Jak to dopadá, když Scarlett Johansson použije slabé heslo

Kradení choulostivých fotek, sledování korespondence a slídění po nejrůznějších soukromých pikantnostech – i touto cestou si může šikovný hacker slušně vydělávat, pokud se jeho cílem stane světová celebrita. Pětatřicetiletému Christopheru Chaneymu z Floridy se to dařilo téměř rok! V září se dokonce blýskl mistrovským úlovkem, když se zmocnil nahých fotek herečky Scarlett Johansson. Minulý týden však nad mladíkem spadla klec.

Informace o známých osobnostech jsou snadno zpeněžitelné a právě toho se Chaney rozhodl využít. Nejdříve se naboural neobezřetným hollywoodským hvězdám do e-mailové schránky a potom ji nastavil tak, že kopie všech přijatých zpráv přicházely i na jeho mailovou adresu. Podle některých zpravodajských serverů pak čtenářsky zajímavé informace a fotky prodával různým internetovým médiím ke zveřejnění. To však losangeleská FBI, která případ vyšetřuje, zatím nepotvrdila.

Díky Chaneymu tak světlo světa spatřily nejen vnadné křivky Scarlett Johansson, ale například i hanbaté obrázky ze soukromého alba zpěvačky Christiny Aguilery nebo fotky herečky Mily Kunis koupající se ve vaně. Hacker bude u soudu čelit šestadvaceti obviněním (za něž mu hrozí neuvěřitelných 121 let ve vězení), ale pravděpodobně je zodpovědný za útoky na více než padesát celebrit!

Co je však na celém případu nejvíce znepokojující? Způsob, jakým floridský pirát naboural desítky mailových účtů, nevyžadoval nijak sofistikované počítačové dovednosti! Chaney využil informace, které byly veřejně přístupné široké veřejnosti a bez obav a okolků publikované na internetu či v tisku! Informace, které hollywoodští miláčkové bezstarostně vytroubili milionům lidí, potom použili jako svá hesla k zabezpečení e-mailu! Co jen k tomu dodat...

Jistě, podobně při volbě hesel pravděpodobně postupuje většina z nás. Jednoduché heslo, které se dobře pamatuje a nedá práci je vymyslet. Nemusíte však být zrovna světoznámá herečka, aby se vám někdo vloupal do internetového účtu a trochu si na vás přivydělal. Scarlett Johansson už příště určitě  přemůže lenost a dá si s heslem větší práci. A jak je to s vaší bezpečností? Ruku na srdce - kolik lidí ve vašem okolí by mohlo uhodnout, jaké heslo chrání váš e-mail?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | středa 19.10.2011 23:35 | karma článku: 9,77 | přečteno: 1124x