Nechte vlajky vlát...

Zatímco neonové srdíčko kdysi na Pražském hradě vesele svítilo, vlajka Evropské unie nemá nárok. Hradní pán si ji tam nepřeje mít ani během našeho půlročního předsednictví, která nás od ledna čeká.

vlajka EU

 Podle mě je to docela škoda. Vysíláme tím do celé Evropy trochu nečitelná sdělení, která vždy umožňují různou interpretaci. Náš prezident reprezentuje český postoj a ten vypadá hodně podivně. Posuďte sami.

 Byl to Václav Klaus, který roce 1996 podal přihlášku ČR do EU. Byl to on, kdo v roce 2003 podepsal přístupovou smlouvu. Toto o sobě dodnes rád prohlašuje.

 Členství v EU jsme si dobrovolně zvolili v referendu v roce 2003 jasnou převahou hlasů PRO. Dodnes členství v EU podporuje veřejnost i všechny parlamentní politické strany s výjimkou komunistů. Podporuje ho dokonce i sám pan prezident Klaus, když říká, že pro ČR nevidí jinou alternativu. Do EU jsme v roce 2004 vstoupili zcela dobrovolně a na vlastní žádost.

 Přitom však ústy vlastního prezidenta toto společenství pranýřujeme. Což o tom, to je v pořádku. Co ale už v pořádku není, je to, že se k němu vlastně odmítáme hlásit, protože vlajka na Hradě by měla sdělit právě toto, tedy "My jsme součástí Evropské unie" Nic více, nic méně.

 To, že někdo s poměry v EU nesouhlasí, je v tuhle chvíli vedlejší. Vlajka není symbolem souhlasu a spokojenosti se současným stavem, je jen symbolem toho, že se k členství k EU hlásíme. Pokud někdo vyvěšuje vlajku českou, také tím neříká, že je se stavem v Česku spokojen. Vyvěšením vlajky nedáváme najevo, že souhlasíme s vládou v této zemi, s platnými zákony a pravidly. Neříkáme tím, jestli se nám líbí systém rozhodovacích pravomocí. Nic podobného. Za žádného řežimu, ani za netvrdších komunistů v 50.letech, se lidé naší vlajky neštítili.

 Jediné, co vyvěšením naší národní vlajky dáváme najevo je, že patříme k České republice! Postupujme stejně i u vlajky evropské. Členství v EU není otázka názoru. Je to fakt, je to reálně existující skutečnost.

 Že pan prezident nesouhlasí s Lisabonskou smlouvou? No a co ?! Copak vlajka EU je symbolem Lisabonské smlouvy? Není ! Členství v EU jako takové je jedna věc, smlouvy a pravidla v ní platící jsou věc jiná. 

 Mimochodem, Lisabonská smlouva je první dokument EU, který umožňuje z tohoto společenství vystoupit ! Buď chcete respektovat společná pravidla, nebo můžete odejít a žít si podle vlastních pravidel. Jestli toto není demokratický přístup, tak co jiného, proboha?

 A nebo se chováme trochu pokrytecky? Víme, že je členství v EU pro nás výhodné, takže v něm chceme zůstat, ale na druhou stranu nechceme žít podle pravidel, které toto společenství má a vytváří? Evropské peníze putující k nám v rámci různých fondů nikomu nesmrdí, ani nevadí, že jejich zdrojem jsou ostatní členské státy, hlavně ty velké. Je morální na jedné straně natahovat ruku po penězích určité skupiny států a přitom odmítat projevit sounáležitost s touto skupinou?

 Tenhle blog nechce hodnotit, jestli je systém EU správný, či špatný, nebo jaký vlastně je. Chce jen upozornit, že je minimálně slušné a vhodné vyvěsit symbol společenství, ke kterému se dobrovolně hlásíme a jehož chod také můžeme sami ovlivňovat.

 Ne kvůli politikům z Francie, kteří si to přejí. Ale kvůli nám samotným. Možná by bylo fajn, kdyby pan prezident našel nějakou tu vlajku letos pod vánočním stromečkem. Třeba si to ještě rozmyslí a uvědomí si, že místo zbytečného trucování bychom měli nadcházející předsednitví využít k tomu, abychom EU nasměrovali tím směrem, kterým sami chceme. I Václav Klaus se na tom může podílet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | pátek 19.12.2008 13:29 | karma článku: 13,87 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20