Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PSI

Pavel Skeptik IV

13. 7. 2011 6:50
L. D. Bronštejn:

Nemusíte mít zájem o válku, ale válka má zájem o Vás!

0 0
možnosti
C

Camino.

13. 7. 2011 1:42
Neutralni Svycarsko...

v roce 1989 meli referendum, ma-li se zrusit armada.....vyhralo NE.

0 0
možnosti
ZK

SID09

13. 7. 2011 8:33
Re: Neutralni Svycarsko...

A po 10 letech rozhodli o snížení vojenskýho rozpočtu na polovic !!;-D

0 0
možnosti
DV

Daniel Vávra

12. 7. 2011 13:40
Krátkozrakost

Jste naivní a velmi krátkozraký. To, že se v obchodě krade neznamená, že mám zrušit obchod, ale chytit zloděje. To že se krade na ministerstvu obrany, neznamená, že máme zrušit ministerstvo, ale chytit zloděje. To k části vašichg argumentů.  A k tomu zbytku. V Evropě se za minulé století vedlo několik válek. A to i v posedním desetiletí. Klidně se může stát, že se někde v našem okolí začne něco mlít podobně jako v Jugoslávii a tamní bojovníci se začnou šikovat právě u nás, protože nebudeme mít armádu. Koho na ně pošleme, abysme je dostali pryč? Kdo nám pomůže, když nebudeme v NATO? Nikdo. Proto je dobré mít vojáky. Jasně pravděpodnost, že se něco takového stane je malá, ale nikoli nulová. Takže se nabízí možnost zrušit armádu a zavést ji teprve v okamžiku ohrožení. Kdo bude v takovém případě cvičit nové nezkušené vojáky?  Kde vezmeme zničehonic výzbroj? Kdo jí bude umět používat? To platí i pro případ dlouhodobější hrozby konfliktu.

0 0
možnosti
DV

Daniel Vávra

12. 7. 2011 13:46
Re: Krátkozrakost

Když budeme vidět, že se něco chystá, tak se na to naše armáda může začít chystat, zbrojit, cvičit, rekrutovat. K tomu potřebujeme mít připravenou infrastrukturu. Letadla můžeme rychle nakoupit, ale potřebujeme do nich piloty, instruktory pro nové a především letiště. Stejně tak naše účast v Afghánistánu je možná symbolická, ale naši vojáci tam získávají velice cenné zkušenosti, které pak můžou předat ostatním, můžou se z nich rekrutovat budoucí velitelé atd. Mít armádu není itázka okamžité potřeby, ale dlouhodobý proces, kdy je potřeba získávat zkušenosti, připravovat se a budovat infrastrukturu na horší časy. To, že jsem koupil předražené pandury je jedna věc, to, že naši vojáci jsou schopní s nimi účinně bojovat, je věc druhá. A kecy o virtuálních válkách jsou nesmysly. Jakmile padne infrastruktura, elktrárny, sítě atd. začne boj jak ho známe z každé jiné války v minulosti a k němu opět potřebujeme armádu.

0 0
možnosti
MM

strycek-Joe spol. s r.o.

12. 7. 2011 9:10
Dnes jsem si chtěl na někom zchladit žáhu

, prostě vybít si trochu zlost. Vybral jsem si Vás, ale po přečtení článku jsem si to rozmyslel a karmuji R^

0 0
možnosti
ŠB

Qeebee

12. 7. 2011 8:58
K misím v zahraničí

Je pravda, že účast našich vojáků více zatěžuje finanční rozpočet, ale málokdo ví, že to je pouze zlomek nákladů souvisejících s naší účastí. Zbytek platí USA (v Afghanistanu určitě). Naše účast je symbolická, ze silového hlediska bezvýznamná. Pro USA je důležitější spíše podpora na mezinárodní úrovni. Není od věci být za dobře s nejdůležitěším článkem v NATO, nebo i bez aliance byť jen na bilaterární úrovni.

