Nejstupidnější hesla roku aneb Není vaše heslo jen "heslo"?

Heslo? H***o kleslo... Zdá se vám tahle předpubertální říkanka ohraná, trapná a nemístná? Možná, ale použijete-li tato dvě slova jako skutečné heslo k některému z vašich internetových účtů, budete mezi dalšími uživateli zaručeně patřit k těm originálním a rafinovaným jedincům, kteří dbají o svoji bezpečnost na síti. Není to samozřejmě heslo bůhvíjak silné, ale v porovnání s těmi nejpoužívanějšími v letošním roce... Však posuďte sami!

Pozdržme vyhlášení výsledků chvilkou napětí... A je to tady! Na prvních třech příčkách zůstávají stejně jako v minulých letech hesla "password", "123456" a (o poznání záludnější) "12345678"! Bramborovou medaili si odnáší "qwerty". Za zmínku pak jistě stojí i "abc123" nebo "iloveyou".

Používáte některé z těchto hesel i vy? Je na čase se pořádně začervenat! A ano, platí to i pro ty z vás, kteří místo vítězného passwordu používají slovo "heslo". Pro počítačové piráty jste tak snadným soustem, až to snad pro ně ani není zábava. Nejhloupější (tzn, nejpoužívanější) hesla roku 2011 vyhlásila společnost Splash Data na základě velmi autentických informací. Žebříček vychází ze seznamů přihlašovacích jmen a hesel, která hackeři ukradli od letošního ledna až doposud. Díky tomu, že se tito počítačoví delikventi rádi chlubí a seznamy často zveřejňují na internetu nebo si je kolegiálně vyměňují v rámci oborové spolupráce, můžeme objektivně říci, že pojem "silné" nebo "bezpečné heslo"  je pro většinu uživatelů pouze vzdálenou teorií.

Oprašme proto několik starých dobrých rad, ketré se vám budou hodit při vymýšlení hesla nového:

1. Čím více znaků, tím více práce pro hackera. Osm znaků je minimum, pod které byste nikdy neměli klesnout!

2. Používejte všechny znaky, které vaše klávesnice nabízí (a které jsou při volbě hesla povoleny). Kombinujte velká a malá písmena, čísla i zvláštní znaky, jako například @, /, ?, !, atd.

3. Nepoužívejte hesla, která lze snadno odhalit. Datum vašeho narození, jméno manželky nebo domácího mazlíčka – tyto informace znají vaši známí a snadno je zjistí i úplně cizí lidé.

4. Nepoužívejte jediné heslo pro zabezpečení všech účtů, protože prolomení jednoho účtu by mohlo znamenat i prolomení všech ostatních. V ideálním případě by každý účet mělo chránit jiné heslo.

5. Při vymýšlení vašeho nového bezpečného hesla použijte generátor silných hesel. Ten bývá součástí programů pro správu hesel, které za vás hesla nejen vymyslí, ale zároveň si je i pamatují a spolehlivě je uchrání před všemi nepovolanými.

A hlavně proboha nepoužívejte stejná hesla, jako miliony ostatních. Nejen, že je hacker prolomí téměř okamžitě, ale... Nechcete to své přece vidět na seznamu těch nejstupidnějších, ne? Top pětadvacítku najdete přímo zde: http://mashable.com/2011/11/17/worst-internet-passwords/.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | pondělí 21.11.2011 8:30 | karma článku: 11,27 | přečteno: 1745x