Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tři pilíře kapitalismu – podvody, dluhy a války

Každé státní zřízení je postavené na nějakém hodnotově-technickém systému, jehož  implementace umožňuje vládcům stát dlouhodoběji provozovat. Občas tady čtu neuvěřitelné bláboly o kapitalismu a volném trhu. Vesměs pocházejí z literárních manufaktur lidí, kteří hodnotově spadají do kategorie PRAVICOVÁ CHUDINA. A právě pro tuto skupinu lidí jsem s láskou a péčí napsal tuto krátkou úvahu. Třeba pomůže někomu alespoň z části pochopit svět a sama sebe. A to je vždycky hodně dobré.

Pravicová chudina zahrnuje široké spektrum lidí, jejichž společnou a současně pravou modlou jsou peníze. Většinou jich mají poněkud méně, než by si přáli a většinou jim chybí talent, nebo silný žaludek na to, aby si je nějak rychleji opatřili. A většinou se stydí přiznat si, že patří jinam. Třeba mezi mizernou střední třídu. Nebo někam mezi voliče sociálně – demokratických uskupení. A co nemáš sám, hledáš u jiných. Vlastní nedostatečnost a neschopnost prosadit se ve světě peněz si kompenzují tím, že názorově splývají s politikou tvrdší pravice. Aniž by sami pochopitelně autentickou pravicí byli. Je jim dobře ve stínu těch skutečně bohatých lidí a to jim musí stačit.  A bohatí tuto chudinu ultimativně potřebují, neboť tvoří většinu jejich voličstva. Paradoxně tak politiku bohatých lidí prostřednictvím svobodných voleb prosazuje chudina. A logicky jsme se dostali k prvnímu pilíři kapitalismu a tím je podvod.

 Pilíř číslo 1 - PODVOD

Zde je zapotřebí zmínit alespoň následující kategorie

-         reklamu, jako obludný nástroj k masovému klamání veřejnosti

-         manipulaci s veřejným míněním všeho druhu

-         manipulaci s globálním vědomím všeho druhu

-         dezinterpretaci ekonomické, ekologické, politické a jiné reality  

-         relativizaci některých historicky potvrzených skutečností

-         ideologickou propagandu  jako nástroj k nátlaku na veřejnost

Blíže se k tomuto pilíři nechci vyjadřovat, přesahovalo by to moje momentální časové možnosti. Obecně tyto nástroje kapitalistické režimy denně uplatňují v masmédiích a na internetu. Čtenáři zde dostávají rozsáhlý námět k dalšímu přemýšlení.

 

Pilíř číslo 2 – DLUH

Tady by se daly popsat doslova tuny papíru, ale k čemu to? Kapitalismus bez dluhu prostě neumí existovat. Připomeňme některé – společensky a globálně velmi nebezpečné  kategorie dluhů

-         státní dluhy euroatlantického kapitalismu jsou reálně  nesplatilné bez ohledu na to, kdo je

           vygeneroval (zda tzv. pravice, nebo levice)

-         individuální dluh – hypotéky, půjčky, spotřebitelské úvěry vytvořené na bázi klamavé reklamy

-         dluhy politických stran

 

Pochopitelně a přirozeně dochází k prolínání a syntéze nástroje 1 a 2. Dluhy a podvody v kapitalismu jen kvetou. Více nemohu napsat, tlačí mně čas...

 

 Pilíř číslo 3 – VÁLKA

Když dluhy a podvody vystoupají k nějaké nepředstavitelné astronomické hranici, sejde se vždy několik partiček bohatých a vlivných lidí a rokují o novém uspořádání světa. O novém rozdělení trhů, kolonií a zdrojů. Hodně se u toho hraje golf, chlastá, sem tam si pozvou na pokoj placené společnice a výsledkem jsou čáry na mapách namalované podle pravítka momentálního rozpoložení státníků a průmyslníků.  A kvalifikovaný odhad zisků a ztrát. Čeká se pak na nějakou významnou záminku k válce a když momentálně není žádná na skladě, vymyslí tihle nadlidé sofistikovanou  provokaci a první výstřely na sebe nedají dlouho čekat.  Obě světové války probíhaly plus mínus v rámci tohoto scénáře. Vzor demokracie a kapitalismu – USA,  válčí kontinuálně více jak 50 let. Válka přinese oživení výroby, obrovské zisky zbrojařům a provize politikům. Vedlejším efektem je utrpení obyvatelstva, ale tím se velkokapitál nezabývá.

Příčiny moderních válek jsou neodmyslitelně vázané na kapitalismus. Stačí se podívat, kde, kdy a kdo válčí. Pochopitelně je nutné čas od času odložit ideologické brýle a dívat se na svět tak, jaký ve skutečnosti je.

