Hacker – lichotka, kterou si zloději nezaslouží

Minulý týden skončilo první kolo státních maturit. A opakovala se stejná situace jako u příležitosti jejich zahájení – hackeři opět pronikli na oficiální web zkoušek novamaturita.cz. Místo informací o novém formátu českých zkoušek dospělosti pak návštěvníci našli na stránkách pouze ironickou písničku nesoucí poselství: „Maturujte, je to sranda, zvládne to i vycvičená panda.“ Web byl nabourán, ministerstvo školství, Cermat i tvůrci maturitních stránek znemožněni a hackeři se mohli spokojeně poplácat po zádech a mít dobrý pocit z toho, jak opět vyzráli na chabé zabezpečení systému.

Další událost minulého týdne: Pětadvacetiletý muž napadl síť úřadu práce v Sokolově a převedl si na svůj účet téměř jeden milion korun. I o něm mluvily zpravodajské servery jako o hackerovi, zatímco ti "praví" hackeři popuzeně nadávali. Takový amatér a zlodějíček si přece nemůže říkat hacker! I když se totiž označení "hacker" v běžné mluvě vžilo pro kohokoliv, kdo skrze počítače pronikne tam, kam by něměl, onen sokolovský mladík je ve skutečnosti "cracker".

Cracker využívá své znalosti informačních technologií především k vlastnímu obohacení, záškodnictví a ničení. Naproti tomu hacker chce v první řadě upozornit na bezpečnostní mezery a chyby v elektronických systémech často velice důležitých a rozsáhlých institucí a firem. A v nemalé míře jde samozřejmě také o výzvu a adrenalinovou aktivitu, která by se dala přirovnat třeba ke sportovnímu rybaření – nejde o to rybu zabít a rozkuchat, ale jen chytit, chvíli se pokochat a pustit ji zpět do vody.

Rozdílům mezi hackery a crackery se ve své knize "Jak se stát hackerem" věnuje například americký programátor a spisovatel Eric Raymond. „Opravdoví hackeři považují většinou crackery za líné, nezodpovědné a nepříliš bystré a namítají, že schopnost nabourat ochranný systém nedělá z člověka hackera víc než schopnost ukrást auto dělá z člověka automechanika. Bohužel mnozí novináři a spisovatelé se nechali zmást a používají slovo "hacker" pro popis crackera, což hackerům velice vadí. Hackeři věci vytvářejí, crackeři je ničí,“ vysvětluje Raymond.

Zářným hackerským příkladem poslední doby je skupina Lulz Security. LulzSec působí teprve od května, ale za tu krátkou dobu si stihla udělat celou řadu záviděníhodných zářezů. Stačí si přečíst několik zpravodajských titulků: "Útočníci odhalili návštěvníky pornowebu. Facebook okamžitě zareagoval", "Bethesda hacknuta", "Na webové stránky amerického Kongresu pronikli hackeři", "Hackeři napadli stránky CIA, citlivé údaje prý nezískali". Všechny články hovoří o úspěších LulzSec a všechny jsou jen z minulého týdne! Jestli ale LulzSec někdy spíše zlomyslně neškodí (například když zveřejňuje seznamy uživatelů pornwebu i s jejich e-maily a hesly), to je na pováženou. Hranice mezi hackerem a crackerem může být velice tenká...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | čtvrtek 23.6.2011 0:05 | karma článku: 9,30 | přečteno: 1391x