Regulační poplatky nebojkotuje pouze levice

Nekonečné diskuse o regulačních poplatcích se v posledních měsících zaměřily na vracení poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, jak to slíbila před volbami vítězná ČSSD. 30korunové téma však začalo být zajímavé i pro ekonomické subjekty.

 V těchto dnech se rozběhla marketingová akce lékárenského řetězce Eurolékárna. Ten se inspiroval u oranžové politické strany. Pokud si tam přijdete pro lék s receptem, tak za každou položku na receptu získáte od lékárny jako bonus 30 korun do věrnostního programu. To je jen složitější cesta zpátky k vám do pěněženky. Řetězec tak obchází zákon, aby mohl lidem těch prokletých 30 korun vrátit ze svého.

 Teoreticky to je sice dobrá vůle lékárny, prakticky však samozřejmě nikoliv. Vrácení 30 korunového poplatku je prostě započítáno do cen produktů. Výsledkem pak je popření hlavního smyslu poplatků, tedy regulace výdajů občanů na zdravotní péči. Pokud člověk ví, že za každou položku na receptu sice zaplatí 30 korun lékaři, ale vzápětí mu to vrátí jako slevu jeho lékárna, stává se poplatek pouze administrativní záležitostí, která znamená papírování jak pro lékaře, tak pro lékárnu, přičemž regulační smysl poplatku se ztrácí jako pověstná pára nad hrncem...

 Eurolékárna vsadila na stejnou kartu, jako ČSSD před volbami. Snaží se i dosáhnout stejného výsledku. Přitáhnou tímto populistickým krokem zákazníky, kteří jsou natěšení, že jim bude vrácen poplatek 30 korun za každou položku na receptu (a už se nebudou zajímat, že nejméně o těch 30 korun jsou hlavně ty dražší léky dražší). Snaží se tímto útočit na menší lékárny, které holt nemají takovou ekonomickou sílu, aby dokázaly podobný krok zavést taky. Je to podobný princip, jakým už dávno velké obchodní řetězce likvidují malé prodejce potravin a podobného zboží.

 Nevím, zda Eurolékárna nasadila tuto kampaň celoplošně, nebo jen lokálně tam, kde se potřebuje zbavit konkurence. Cedulku nabízející vrácení 30 korun formou věrnostního programu jsem viděl dnes na dvou pobočkách v Praze 13, podrobnosti nejsou na vývěsce sděleny. Na webové stránce řetězce Eurolékárna není o akci žádná zmínka. Moc se tím asi manažeři chlubit nechtějí. 

 Tohle pánům z vlády a ministerstva zdravotnictví nevadí? Chápu, že Eurolékárna prostě není soupeřem ODS ve volbách, ale zdravotnickou reformu svým počínáním nabourává stejným způsobem, jako opoziční levice. Vrácení regulačních poplatků naprosto likviduje jejich hlavní smysl, jak byl bývalým ministrem Julínkem prezentován. A taky je divné, že si toho nevšimla média, nebo jsem to aspoň zatím nezaznamenal.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | sobota 21.2.2009 6:54 | karma článku: 14,67 | přečteno: 1021x
  • Další články autora

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20