Kapitalismus nemá na problémy světa lék. Zoufale se mu ho nedostává. A zřejmě ho nikdy mít ani nebude. Nedejme se oklamat technologickými úspěchy lidstva. Ty by přišly, i kdyby zde byl jiný režim. Pokrok a vývoj byl i za Egypta, Alexandra Velikého, za Řeků, Římanů, ve středověku a v renesanci.

Věřím, že moje úvaha bude pro některé čtenáře zajímavá. Nemohu v ní pochopitelně v rámci daného tématu přinést něco radikálně nového. Ale jak se říká, opakování je matkou moudrosti.

V rámci tohoto článku jsem spoustu věcí zjednodušil, uvedené pilíře v nějaké formě používaly i jiné režimy, ovšem v kapitalismu dosáhla jejich aplikace mistrovské úrovně.

 

Přeji všem čtenářům pěkný den.

 

František Študlar

Autor není volič, ani sympatizant žádné místní, ani zahraniční politické strany či sdružení.

 

Momentálně mám na Idnes:

http://studlar.blog.idnes.cz/c/430946/Tady-je-Kalouskovo-oprava-tady-bylo-Kalouskovo.html

 

 

 

Autor: František Študlar | čtvrtek 16.10.2014 11:00 | karma článku: 38,84 | přečteno: 10888x
  • Další články autora

František Študlar

Český Krumlov II - něco jako fotoblog

Dovolím si zveřejnit ještě jednu sérii fotografií Českého Krumlova. Jsou pokračováním toho, co jsem zde zhruba před 14 dny vyvěsil. Krumlov je pro mně stále krásný a zajímavý. Těším se na letošní jarní fotky – snad si udělám čas během příštích 14 dnů. Zatím zde nabídnu to, co mám uloženo v archivu. Toulání a fotografiím Krumlova zdar!

29.3.2014 v 8:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Boj ohně a vody v barvách podzimu (Blanice - Vodňany)

Některé dny jsou tak krásné, že na ně člověk nedokáže zapomenout. Jejich barvám se obdivuje i po mnoha létech. Patří mezi ně i třináctý říjen 2013. Udělali jsme si malý rodinný výlet kolem řeky Blanice, na louky za Vodňany. I když kalendář ukazoval třetí podzimní týden, venku bylo nádherně. Byl horký, slunný den. Šli jsme pomalu kolem vody a tlačili dětskou kárku s našim synkem Františkem. Udělal jsem si pár fotek – vesměs proti jihozápadnímu slunci. Nešlo to jinak, neboť cíl naší cesty byl orientovaný právě tímto směrem. Večer jsem si fotografie prohlížel a objevil na nich spoustu slunce. Ty fotky se mi prostě líbí a občas si je prohlídnu – jen tak pro pocit a pro energii, která z nich na mně vyzařuje. Snad se někomu z vás budou líbit – není to umění, jen tichá lidská radost z krásy přírody.

28.3.2014 v 8:00 | Karma: 10,52 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Český Krumlov v barvě - něco jako fotoblog...

Když můžu, tak tam jedu a kochám se. Pohled na Český Krumlov mně stále fascinuje. Cítím krásu a majestát tohoto města. A stále doufám v setkání s panem Petrem Vokem. Kdo ví, třeba to jednou vyjde.

15.3.2014 v 8:00 | Karma: 15,47 | Přečteno: 426x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Děkuji Vám za Flamego, Maestro Lucia

25. února tohoto roku, zemřel kytarový mág Paco de Lucia. Ke zprávám tohoto typu se těžko něco dodává. Je to zajisté smutný okamžik, ovšem hudba kterou vytvořil, navždy zůstává na této planetě. Stane se zajisté uhelným kamenem kulturního dědictví lidstva.

4.3.2014 v 8:00 | Karma: 8,06 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

František Študlar

Olympiáda SOČI_2014? Velký výplach mozku!

Nemám rád vrcholový sport. V žádné podobě. A dávky tzv. sportu mediálně servírované občanům během posledních 14 dnů, byly doslova smrtící. Máš zájem? Pusť si OH brouku! Nemáš zájem? Pusť si třeba OH. Uspokoj ty svoje pitomé životní potřeby. Co bys ještě chtěl? Dědu mráze? Šajbu? Halu Balšoj? V TV, na internetu, v novinách, v hospodě – všude obludárium Jágrů, Sáblíků, Samkových, biatlon, triatlon, skok do dálky, jediný co chybělo, byl hod atomovým granátem středního doletu na živý terč. A taky koks a tráva pro všechny zájemce zdarma. Pardon, ještě to borcům nepovolili, takže snad příště. Na rozdíl od ostatních českých pseudovlastenců neprožívám orgasmus, pokud se náhodou hokejistům přeci jen povede vyhrát jeden zápas z pěti. Tolik na úvod, vážení přátelé sportu a zimních OH zvlášť.

24.2.2014 v 8:00 | Karma: 17,00 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1680x
Jsem zlomyslný a neobjektivní. To Vám musí stačit.

Seznam rubrik