0 0
možnosti
ZK

SID09

13. 7. 2011 7:24
Re: K misím v zahraničí

Být zadoře si představujete jako rektální horolezectví, ať to stiojí, co to stojí ? ?!!;-D

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

12. 7. 2011 8:41
dobré ráno, máte v tom kapku zmatek .....

psát o "obraně rodiny se zbraní v ruce" a zároveň tvrdit, že jste pacifista .... to je trochu schizofrenní. Mimochodem i bez vojenské služby je možno mít zbraň a výcvik , který vám umožní chránit sebe a rodinu dle vašich představ. Je to jen otázka odhodlání a investovaného času. Ani to není tak drahé. A ohledně té armády - jak už vám napsali jiní, konvenční armády jsou dnes v případě moderní války k ničemu, protože mají minimální životnost. Bojové fronty jak je znáte z dob II.w.w jsou definitivně minulostí. Pokud by se v Evropě bojovalo, bylo by to spíše přes internet hacknutím energetických sítí, bank apod. V takové válce je Vám veliká armáda k ničemu. Nicméně v jedné věci s Vámi souhlasím... a to s tou ochranou rodiny se zbraní v ruce - tu možnost a schopnost by měl mít každý slušný a bezúhonný člověk.

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 7. 2011 9:24
Re: dobré ráno, máte v tom kapku zmatek .....

No vidíte, a přece to takhle funguje dál. Vzpomeňme na zase ne tak dávnou válku v bývalé Jugoslávii, kde rozhodující byly právě  pěší jednotky se schopností obsadit rozlehlé území protivníka a brutálně zpacifikovat jeho civilní obyvatelstvo. To že jim lítaly nad hlavou dohlížecí letadla  jednotek NATO s technikou 21.století, je zase tak neznepokojovalo...

0 0
možnosti
MM

myskamiki

12. 7. 2011 8:06
no nevim

pisete jak moc nezkoumate lidi, spolecnost atd., ale Vas vyplod tomu zcela odporuje, a nebo sledujete nejakou zcela jinou entitu, nez o ktere pisete.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

12. 7. 2011 7:59
Ad 1

Mícháte mírumilovnou ekonomickou spolupráci s agresivním fyzickým útočením.

Když německá firma koupí v Čechách nějaký majetek, je to něco jiného než když jsem přijede německá armáda a majetek zabaví. Tohle brát jako stejnou událost nemůžete ani trochu.

0 0
možnosti
ZK

SID09

13. 7. 2011 18:30
Re: Ad 1

Nicméně faktem je, že v civilizovaném světě se firmy kupují a nekradou se zbraní v ruce. Příjde to taky výrazně levněji, než výcvik vojáků....... !!;-D

0 0
možnosti
J

jjezekj

12. 7. 2011 7:47
Už základní premisa jde proti lidské přirozenosti.

Chceš-li mír, připravuj válku. To platí od jednotlivce výš. Radši zbijou a okradou důchodce než sportovce. Radši vyloupí otevřený domek bez plotu a bez psa než hrad. No a Finsko si se svou odhodlanou domobranou vybojovalo alespoň omezenou suverenitu na mocné rudé armádě. Izrael, který je velký jako Morava a obyvatel má polovic jak Česko si stále dokáže bránit území proti mnohonásobné přesile. Má to zabalit ? Pravdou je, že nemůžeme spoléhat na příliš malou profesionální armádu, ta nás skutečně není schopna ubránit. Je nutné a nezbytné obnovit branou povinost a pravidelná cvičení pro zajištění obranyschopnosti obavatelstva. A motivace ? Obrana rodiny je Vám málo ?

0 0
možnosti
BT

markyz.Gero

12. 7. 2011 7:10
pacifista

je příživník na lidské společnosti

pěkně jste to napsal ovšem vlastní armáda je atributem suvereního státu a to že vvycházíte z toho že dnešní stav bude trvat na věky věků je omyl, jak nás historie učí budeme armádu patrně zase někdy potřebovat a pokud ji jednou zrušíte těžko ji znova vybudujete

0 0
možnosti
  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1685x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik