Vy a vašich posledních pět let s hesly

Dokážete si představit život bez otravných, těžko zapamatovatelných a všudypřítomných hesel? Podle společnosi IBM to není žádná sci-fi, ale běžná realita roku 2016. Konec hesel předpověděla tato IT firma ve svém každoročně zveřejňovaném přehledu „IBM Five in Five“, který se snaží odhalit pět technických inovací, které v příštích pěti letech změní náš život. A co její odborníci tvrdí? Dřív než si Američané zvolí svého přespříštího prezidenta, dřív než budeme znát vítěze olympiády v Riu, dřív než Twitter oslaví desáté narozeniny a než vejde do kin další díl Avataru, budeme místo běžných hesel používat jen své biometrické údaje.

Už žádné nebezpečné PINy o čtyřech číslech, které za vašimi zády při výběru z bankomatu dokáže obkoukat i malé dítě. Konec komplikovaným superbezpečným heslům, která si nikdo nepamatuje. A hlavně konec primitivním, krátkým a slabým heslům, která hacker prolomí za minutu a váš kolega či příbuzný za pět! Citlivé informace, na jejichž utajení opravdu záleží (i když si to spousta počítačových uživatelů stále neuvědomuje a nepřipouští), se konečně odhalí pouze a jedině vám. Tak vidí firma IBM brzkou kybernetickou budoucnost, v níž nám místo hesel postačí vlastní tělo.

A co po vás pak například takový pouliční bankomat bude chtít? Ten skromnější se spokojí s diskrétním otisknutím prstu či dlaně. Náročnější přístroj si s vámi možná bude chtít promluvit, aby vás mohl identifikovat po hlase. A až narazíte na takový, který bude vyžadovat upřený pohled do senzoru, aby pak rozpoznal jedinečné vzory v sítnici vašeho oka, budete si zprvu připadat jako v Mission Impossible. Ale kdo by si na něco takového nezvyknul, když už si nebude muset vymýšlet ani pamatovat nesmyslné alfanumerické posloupnosti a nebude potřebovat arzenál nejrůznějších odlišných hesel?!

Stejné technologie by pak mohly střežit vaše soukromé údaje v mobilních telefonech či tabletech a bezpečně vás tak spojit s vašimi účty kdekoliv na světě. Bohužel, ani ochrana informací pomocí biometrických údajů není podle odborníků neprolomitelná. V porovnání s běžnými hesly je však tato metoda stále neporovnatelně bezpečnější. Pokud tedy odhlédneme od drastických vizí movitých podnikatelů s uříznutými prsty a vykuchanými bulvami (kterých se po zavedení biometrické ochrany jistě pár najde – protože ne každý zloděj dokáže zfalšovat daktyloskopický otisk či obraz sítnice, že)…

Svět bez hesel, to je báječná představa. Využití biometrických údajů umožní lidskou práci a úsilí zase o něco zjednodušit a zefektivnit a naopak zkomplikovat život zlodějům. Všechny informace, identifikační údaje, pracovní a lékařské zprávy budeme mít pěkně pohromadě na jedné kartě a stále pohodlně při ruce. Zatneme tipec mezinárodním teroristům a zminimalizujeme riziko krádeží všeho druhu (alespoň na chvíli). Ale zároveň dáme „Velkému bratrovi“ neuvěřitelnou databázi obsahující tak kompletní informace o každém člověku, že nějaké seznamy jmen, e-mailů a bankovních údajů, které unikají do éteru dnes a denně, budou najednou k smíchu. A pokud už se někomu podaří zcizit vaší identitu, tak pěkně se vším všudy!

Ať tak či tak, zatím se otravná hesla drží v našich životech zuby nehty. Nemusíme je mít rádi a můžeme jim – stejně jako IBM – přát brzký zánik, ale ještě nějakou dobu se bez nich neobejdeme. Takže konec fantazírování! Nikdo jiný než vy se o vaše silná, bezpečná, utajená a rozmanitá hesla nepostará!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | pondělí 30.1.2012 22:00 | karma článku: 7,38 | přečteno: 2888x