Historická dohoda s Iránem, ropa je znovu pod tlakem

Včera večer došlo ve švýcarském městečku Lausanne k historické dohodě. Írán předběžně odsouhlasil omezení svého jaderného programu výměnou za odvolání ekonomických sankcí ze strany USA, EU a OSN. Nyní je tedy otázkou času, kdy již tak předzásobený světový trh zaplaví další miliony barelů ropy, kterou má Írán částečně uskladněnou v tankerech na moři a připravenou k okamžitému dodání.

Export ropy z Iránu

Export ropy z Íránu poklesl kvůli sankcím mezi lety 2011 a 2013 z 2,5 na 1,1 milionu barelů denně. Loni stoupl průměrný denní export íránské ropy na 1,27 milionů barelů poté, co byla uzavřena dočasná dohoda. Podle expertů samotné rozpuštění současných íránských zásob zvedne denní export ropy na 1,3-1,4 milionů barelů. Aktuálně se očekává, že po zrušení sankcí bude Írán dodávat na světový trh další jeden až 1,2 milionu barelů každý den. Írán disponuje přibližně 10% veškerých světových zásob ropy a odvolání sankcí je tak pro ropu bezesporu významným dlouhodobým cenotvorným faktorem.

Už nyní se v kuloárech hovoří, že by ropa mohla snadno oslabit až pod 30 dolarů za barel, ale většina odborníků zastává názor, že se událost promítne do cen ropy spíše ve středně až dlouhodobém horizontu.

Autor: Sven Subotič, David Krejča

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Autor: Sven Subotič | pátek 3.4.2015 14:22 | karma článku: 12,99 | přečteno: 610x