Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OL

kocourek-černý

2. 7. 2008 7:03
"Zdravý rozum" či "Common sense" (Paine)

Ano společnost se skutečně dělí na pány a otroky. Ovšem jinak jak si myslíš ty.  Skutečné panství začíná ve vlastním vědomí, tedy panství nad sebou samým, nebo býti otrokem svých potřeb a přání (vyjímám physické potřeby které v dnešní společnosti jsou skoro všude zajišteny) . Zde totiž začíná skutečná svoboda, na základě těchto důvodů potom ovšem platí kausalita. Zdravý rozum je ovšem možno manipulovat když se předem nevyjasní  základní pojmy a metody myšlení. Pravda musí býti podložená a rozumově a obsahově smysitelná a odpovídat skutečnosti. Ovšem i zde je možná anomalita (průběhu funce pravdy) . Nebjoť  pro mentální výpovědi, či posudky není možné najít sktriní zákony či kausalitu vždy platné. Jsou také možné přísudky které přesahují hranice našeho myšlení které nemůžeme důsledně ověřit a přesto jsou pravdivé a v důsledku intaktní. Což platí i o naších představách.  Základní problemy člověka jsou problémy subjektivní , osobní a končí tedy teprve smrtí.

0 0
možnosti
-

-clovek-

30. 6. 2008 4:31
kocourek-černý má pravdu

Otázka zní? Proč člověk za každou cenu chce vypadat jako vědec, psycholog, vládce a rozumbrada? Přece pravda je tak jednoduchá – všichni jsme jen lidé a své holé zadky, které jsme si na tuto zem přinesly, si zase jen položíme do hrobu. Jen historie pak ohodnotí, kdo byl větším zločincem, diktátorem i otrokářem. Jestli ten celoživotní a shrbený otrok, který musel dělat jen to, co si politické strany domluvili nebo ti politici, soudci…, kteří lidem jak za dob krále Klacka, stále tvoří jen nesmyslné, násilné a otrocké zákony. V žádném případě nebudou těmi největšími tyrany ti otroci, ale vždy to byli a jsou ti nabubřeli vládci. I to je pravda.

0 0
možnosti
-

-clovek-

30. 6. 2008 4:28
kocourek-černý má pravdu

Pravda je, že civilizace je postavená na systému otrokářském, ať to nazve kdo chce a jak chce. Pravda je, že jsou lidé donucení dřít jako otroci jen proto, aby přežili. A Klauzové, Havlové, Topolánci, Paroubci, Čunkové, Filipové a všichni mocní mohli žít jako papežská veličenstva. A je mi zcela jedno, jestli to je názor nebo subjektivní pravda, jelikož to je realita. Také je pravda, že toho víc tito vládci o tom, co je to lidská svoboda neznají. I pravda je to, že peníze kazí charakter, což je na těchto vládcích nejvíce vidět. Tak proč se zabývat nějakou filozofií pravdy, když lidstvo čeká díky těmto vládním pravdomluvcům a globálnímu oteplování zánik? Proč nehledat řešení, jak zrušit peníze, vlády a všechno, co z lidí dělá otroky, násilníky a dětské tyrany? Přece jsme vzdělanější než před tisíci léty. Ale jak to tak vypadá, tak jsme i agresivnější jak v názorech, tak i ve skutečnosti. I to je pravda.

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

28. 6. 2008 22:52
Škoda

že na diskuzi o pravdě zde není zájem. Trošku teorie by neškodilo. Ale prostě není to aktuální a myšlení také je namáhavé.

0 0
možnosti
MP

Lebik

27. 6. 2008 14:45
kdyz rikam svuj nazor,

myslim tim objektivne;-DR^

0 0
možnosti
OL

kocourek-černý

27. 6. 2008 14:30
Pravda je funkce

nuže pravda ve formě úsudku je nejen funkční, nýbrž sama funkcí z poznatků, které jsou více nebo méně dostupné a usuzujícímu známé, lidského  poznání nebo vědění.  Poznání pravdy je omezeno a ohraničeno tedy našimi smysly a schopnosti rozumu. K pravdě ovšem není možné dojít redukční metodou. Pouze můžeme zjistit za kterých okolností může býti úsudek nebo výpověd pravdivá a rationálně přijatelná. Výpovědi nebo úsudky jsou také jakousi funkcí v prostoru a času ve které jsou kladné ti pravdivé a záporné ty falešné.

0 0
možnosti
A

avidish

27. 6. 2008 13:49
Pravda

Pravda neni konsensus

David

0 0
možnosti
S

sugoll

27. 6. 2008 14:40
Re: Pravda

Není. Ale když připustím diskuzi různých pohledů, mám šanci se pravdě víc přiblížit.

0 0
možnosti
EP

Eva_Pallotto

27. 6. 2008 13:02
zajímavé téma

taky o tom plánuju psát.

Ve vašem textu trošinku směšujete pojmy "pravda" "fakta" "axiom" ... a to nejsou ty samý věci. Na axiomech se většinou shodneme, fakta se dají dokázat, ale PRAVDA? Složitá potvora. :-)

Já jsem zastáncem názoru, že existují tisíce pravd, platných současně a to i přesto, že se vzájemně občas (jakoby) vylučují. Problém tohoto světa vidím ve věčné touze hledat jakousi "absolutní" pravdu - a tady tvrdím, že něco takového z principu věci neexistuje a existovat nemůže.

Stačí se zamyslet nad tím, jaký charakter má svět kolem nás (fyzikálně) a jakým způsobem ho vnímáme... a z toho je jasné, že si nemůžeme "sáhnout" na něco, co tam prostě není. A to ani na "pravdu".

.... no, asi to fakt sepíšu.... :-)))) Díky za super článek!R^ EP

0 0
možnosti