Nástěnky a kapradí aneb totalitní porno interiérového designu

Holé zdi, prázdné regály, nástěnka s umělým rudým karafiátem a tendenčními novinovými výstřižky, sem tam nějaký socialistický výjev pro zpestření. Pamatujete? Obchody či čekárny u lékaře před pětadvaceti lety vypadaly jeden jako druhý. O něčem takovém, jako je požitek z nákupu, nemohla být ani řeč. V první řadě samozřejmě kvůli ubohému sortimentu, nicméně ani neosobní a strohé prostory, hřejivé asi jako testovací laboratoř, neměly zrovna potenciál navodit v zákazníkovi příjemné pocity.

Obchod s potravinami. Vzpomínáte na nákupy za socialismu?

V prostorách předrevolučních nákupních objektů většinou nebylo k vidění nic zajímavého. Design komerčního interiéru nebyl vůbec předmětem k diskuzi. A jak to vypadá dnes? Svoboda pronikla i do obchodů, které hýří barvami a nápady. Zákazníky lákají nejen pestrou nabídkou zboží, ale i příjemným prostředím, kde si každý rád povolí opasek a kam se především rád vrátí. Nákupy oblečení, dobrého jídla, elektroniky i potřeb pro domácnost či zahradu jsou dnes pro mnoho lidí potěšením, zábavou a odreagováním. Jak je přesvědčit, aby si přišli udělat radost právě k nám? Obchodníci i developeři v tom mají jasno. Z nákupů se dnes musí udělat zážitek! Z tuctových obchodů se tak stávají architektonické a designové skvosty, z jejichž návštěvy nenaskakuje kopřivka, jako tomu bylo v dobách nedávno minulých. Kdo navštívil například obchodní a zábavní centrum Nová Karolina v Ostravě, jistě ví, o čem mluvím. Pánové ze společnosti U1, která interiéry realizovala, zde udělali vážně kus práce.

Pokud bylo hledání krásy v předrevolučních obchodních prostorech marné, pak snaha přenést kapku kvalitního užitého umění přímo domů byla čirá onanie. Co se asi skrývalo v krabicích, které byly jediným "vystaveným" zbožím v obchodech s nábytkem? To věděli jen ti, kteří se zapsali do pořadníku a trpělivě si počkali na kýžené podpultové zboží. A nutno dodat, že v podstatě všechen ucházející nábytek byl podpultovým zbožím. Jak to dnes vypadá u vás doma?

Možná si vybavujete také školní interiéry. Šeď zvenčí i zevnitř, obří květináče s kapradím či oblíbeným "tchýniným jazykem", tvrdé neergonomické židle i lavice a, jako estetický prvek, busty sovětských papalášů. Pokud jste svá školní léta prožili za komunismu, dnes byste interiéry mnoha škol nepoznávali. Učební prostory prošly opravdu šokující změnou, která je nejmarkantnější u vysokých škol. Brno je jako univerzitní město skutečnou přehlídkou nádherných vysokoškolských budov s originálními a funkčními vnitřními prostory. Nedávno dokončené Studijní a informační centrum Veterinární a farmaceutické univerzity Brno je výborným příkladem nového trendu v designu školních interiérů, pod kterým je opět podepsaná U1. Nechybí zde odpočinková zóna s pohodlnými atypicky tvarovanými sedačkami, velké počítačové učebny s přednáškovými pulty či stolové systémy propojené s osvětlením. Až se chce skoro pochybovat, jestli je to ještě studium, když je to tak příjemné!

Ale ano, studium, nákupy i bydlení, to vše může být potěšením, když je to hravé, krásné, neotřelé a pohodlné, a když to vezmou do rukou ti správní lidé. Ještě se někomu stýská po dobách, kdy každá škola byla stejně fádní a každý obchod stejně prázdný? Ať žije svoboda interiérů!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | pondělí 29.10.2012 13:52 | karma článku: 13,74 | přečteno: 1853x