Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přeposlanci

Na Malé straně v Praze zasedá zvláštní parta dobře oděných lidí. Debatují, tváří se vážně, až starostlivě, že jako tady o všem rozhodují a co práce s tím mají, aby vše řádně posoudili podle svého svědomí, jak ostatně také přísahali na ústavu. Pak k nim ale například přijde jeden z nich, který zároveň stráží státní kasu a řekne: "V zásadě nám nic jiného nezbývá."

Tentokrát se jedná o novelu zákonů o pojišťovnictví, která má přinést sjednocení sazeb pojištění pro ženy a muže. Novelu si podle strážce státní kasy vynutilo rozhodnutí Soudního dvora EU, podle něhož jsou nižší pojistné sazby pro ženy v rozporu s principy rovného zacházení.

Ti zdánlivě starostliví lidé na Malé straně si říkají poslanci. Ale mohu vám prozradit malé tajemství: téměř každý z nich je pouze přeposlanec. Někteří podle vzoru „horlivec“, jiní podle vzoru „Palivec“ ("Já byl přece tak vopatrnej..."). Jen přeposílají dále to, co dostali shora.

Kdyby rozhodovali podle sebe, muselo by alespoň některé z nich napadnout: Co je EU po pojistných sazbách? Proč o nich vůbec rozhoduje? A proč o těch sazbách mají vůbec diskutovat poslanci jakéhokoliv parlamentu? To je přece věc podnikatelského rozhodnutí privátních pojišťoven!

Ale oni ne, vážení přeposlanci. Oni to prostě přepošlou níže tak, jak jim to unijní vrchnost naservírovala. Nanejvýš k tomu někdy připojí před přeposláním poznámku: „My nic, my muzikanti.“ Jsem zvědav, kdy mi přeposlanci přepošlou zákon, že všechna piva mají mít jednotnou cenu. To budeme pít žbrundu za drahý peníz, což?

---

Přeposlanci bohužel na rozdíl od poslanců konají krátkozrace, někdy dokonce slepě. Poslanci by zvažovali i dlouhodobé dopady přijímaných rozhodnutí. Přeposlanci všakl ne, vždyť jenom přeposílají, tak co si lámat hlavu, že? Krásně je tento rys přeposlanectví vidět na energetických nařízeních EU. Vynechme z agendy žárovky a fotovoltaiku, o kterýchžto tématech byly již napsány stohy článků. Podívejme se na jiné dlouhodobé energetické buzerace.

Je to rok, co jsem odhadoval zastavení programu podpory biopaliv v EU na 3 - 7 let (tj. konec v r. 2014 -2017). Po roce, kdy si příslušní eurokomisaři lámali hlavu, co dělat se zprávou o zjevné nesmyslnosti pěstování paliv na poli (pozn.: nesmyslně si ji nechali vypracovat až dávno po spuštění programu podpory biopaliv), se konečně rozhoupali a konají (EU omezí používání biopaliv, nejsou prý tak ekologicky šetrná). Ovšem z jejich vyjádření je zřetelně vidět, že skutečnost je daleko horší než můj odhad. Zastavení podpory a vystoupení zúčastněných z uměle vytvořeného byznysu s biopalivy má podle eurokomisařů pro energii a pro klima, Günthera Oettingera a Connie Hedegaard, nastat až v r. 2020! Inu, příliš mnoho příliš vlivných lidí s enormními ekonomickými zájmy už je na palubě. A ti chtějí návratnost svých investic, i když do nerentabilních oborů. Díky přeposlancům i u nás.

To se tedy přeposlancům nepovedlo. Bohužel ignorovali zjevnou setrvačnost nesmyslných nařízení EU a implementovali a implementovali a implementovali.

---

Dalším čerstvým příkladem je nedávná implementace nařízení Evropské komise, že majitelé musí domy označit energetickými štítky. Ministr průmyslu Martin Kuba varoval za předkladatele Sněmovnu, že pokud zákon nepřijme, bude ČR hrozit pokuta od Evropského soudního dvora až 530.000 korun denně. Kuba přeposlance ujišťoval, že kromě jednoho přídavku " ... se jedná pouze o implementaci evropské směrnice". Přeloženo z unijní češtiny do normálního jazyka to znamená: "Podepsali jsme EU bianco šek, že přijmeme každý její nesmysl, takže se, vážení přeposlanci, nevzpěčujte, jinak na vás budu muset před veřejností svést, že kvůli vám platí 530.000 korun denně na pokutách".

A přeposlanci vládních stran již ztratili zrak a sluch a selhal jim i hmat. Ti, kterým ještě možná nezakrněl čich na nesmysly už nemají chuť se s ujetým nařízením popasovat. Jinak by nemohli schválit, a to opakovaně, proti vetu prezidenta, povinnost označit domy energetickými štítky a mnoho dalších drahých šikan občanů. Přeposlanci nepřemýšlí o tom, že zvrácení takových rozhodnutí není možné obratem. Takováto nařízení zde budou nejméně do konce životnosti doktríny člověkem způsobeného globálního oteplování. Nejméně.

