Zakazujme spíš opilce, než alkohol

 Poslední dobou se naší zemí šíří novinka v podobě zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných místech. Stále víc měst si od toho slibuje, že se tímto způsobem zbaví bezdomovců a opilců či přímo kombinace obého.

 On to v principu není špatný nápad. Komu se také líbí opilí bezdomovci posedávající v parcích na lavičkách s petkou vína nebo něčím podobným v ruce. Smrdí, jsou nevábní, hluční. Močí na veřejnosti, žádají vás o cigarety nebo rovnou peníze. Člověk se jich štítí. Alkohol k nim neodmyslitelně patří. Zakážeme jim alkohol a tím se jich zbavíme! Takhle, že by to fungovalo?

 Je celkem problém jasně definovat osobu, která je na ulici nějakým způsobem nežádoucí. Není asi možné trestat někoho za to, že smrdí, že má na sobě roztrhané a špinavé oblečení, že chodí bos, že má v ústech jen tři zuby a to křivé a zkažené, že má ve vlasech blechy a podobně. Takový člověk prostě z hlediska právního nic špatného neprovádí a nezbývá, než ho nechat být. Ono taky mezi námi, kdo by se s ním patlal. Policista se radši zaměří na špatně parkující řidiče.

 Určit, zda osoba budí veřejné pohoršení a je tedy možné ji nějakým způsobem potrestat, je těžké, protože je k tomu potřeba subjektivní posouzení. V takovém případě chápu, že je vhodné najít nějaký důvod. Například ona lahev alkoholu v ruce se stane jednoznačně důvodem, proč proti bezdomovcům zasáhnout. 

 Rizikem těchto vyhlášek je, že mohou skončit jako další dávka omezování svobody normálních lidí. Rozumný policista samozřejmě nebude pokutovat obyčejného slušně oblečeného člověka za to, že si někde na lavičce v parku otevřel lahev piva. Potíž je v tom, že ne každý policista je rozumný. Taková novinka se tak může snadno proměnit v klacek na mnohé z nás, jen aby se mohlo víc vybrat na pokutách.

 Nepatřím mezi ty, kteří by trávili čas na lavičce v parku s lahví piva v ruce, taky si ho radši dám v hospodě nebo doma. Ale zase se říkám, že jsem rád, že tu možnost mám. Co kdyby někdy byla příležitost.... Moc se mi nechce si do hlavy zapisovat další věc, kterou nesmím. Ono je toho už nějak hodně a mám pocit, že čím dál tím více.

 Jistě se shodneme, že problémem není lahev piva v něčí ruce, ale spíš lidé, kteří ji drží. Není to alkohol, ale jsou to opilci, kdo nás obtěžuje. Zaměřme se na ně. Ať si každý konzumuje co chce, pokud tím nebude obtěžovat ostatní lidi. A pokud je obtěžovat bude, tak by měl být usměrněn policistou i kdyby pil jahodovou limonádu.

 Vyhlášky tohoto typu jsou přesně v duchu tvrzení, že paragrafy nastupují tam, kde dochází zdravý rozum. Místo, aby městská policie nasadila mozkové kapacity a zatočila s bezdomovci a podobnou havětí, vymýšlejí se paragrafy, které stejnou silou dopadnou i na obyčejné slušné lidi. Ti skuteční bezdomovci-alkoholici stejně žádnou pokutu platit nebudou, nemají z čeho. Z parků je nikdo nedostane, není kam je přesunout. Prostě hlavní problém se touto cestou nevyřeší. Pak se ptám, nač taková vyhláška je? 

 Nebylo by na škodu, kdyby policisté začali více než vyhlášky a nařízení používat mozek a snažili se spíš řešit skutečné problémy ve městech podle toho, jak jsou závažné, místo buzerování lidí za to, že se v horkém počasí rozhodli osvěžit lahvovým pivem. A ještě něco; když se člověk do němoty opije v hospodě a pak vyrazí mezi lidi na ulici, sice už bez lahve v ruce, ale zato s řádným opileckých chováním, to už je jako v pořádku?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | pátek 20.6.2008 20:52 | karma článku: 17,32 | přečteno: 1537x
  • Další články autora

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20