Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Elektřina ze solárních zdrojů začne dominovat teprve tehdy, až se její výroba přesune ze zemského povrchu na oběžnou dráhu. Zde nejsou mraky a noc je mnohem kratší než na Zemi (pokud vůbec nějaká) a tím podstatně stoupne účinnost toho zdroje.

Nutným předpokladem však je technologické zvládnutí přenosu energie na zemský povrch a to nejspíše v nějaké mikrovlnné formě. Problém bude s financováním tohoto vývoje. Pro soukromníky poněkud nestravitelné sousto, pro státy v období míru zase nepříliš atraktivní. Bude tedy nutné počkat, až o toto projeví zájem vojenský sektor a z toho plyne, že masové rozšíření nelze čekat dříve, než po příští velké válce.

0 0
možnosti
ZJ

Fyzikální zákony se nedají okecat. Ano když budete mít super PC a nejnovější informace z burzy.

K panelům dáme nejnovější (a nejdražší) akumulátory a když nebude svítil, tak je dobijeme kladivem.

0 0
možnosti
Foto

Z toho celého článku považuji za zajímavé akorát dvě informace:

1./ je to technologie, ne palivo (a doplnil bych - bez pohyblivých částí)

2./ TESLA staví gigatovárnu na baterie

0 0
možnosti
Foto

J49a44k53u91b 56R95o30t29h

10. 12. 2014 14:00

Jakmile přestane být solární energie politikem a protežovaným / dotovaným způsobem získání elenerg, můžeme se bavit o možnostech solidních investic. V prostoru regulovaného a zpolitizovaného trhu to ovšem neplatí. Slezte z té višně a podívejte se na realitu nikoliv prostřednictvím investičního kursového monitoru.:-/

2 0
možnosti
JP

J53o19c98h 27P82a66v86e75l

10. 12. 2014 13:57

Ach jo, takhle to vypadá, když ekonom píše o technologii, které nerozumí. Pouze extrapoluje a fabuluje. To, že efektivita roste a cena klesá o 10% ročně přece neznamená, že si můžu dovolit to extrapolovat a predikovat v dohledné době dominanci solární energie. Jak si může dovolit ignorovat problém nestálosti zdroje - slunečního svitu v čase a prostoru? Jak si mlže dovolit ignorovat problém akumulace takto vyrobené energie, pokud by opravdu dominovala?

4 0
možnosti
Foto

Přesně tak. Je hezké že cena solárních panelů klesá. Doufám proto, že už brzo nebude třeba fotovoltaické elektrárny dotovat. Autor však zcela pomíjí skutečnost, že na rozdíl od tepelných a jaderných elektráren nelze výkon fotovoltaických elektráren regulovat. Sluníčko buď svítí nebo ne. A co mrazivé zimní dny a noci? Dalším problémem je využitelnost instalovaného výkonu elektráren. Zatímco u tepelných a jaderných elektráren je to kolem 90%, u fotovoltaických se pohybuje v rozmezí 10 až 20%.

0 0
možnosti
  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 351x
Jsem soukromým investorem a jednatelem společnosti Aura Invest Group. Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem.

Seznam rubrik

Oblíbené články