České firmy pod kybernetickou palbou

Víte, jaký je nejžhavější trend hospodářské kriminality v České republice i ve zbytku světa? Počítačové zločiny, tak zní správní odpověď! Vyplývá to z výsledků šestého ročníku Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality PwC, který probíhal od června do února 2011. Studie, která je se svými téměř čtyřmi tisíci respondenty ze 78 zemí světa tou nejrozsáhlejší svého druhu, mimo jiné ukázala, jak pohodlně se počítačová kriminalita zabydlela v každodenní realitě českých firem.

Zatímco v předchozích ročnících výzkumu trestná činnost páchaná přes počítač příliš nebodovala, v posledním kole vybojovala mezi nejčastějšími hospodářskými zločiny velice slušnou čtvrtou příčku. Loni s ní bojovalo 13% firem, které se s hospodářskou kriminalitou setkaly. Spolu s majetkovou zpronevěrou, účetními podvody a korupcí či uplácením tak kyberzločinnost vytvořila pomyslnou "velkou čtyřku", která potměšile číhá nad džunglí českých podniků a vybírá si další oběti.

Firmy tato situace zjevně znepokojuje – třetina dotázaných vnímá nárůst počítačové kriminality v loňském roce a další třetina dokonce počítá s tím, že bude kyberútoku čelit letos – ale zase ne tak moc – jen málokterá firma pravidelně přehodnocuje rizika počítačové zločinnosti, navíc nadpoloviční většina nesleduje používání sociálních sítí a dvě třetiny nejeví žádný zájem o spolupráci v oblasti forenzních technologií. A není to zdaleka jediná ambivalence, která drásá jednotný přístup firem k jejich kybernetické obezřetnosti.

Za spásu počítačové bezpečnosti považuje nadpoloviční většina firem své vlastní IT oddělení. Tam přece pracují ti machři, kteří rozumí nulám a jedničkám, dokážou všechno nainstalovat, odinstalovat, aktulizovat a propojit. Ale zároveň mají ke všemu přístup, všechno prolomí, zjistí, vymažou či přidají, jak se jim to hodí, a pak po sobě ještě zahladí stopy! A proto je také IT sekce vnímána jako největší hrozba a nejpravděpodobnější pachatel počítačové kriminality uvnitř společnosti! Velice podezřelí jsou pak v tomto směru i zaměstnanci z oddělení marketingu a financí, naopak firemní právníci jsou zcela z obliga u 96% dotazovaných. Zřejmě se předpokládá, že mají právo nejen v hlavě, ale i v srdci...

Ať už krade ten či onen, jisté je, že od českých zaměstnavatelů dostane s osmdesátiprocentní pravděpodobností vyhazov a každý druhý navíc skončí u policejního výslechu. Mnohem častěji však není koho vyhodit – počítačová kriminalita proniká do firem zvenčí, ze zahraničí, od anonymních hackerů, které nikdy nikdo nevypátrá. Phishing, pharming, šíření virů, krádeže osobních údajů či přístupových hesel, to všechno jsou velice aktuální hrozby, které mohou zaútočit na firemního giganta, malou společnost i kohokoliv, kdo jen tak sedí doma a brouzdá internetu. Myslíte si snad, že se nemůžete stát další obětí?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | neděle 15.1.2012 8:00 | karma článku: 7,86 | přečteno: 962x