Černá díra hypotečních smluv aneb Jak milionářka o všechno přišla

Ach, jak by bylo krásné vyhrát milion ve Sportce! Snad každý už si tuhle neuvěřitelnou situaci někdy představoval, snil o sázkařském štěstí a přemýtal, jak dvacetikorunu zázračně přemění na statisíce a bude si užívat exotické drinky kdesi na pláži v Karibiku. Naprostá sci-fi, že ano? Občas se ale někomu poštěstí a tahle fikce se stane skutečností. A právě tak začal příběh mojí kamarádky Radky, která jednoho podzimního večera u televizního slosování zjistila, že je od nynějška milionářkou.

Ano, pár správně tipnutých čísel stačilo k tomu, aby si Radka přišla na necelý milion a půl. Na nový dům to sice nestačilo, nestačilo to dokonce ani na starý byt, ale rozhodně to stačilo na pořádný cestovatelský zážitek. A jelikož byla Radka do té doby světoběžnicí jen ve svých představách, rozhodla se to změnit a záhy začala plánovat pořádnou cestu napříč Amerikami. Jak se termín odjezdu pozvolna blížil, Radčin cestovatelský itinerář stále rostl a nabýval a, abych byla upřímná, záviděla jsem jí všechny ty zážitky už předem. Kdo by nechtěl v několika týdnech vidět blikající Las Vegas i poklidný Yellowstone, divoké Rio i starodávné Machu Picchu a nakonec si dát i to vysněné mojito na prosluněné karibské pláži? Moc pěkně si to Radka naplánovala. Nicméně člověk míní a pánbůh mění. Nebo bych spíš měla napsat „banka mění“? Radčiny plány totiž nečekaně zhatila jedna malá zákeřná poznámka v její nevýhodné hypoteční smlouvě.

Slyšeli jste někdy o nesplatných pohledávkách a o možnosti jejich okamžitého strhnutí z vašeho bankovního účtu? Radka bohužel ne... A tak jen pár dní před odjezdem zjistila, že místo půl druhého milionu tkví na jejím účtě velká baculatá nula. Jak je to možné? Hypoteční smlouvu už měla u své banky podepsanou několik měsíců, všechny splátky odevzdávala včas a v plné výši a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl nastat jakýkoliv problém. Radku ani nenapadlo, že by snad měla mít obavy uložit si na svůj běžný účet vedený u stejné banky svoji pohádkovou výhru. Netušila totiž, že svým podpisem hypoteční smlouvy dala bance právo inkasovat ze všech jejích ostatních účtů nesplatné pohledávky, a to kdykoliv a v jakékoliv výši. Zcela bez jejího vědomí jí tak banka zničehonic strhla téměř milion a půl, který použila k částečnému umoření hypotéky. Marné byly Radčiny protesty proti šokujícímu jednání banky, argumentování, že všechny splátky platila včas či dokonce s předstihem, a lamentování, že ji ani nikdo nezpravil předem. Banka jednala zcela v souladu se smluvními podmínkami, které Radka podepsala, a na protesty tak neměla právo. Nakoupené letenky, víza i turističtí průvodci tak rázem skončili v koši na odpadky. 

Bohužel, možnost strhávání nesplatných pohledávek z účtů klientů je důkazem svrchovanosti bank v ČR a tato podmínka se skutečně objevila v hypoteční smlouvě jedné z tuzemských finančních institucí. Možná ji obsahuje i ta vaše, a vy o ní nemáte ani tušení. Banky totiž často předkládají klientům složité a nekonečně dlouhé smlouvy až v den podpisu, přičemž je záměrně neposkytují k nahlédnutí s dostatečným předstihem. Kdo by také podepsal smlouvu, podle níž můžete přijít o miliony mrknutím oka, kdyby měl možnost si ji předem řádně pročíst? Proto je nesmírně důležité všechny smlouvy (a především ty, v nichž jde o vaše peníze) důkladně projít a v ideálním případě také konzultovat s právníkem. Jen ten je totiž často schopný odhalit všechny pasti, které mohou být ve složitých finančních smlouvách nastraženy.

A jak to vlastně dopadlo s Radkou? Její příběh je naštěstí smyšlený – milion nevyhrála, na cestu kolem světa se nechystala a dokonce se ani nejmenuje Radka. Skutečností však je, že podepsala nevýhodnou hypoteční smlouvu, která jí byla předložena v den podpisu, kdy už neměla jinou možnost, než na ni přistoupit. Dalších pět měsíců pak strávila úmorným, nicméně úspěšným bojem za nápravu a změnu smlouvy. Ani vy to nevzdávejte, když vás banka dostane do úzkých! Inspirujte se zde http://bit.ly/YONghc skutečným příběh o tom, jak „Radka“ dohnala svoji stížnost před Českou národní banku, na jejíž nařízení pak musela ona vypečená banka změnit nevýhodné smlouvy všem svým klientům, a bojujte s arogantními peněžními institucemi až do konce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Iva Strouhalová | úterý 25.6.2013 10:00 | karma článku: 39,98 | přečteno: 11399x