Zvyšte svoji kyberbezpečnost o 100%! Použijte mozek!

Vynalézavost zlodějů identity nezná hranic, a tak nejrůznějších metod, jak zjistit a zneužít vaše osobní údaje, stále přibývá. Samozřejmě, je velmi těžké chránit se před technologicky sofistikovanými metodami, kterými v dnešní době vládnou mnozí znalci hackerského oboru. Není v silách běžného uživatele čelit hochům, kteří dokáží (s trochou nadsázky) nabourat systém Pentagonu. K ochraně před méně rafinovanými útoky však často stačí jen zapojit mozek.

Přímý přístup k informacím, to je asi ta nejprimitivnější metoda, jakou může potencionální zloděj identity použít. A možná nejtypyčtějším prostředím, kde může takový slídil směle operovat, je běžná kancelář, kterou sdílí více kolegů. Heslo pro přístup do počítače často září tlustě napsané na žlutém kancelářském papírku přímo nad monitorem, některým pracovníkům leží na stole list papíru s dalšími užitečnými hesly, zatímco jiní mají tyto údaje rafinovaně uložené v textovém souboru na ploše obrazovky. Byl by skoro hřích toho nevyužít, když všechny klíče k nejrůznějším osobním datům nabízíte jako na stříbrném podnose – to si alespoň může si říct leckterý kolega s méně vyvinutým smyslem pro poctivost.
Další zádrhel na cestě k vaší elektronické bezpečnosti? Určitě slabé a snadno odhadnutelné heslo! Je přirozené, že spousta lidí kolem vás zná jméno vašeho psa, manžela, potomka nebo třeba vaše datum narození. Tudíž používání takovýchto notoricky známých údajů pro zabezpečení čehokoliv hraničí s trestuhodností. Maminka mého známého (jehož totožnost musí ze zřejmých důvodů zůstat přísně utajena:) používá od jejího prvního setkání s internetem dvě hesla, která vypadají zhruba následovně: honza82 a jana75. Pokud hádáte, že jde o jména a roky narození jejích ratolestí, hádáte správně. Samozřejmě, že ještě mnohem snadnější bude tato hádanka pro osoby, které onu poněkud bezstarostnou maminku znají. Vzhelem k tomu, že stejné klíče zabezpečují například i přístup k elektronické správě jejích daňových přiznání, jde zjevně o ženu velice odvážnou, nebo spíše velice málo poučenou.

Bohužel tato nepoučenost a nepoučitelnost, spolu s leností, nepozorností a naivitou je mezi uživateli internetu pořád většinovým jevem a zároveň příčinou, proč slaví zloději osobních údajů nemalé úspěchy. Silné heslo, na které nemůže přijít jen tak někdo a se kterým se nebudete svěřovat na potkání, je tím nejjednodušším řešením. Použít můžete třeba známý trik s vyměňováním některých písmen za složitější znaky. Místo i napíšete 1, písmeno s nahradí číslice 5 a písmeno a zase @. Ani kombinace malých a velkých písmen by také neměla být problémem pro zapomětlivce. Je zřejmé že heslo J@n@75 je už přece jen o něco bezpečnější než jana75. Nejlepším a nejkomplexnějším řešením je však program pro správu hesel. Vidíte, ani to nedá moc námahy!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | pátek 17.6.2011 14:20 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1381x