Čeká eurozónu období růstu?

Zatímco Spojené státy redukovaly údaje o růstu HDP v posledním kvartále směrem dolů, ruská ekonomika míří do krize a Čína zažívá nejpomalejší tempo růstu ekonomiky za posledního téměř čtvrt století, evropská ekonomika začíná nabírat na síle a hlavní ekonomické indikátory naznačují, že růst bude pokračovat i v následujících kvartálech.

Přestože růst v eurozóně zůstává nevyvážený a je tažený především pozitivním vývojem v Německu, pozitivní čísla vykazují i některé země evropské periferie. Mezi ně patří především Španělsko, které minulý rok poprvé od roku 2008 vykázalo pozitivní tempo růstu ve všech kvartálech a za celý rok posílilo o téměř 1,5% HDP, navzdory deflaci, která již namísto nedůvěry spotřebitelů byla tažena spíše klesajícími cenami pohonných hmot. Evropský růst podporují mimo jiné i monetární stimuly Evropské centrální banky, levná ropa a posilující úvěrová aktivita bank.

Pokud se předpovědi vyplní, měla by eurozóna v letošním roce růst tempem 1,3% a příští rok zrychlit až ke 2%. Vývoj spotřebitelský cen je nadále přepokládán negativní, minimálně pro tento rok. Přes příznivý vývoj však evropský růst stále za tím americkým zaostává.

Pozitivní údaje se již podepisují i na evropských akciových trzích. Například Německý DAX se v pátek dostal na historický rekord, kdy bezmála jediného bodu téměř prolomil hranici 11.000 bodů. Pozitivní náladu investorů však může velmi rychle zmařit potenciálně nepříznivý vývoj v Řecku, pokud by se představitelům eurozóny nepovedlo se současnou řeckou vládou vyjednat přijatelné podmínky pro setrvání Řecka ve společné měnové unii.

Autor: Sven Subotič, Jindřich Gallo

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Sven Subotič | čtvrtek 19.2.2015 0:00 | karma článku: 4,53 | přečteno: 128x