná se o efektivitu trhu práce, výši podpory v nezaměstnanosti, bariéry vstupu na trh práce (vzdělání, zručnost, praxe apod.), daň z příjmů, nelze opomenout ekonomické cykly, krize a další. Vzhledem k těmto faktorům je nezaměstnanost v čase do jisté míry nestabilní, jak můžeme vidět na grafu níže. Pouze míra nezaměstnanosti v Číně se stále pěvně drží v rozmezí necelého jednoho procentního bodu a ani světová finanční krize nezanechala na čínském trhu práce žádné škody.

„Skutečná“ nezaměstnanost

Jak vysoká míra nezaměstnanosti v Číne ve skutečnosti je, se pokusili zjistit v National Bureau of Economic Research ve své studii Long Run Trends In Unemployment and Labor Forces Participation i China. Za zkoumané období, které zahrnovalo roky 1988 – 2009, vyšla míra nezaměstnanosti více než dvojnásobná. Příčin rozdílné míry nezaměstnanosti je hned několik. Transformace Číny z centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku řízenou trhem, restrukturalizace státních podniků, vysoká migrace venkovanů do měst nebo členství ve Světové obchodní organizaci. Porovnání Čínou reportované míry nezaměstnanosti a té podle National Bureau of Economic Research (odhadované) vyobrazuje následující graf.

Periody ekonomického vývoje Číny

Na grafu výše jsou vidět barevně odlišené tři periody ekonomického vývoje Číny. Jedná se o časový okamžik do roku 1995, dále období mezi roky 1995 a 2002 a nakonec léta po roce 2002. Je jasně patrné, že v každé této periodě se míra nezaměstnanosti chovala diametrálně odlišně a proto je důležité, objasnit historické ekonomické souvislosti.

Období do roku 1995

Ekonomika a politika Číny zaznamenala obrovské změny od konce 70. let 20. století, kdy se otevřela pro zahraniční obchod. Toto období je charakteristické vysokým podílem zaměstnanosti ve státních podnicích, kdy v roce 1989 zaměstnával stát 70 % všech zaměstnaných. Navíc v těchto podnicích bylo téměř nemožné propustit nadbytečného pracovníka, proto byla volatilita míry nezaměstnanosti velice nízká. Podíl se však postupem času rapidně snižoval. Dnes pracuje ve státním podniku méně než pětina zaměstnanců.

1995 – 2002

Na začátku této periody prošel městský trh práce v Číně významnou transformací a strukturálními změnami. Proběhla vlna privatizací a státní podniky se dostávaly do finančních problémů. Příčinou byl fakt, že státem obhospodařované podniky si vedou obecně hůře než ty v privátních rukou. Poprvé v roce 1995 se absolutní počet státních zaměstnanců nezvýšil, ale naopak. Studie odhaduje, že v letech mezi 1995 a 2001 přišlo o práci 34 milionů státních zaměstnanců. Vliv na zvyšující se nezaměstnanost měl také nový zákoník práce platný od začátku roku 1995, který dával zaměstnavatelům mnohem větší volnost v zaměstnávání obyvatel Číny.

Zřejmě nejdůležitější pro růst nezaměstnanosti v této časové periodě byla masová migrace venkovanů do měst. Ti byli zvyklí pracovat za mnohem nižší mzdu, než lidé žijící ve městech. Migrace způsobila snížení mezd ve městech a spoustu lidí přišlo o práci nebo se jí dobrovolně vzdalo.

Rok 2002 a následující

Míra nezaměstnanosti v této poslední časové periodě, jak je možné vidět na grafu výše, zaznamenala naprosto odlišný vývoj, než v letech předešlých. V prosinci 2001 se Čína stala členem Světové obchodní organizace, což bylo důvodem ustálení a následného poklesu míry nezaměstnanosti. Čína v roce 2002 exportovala zboží za přibližně 260 mld. dolarů a o deset let později se tato hodnota dostala dokonce přes dva biliony dolarů.

V důsledku členství Číny ve Světové obchodní organizaci domácí výrobní sektor vzkvétal a to vedlo k zvýšené poptávce po pracovní síle. Motorem prudkého nárůstu zaměstnanosti (ostrý zub na grafu zaměstnanosti) byl především dvouciferný růst hrubého domácího produktu, který v roce 2007 dosáhl 14,2 %. Poté následovalo zvýšení míry nezaměstnanosti v důsledku světové finanční krize.

Autor: Sven Subotič, Martin Chalupa

Zdroj dat: World Bank, OECD, National Bureau of Economic Research

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Autor: Sven Subotič | čtvrtek 3.9.2015 16:28 | karma článku: 3,61 | přečteno: 100x
  • Další články autora

Sven Subotič

Stane se Tiffany & Co opět akciovým šperkem?

Tiffany & Co je americká šperkařská společnost s téměř dvousetletou historií. Rok 2015 nebyl příliš úspěšný vlivem vnějších faktorů. Pro letošek a blízkou budoucnost se předpokládá naprosto jiný scénář.

20.4.2016 v 14:41 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Analýza akcie Ford: Nízká valuace a značný potenciál

Společnost Ford je významným americkým výrobcem automobilů s dlouhou tradicí. V současné chvíli dosahuje velice nízkého poměru P/E. Do karet Fordu hrají příznívé podmínky na trhu.

14.4.2016 v 12:55 | Karma: 3,91 | Přečteno: 82x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Černá budoucnost pro největšího kontejnerového přepravce na světě

Dánská skupina A.P.Moller – Marsk A/S se zabývá zejména námořní dopravou a těžařstvím. Vzhledem k současné situaci v těchto odvětvích nemá právě na „růžích ustláno“. V minulém roce přesto dosáhla čistého zisku 925 milionů USD.

30.3.2016 v 11:00 | Karma: 4,72 | Přečteno: 79x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Klub záporných sazeb: Proč uvolňování měnové politiky funguje jen někde?

Před několika lety by lidé považovali záporné úrokové sazby za nepovedený vtip. Dnes však tato situace není nijak vyjímečná. Centrální banky uvolňují co to jde. Proč tato politika někde funguje zatímco jinde ne?

21.3.2016 v 16:59 | Karma: 6,08 | Přečteno: 92x | Diskuse| Ekonomika

Sven Subotič

Tištěná média v kurzu? Světovým odbytištěm se stane Indie

S rozšiřováním internetu do všech koutů světa je ústup tištěných médií nezastavitelný. V druhé nejlidnatější zemi světa se však děje takřka pravý opak.

15.3.2016 v 14:16 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 351x
Jsem soukromým investorem a jednatelem společnosti Aura Invest Group. Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem.

Seznam rubrik

Oblíbené články