---

Je třeba dodat, že na poli energetické buzerace se chystá další přitvrzení: Evropský parlament před několika dny schválil nařízení, které bude majitele nově postavených budov nutit k něčemu, co předkladatel regulace nazývá "úspory energie" (EP schválil nařízení, které státy donutí k úsporám energie). Nařízení rozšiřuje starší rozhodnutí Evropské komise, že do konce roku 2018 musí v rámci unie všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy mít téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nově postavené budovy (tedy i privátní). Zatímco dosud si každý stavitel podle svého uvážení mohl říci "chci/nechci dražší zateplený dům", od roku 2020 bude platná pouze verze "Musíte zateplit a nebude to zadarmo".

Námitka, že stejně téměř všichni již zateplují takže se tou novou povinností nic reálně nezmění je lichá:  Pokud téměř všichni již zateplují a normu tedy splňují, proč je třeba něco takového vůbec nařizovat? Kvůli vykázání činnosti eurobyrokratů? Pokud norma naopak zpřísňuje požadavky na zateplení proti tomu, co je dnes běžné (spíše to bude tento případ), pak je to nová regulační povinnost zvyšující náklady pořízení bydlení.

Evropská plánovací komise socialistického soustátí je tedy opět v akci. Co na to nominálně pravicový ministr Kuba? Bude už brzy zase implementovat? Až bude norma našimi přeposlanci přeposlána lidu, tak určitě děti a vnuci svým přeposlaneckým předkům velmi pěkně poděkují za zvýšení nákladů na pořízení bydlení.

---

Dalo by se pokračovat dále, například rozborem přeposlání norem o emisních povolenkách pro energetické firmy. Ale bylo by to jen omíláním výše řečeného: přeposlanci nemyslí bohužel dlouhodobě. Někdy nemyslí dokonce ani krátkodobě, protože myšlení k solidnímu životu nepotřebují. Stačí přece - clic-clic - jednoduše přeposlat a to zvládne i cvičená opice.

Nezbývá než zopakovat, že nejlepší pro Českou republiku by bylo neúčastnit se dalších údernických soutěží typu "který stát rychleji a účinněji vysaje peníze ze svých občanů". K tomu bychom ovšem potřebovali v dalších letech ministra průmyslu, který by odmítl bezhlavě implementovat, ministra životního prostředí, který by chránil životní prostředí a nikoliv doktrínu člověkem způsobeného oteplování, dalšího prezidenta, který by nebyl zbabělý a v neposlední řadě také poslance místo přeposlanců.

Autor: Pavel Strunz | středa 3.10.2012 0:04 | karma článku: 20,09 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Pavel Strunz

Divoký volební Západ

Na Západě úspěšně diskreditují hlavní atribut demokracie, svobodné volby. Západ by měl pořádně zapracovat na své důvěryhodnosti.

28.3.2018 v 19:04 | Karma: 22,72 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Pavel Strunz

Umělci i mnozí občané milují Českou televizi. Jistě ji budou rádi platit i dobrovolně.

Umělci milují Českou televizi. Není možné jim bránit v tom, aby každý měsíc platili poplatek určený pro veřejnoprávní média. Na druhou stranu není fér nutit k placení poplatku ty, jež ČT nesledují, či ty, kteří neposlouchají ČRo.

11.3.2018 v 22:13 | Karma: 46,06 | Přečteno: 6270x | Diskuse| Média

Pavel Strunz

Psychopati s kvérem v učebnách: data

V souvislosti s tragédií na americké škole předminulou středu jsem chtěl zjistit, jaká je statistika obdobných stříleček. Ještě předevčírem existoval na Wikipedii článek o historii střeleb na školách v USA (School shootings).

25.2.2018 v 1:00 | Karma: 25,75 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost

Pavel Strunz

Kultovní značka svobody žádá dotaci

V létě se v Praze na Výstavišti bude pořádat oslava 115. narozenin kultovní značky motocyklů Harley-Davidson. Na to konto požádali pořadatelé magistrát o dotaci 5 milionů. Souhlasí s tím motorkáři?

11.1.2018 v 0:58 | Karma: 21,08 | Přečteno: 417x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Pavel Strunz

Kvóty coby rudý hadr

Slovo „kvóty“ na nás působí jako červený hadr na býka. A ony kvóty na přerozdělování imigrantů mají v současnosti opravdu ten význam.

19.12.2017 v 23:54 | Karma: 26,73 | Přečteno: 843x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 210
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1306x
Vědecký pracovník a člen strany Svobodní.

Blog píši zejména o těch, kteří se z nás snaží vytrénovat mistry ve skoku na špek.