Co zaznělo v Davosu?

V sobotu skončilo ve Švýcarském Davosu každoroční Světové ekonomické fórum. Již tradičně se zde setkali vrcholoví představitelé ze světa byznysu, politiky i dalších oblastí veřejného života. Hovořili zde o naléhavých světových problémech. K čemu dospěli?

Příjmová nerovnost

Ústředním tématem letošního setkání se stala pracovní místa a příjmová nerovnost. Nejnovější data naznačují, že v příštím roce bude 1% nejbohatších obyvatel planety vlastnit stejné bohatství jako zbývajících 99% dohromady. Již dnes 80 nejbohatších osob planety vlastní více než chudších 50% světové populace. Mimořádný nárůst příjmové nerovnosti zaznamenaly především Spojené státy americké, kde nerovnost roste nejrychleji v poslední letech. Zatímco americká mediánová rodina byla kdysi nejbohatší na světě, ta kanadská ji předstihla již v roce 2010, přestože americký hospodářský růst patřil v poslední letech mezi vyspělými ekonomikami k těm nejpřesvědčivějším.

Nikoho nepřekvapí, že řada z nejbohatších obyvatel planety se sešla právě na konferenci v Davosu. Realitu příjmové nerovnosti však komentují velmi odlišně. Sami tvrdí, že jsou to právě oni, kdo podstatnou měrou přispívají k rozvoji společnosti a tvorbě pracovních míst.

Důležité výroky účastníků

Co řekli někteří z účastníků přímo na konferenci?

  • Výkonný ředitel ruské VTB bank komentoval současný konflikt Ruska se Západem slovy, že řada obchodních styků je sice přerušena, ovšem to neovlivní přátelské osobní vztahy.
  • Výkonný ředitel nadnárodní bankovní instituce HSBC Holding označil za nejvlivnějšího muže současnosti guvernéra Evropské centrální banky Maria Draghiho.
  • K ekonomické situaci se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merklová, když prohlásila, že svět je dnes bohatě zásoben likviditou a proto zatím nemůžeme přesně vidět, kdo je konkurenceschopný a kdo ne.
  • Bývalý americký ministr financí Lawrence Summers se naopak vyjádřil proti brzkému měnovému utahování a řekl, že FED by neměl začít bojovat proti inflaci dříve, než bude skutečně na obzoru.

Mezi další klíčová témata patřil Rusko-Ukrajinský konflikt, ke kterému se v Davosu vyjádřil sám ukrajinský prezident Petro Porošenko. Stranou pozornosti nezůstal ani Islámský stát, kolem kterého se však pravděpodobně točila především zákulisní jednání.

Autor: Sven Subotič, Jindřich Gallo

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Autor: Sven Subotič | úterý 27.1.2015 11:02 | karma článku: 6,63 | přečteno: 894x