Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radost v opuštěném hnízdě

Někdy si připadáme jako stará opuštěná barabizna s vytlučenými okny. Jak ji zabydlet? Jak najít recept na chuť do života? Třeba zkusit zase udělat něco sami sobě pro radost.

Vystoupala až nahoru po strmých schodech. Konečně doma! Vyzula se z těsných polobotek, pečlivě je uložila do botníku a na věšák pověsila kabelku. Prohlédla si svůj obraz v zrcadle. Stará a unavená, pomyslela si. Do důchodu ještě pár let a jí jako by scházelo palivo. V punčochách došla do obýváku, posadila se na pohovku a zůstala nehybně sedět. Byt by určitě potřeboval zásah ženské ruky, ale to chvíli počká. Rodina se schází teprve navečer, pokud vůbec. Dnes přijde muž z práce pozdě, mají nějakou poradu. Nejmladší dítě jezdí domů jen na víkendy, pokud i přes víkend nezůstane na koleji, se staršími dětmi a vnoučaty se sejdou několikrát do roka.

Seděla tam dlouho. Nedokázala otevřít časopis na stolku před sebou, neměla sílu vstát a uvařit si kávu, neměla náladu pustit si hudbu. Bylo ticho, jen z kuchyně sem doléhalo tiché předení lednice a z venku ze sousedovic zahrady burácela sekačka skrz pootevřené okno. Byla vyždímaná, utlučená arogancí lidí, se kterými musela mnohokrát denně pracovně jednat, z nesmyslných vyhlášek a nařízení, které se neustále měnily a ona byla povinná tyhle časté a malicherné změny sledovat, aniž by ji jakkoli zajímaly. Sedávala takhle po příchodu z práce denně. Pokud neusnula, prohlížela si svoje ruce. Drobné, pěstěné, ale scvrklé s hnědými pigmentovými skvrnkami a vystouplými žilkami. Po půlhodině nehybného zírání zavolala rodičům. Byl to jejich rituál, poptat se na zdraví, poslechnout si, co měli k obědu a jaké bylo počasí, domluvit nedělní návštěvu. Pak vstane, uvaří si tu kávu a půjde vyndat nákup z tašky, trochu to tu uklidí a udělá jednoduchou večeři. 

Zrovna vyndavala z tašky svazek ředkviček , když se ozval telefon znovu. Byla to Majka, spolužačka ze střední. Že prý organizují třídní sraz a jestli se zúčastní. Vykládala o tom, jak bylo obtížné všechny lidi z bývalé třídy dohledat. Někteří žijí daleko za hranicemi, jiní se oženili , jiné vdaly či rozvedly a staré adresy už dávno přestaly fungovat. Majka líčila přímo detektivní pátrání po některých z nich. Poslouchala, okrajovala ředkvičkám lupeny a kořínky a přistihla se, že se na ten sraz opravdu těší. Vrátila se do dob, kdy společně kuly pikle na přísné profesory, pomlouvaly holky z béčka nebo vymýšlely výmluvy, jak se ulít z odpoledky.

Sraz se vydařil. S několika děvčaty domluvily pravidelné cvičení jógy, na příští neděli si dohodly výpravu na houby, párkrát si šly spolu zaplavat.

Uplynul nějaký čas a ona zase vystoupala po stejných strmých schodech do stejného bytu. Zjistila, že se skoro vůbec nezadýchala. Rychle se vyzula z bot, rutinním pohybem uklidila z tašky nákup, jako obvykle zkontrolovala telefonem rodiče a volala Majce. Měly spolu naplánovanou návštěvu sauny. Během hovoru prošla kolem zrcadla a zadívala se na sebe: Rozesmátá, v očích jí hrály rozpustilé jiskřičky. 
Z pracovny vyšel její muž. Byl dnes dřív doma. Pohladil ji jemně po tváři. „Půjdeme spolu potom někam na večeři?“ Zeptal se s lišáckým úsměvem. Přikývla a smetla neviditelné smítko z límce jeho košile. „Moc se těším. Jsi poslední dobou taková jiná. Taková, jaká jsi bývala dřív. Jakou jsem si tě zamiloval. Rozpustilou, akční, hravou. Jsem rád, že jsi tuhle fajn holku zase v sobě našla.“
„Taky se těším.“ Odpověděla. Taky byla ráda, že tu fajn holku v sobě zase má.

Autor: Martina Studzinská | úterý 25.9.2018 15:01 | karma článku: 19,31 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Martina Studzinská

Jak vyzrát na den blbec

Když se právě nedaří, netřeba se hned rozkládat. Stačí se zbavit strachu a neproduktivních starostí. Třeba meditací (návod na konci článku). S klidnou myslí se s problémy člověk důstojněji vyrovná.

17.5.2018 v 15:56 | Karma: 11,78 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Pilulky, léky, tabletky

Proč jsme nemocní? Je opravdu nutné vždycky užívat léky? Malá tak trochu alternativní úvaha o tom, že se stejně nakonec nejlíp vyléčí každý sám. Třeba tím, že si něco uvědomí.

9.5.2018 v 19:39 | Karma: 10,18 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Kterak uklidnit svoje neodbytné svědomí cvičením vsedě na židli

Dobrá zpráva pro všechny lenochy! Cvičení, pro ty, kteří se nehodlají zvednout ze židle Existuje a je tady! Za vyzkoušení nic nedáte.

25.4.2018 v 16:41 | Karma: 9,66 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Ukliďme Česko !

Má cenu dělat pořádek, být slušný, nepodvádět, nekrást? Vždyť se najdou takoví, kteří nám ten svět zaneřádí a ani se přitom nezastydí. Jenže když je necháme být, stane se svět jedním ohromným smetištěm. Proto má cenu to nevzdávat.

20.4.2018 v 15:28 | Karma: 9,83 | Přečteno: 196x | Diskuse| Ostatní

Martina Studzinská

Šaman

Každý z nás dostane v životě naloženo právě tolik, kolik unese. Někoho stíhá rána za ranou, jiný se hroutí z maličkostí. To jediné, o co při tom jde, je důstojně vše přežít. A aspoň trochu se z toho poučit.

9.4.2018 v 14:16 | Karma: 10,56 | Přečteno: 420x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 188
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 587x
Jsem sběratelka zajímavých moudrých a poučných příběhů. Potkávám je při svojí práci s lidmi. Některé jen proplují kolem a jiné mi nedají pokoj, dokud je prostě " nenadatlím".

Seznam rubrik