Nechte nám aspoň ten Budvar !

Čas od času, teď za pravicově orientované vlády zvláště, se mluví o privatizaci posledního velkého pivovaru, který patří státu. Stejně jako drtivá většina milovníků piva a možná i většina společnosti, i já bych si docela přál, kdyby si ho náš stát ještě ponechal.

 Budějovický Budvar n. p., tak zní oficiální název této firmy. V dnešní době už nepříliš obvyklý přívlastek "národní podnik" se brzy změní - probíhá transformace firmy na akciovou společnost. Zanedlouho nám tedy už bude vařit Budějovický Budvar a.s. Že by to něco naznačovalo o budoucnosti pivovaru? Kdo situaci trochu sleduje, ví své.

 Vláda se ani netají zájmem Budvar privatizovat. Přitom se ví, že o Budvar má veliký zájem americký gigant Anheuser-Busch. Ten s ním vede známkoprávní spory po celém světě a kdyby ho získal, měl by problémy vyřešeny. Tenhle kolos by našemu Budvaru nic dobrého nepřinesl. Spíš šizení piva, jaké je už dnes patrné u ostatních našich nejvíce konzumovaných značek. Eurobeer bez chuti, dalek tradičnímu českému ležáku, by zase posílil své pozice. Jestli by časem byl Budvar i uzavřen, to si radši tipovat nehodlám.

 Je škoda, že naši politici nedokáží odhodit ideologické brýle. Moudrý člověk se neřídí ideologií, ať už pravicovou nebo levicovou, ale zdravým rozumem. Budvar v roce 1991 vyrobil 490 000 hl piva, v roce 2001 už 1 350 000 hl piva, tedy téměř trojnásobek ! Zisk v tom roce činil 445 milionů Kč. To vše dosáhl jako národní, tedy státní podnik, ačkoliv se říká, že stát je nejhorším hospodářem. Tady to prostě funguje, Budvar se vyplácí.

 Od té doby Budvar několik let stagnoval, výstav do roku 2006 klesl na 1 150 000 hl a zisk se pohyboval kolem 200 - 300 milionů. Ovšem v posledních dvou letech se Budvar zase zlepšuje, hodně investoval do marketingu a začal mu opět růst podíl na trhu i zisk. 

 Pokud je v jistém oboru jen jeden státní podnik, není to žádný problém. Konkurence je ostrá a to nutí i státní podnik k racionálnímu chování, jinak by prostě zmizel. Kdyby bylo celé pivovarnictví ve státních rukou, šlo by o průšvih, ale je-li státní jedna firma? Tam problém nevidím. Navíc tak máme laboratoř, kde se dá zkoumat, jak si může vést státní firma v konkurenci se soukromými. 

 ODS by měla vědět, že naprostá většina lidí a určitě i velmi podstatná část voličů ODS si tuto konkrétní privatizaci nepřeje. Jednat proti vůli lidu může mít smysl asi jen v případě, kdy se očekává pár tučných obálek v kapsách příslušných politiků a státních úředníků. Nechci nikoho předem obviňovat, ale víte, ono .... no to je jedno.

  Tak si říkám, jestli by nebylo moudré nám Čechům taky něco nechat. Třeba už jen z psychologických důvodů, abychom věděli, že ještě není úplně všechno rozebráno zahraničním kapitálem. Že je ještě něco opravdu naše. 

 Český národ miluje pivo, pije ho nejvíc na světě a možná by bylo hezké, kdyby nám taky nějaký pivovar zůstal v českých rukou. Funguje, je ziskový a mnoho lidí po tomto pivu sahá právě proto, že patří našemu národu a zisky se neodlévají do zahraničí, nýbrž do státního rozpočtu. V době, kdy nás neúprosně válcuje globalizace, je takový ostrůvek klidu dobrou věcí. 

 Ne, Budvar není strategický podnik. Jeho prodej by naší zemi nijak neuškodil, většina lidí by to vydýchala. Akorát by to byla prostě škoda. Někdy je lepší lidem nechat nějakou hračku. Kdo si hraje, nezblobí. Když o tuhle neškodnou hračku přijdeme, bude mít zase někdo o důvod víc vyřvávat nacionálně laděné pokřiky...

 Takže vážení politici, zkuste poslouchat, co chtějí vaši voliči. Ve volbách šlo o důležitější věci než je pivovar. Spousta lidí tak hodila do urny hlas ODS, ale kdyby to šlo, jistě by na volební lístek mnozí připsali: P.S. ale ten Budvárek nám, prosím, neprodávejte !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Štros | sobota 22.3.2008 21:46 | karma článku: 19,48 | přečteno: 1466x
  • Další články autora

Martin Štros

Vaječné pokrytectví

15.3.2012 v 19:37 | Karma: 12,36

Martin Štros

Doktorát jako sociální dávka

15.12.2011 v 9:50 | Karma: 22,72

Martin Štros

Učitel s praxí lepší nováčka?

19.3.2011 v 21:21 | Karma: 37,20