Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Sampis

15. 5. 2008 8:39
Já nějak nechápu

jak Vám může škola nařídit brigádu místo výuky. Není nutno se na danou akci přihlásit?

0 0
možnosti
AH

nyny.

14. 5. 2008 21:26
autor má pravdu

je to otravné,za jednu cestu do práce narážím na 3-4 vybírající a navíc dovedou být leckdy i dost agresivní, což mne dokáže vytočit zcela spolehlivě. Alůe žlutou kytičku si kupuji pravidelně a také kupuji od enslyšících a němých takové ty různé přívěsky na klíče. Doplňky k dárkům ráda nakupuji v obchůdcích chráněné dílny Elišek. Na mne zkrátka ty různé ostatní sbírky působí neseriozně a je to obtížné, je toho zkrátka moc.

0 0
možnosti
ZV

Zajko Vajko

14. 5. 2008 19:21
Tak zrovna kyticku

si kupuju kazdy rok, protoze je pekna, zluta a je to znama sbirka, kde penize zrejme opravdu pujdou tam, kam maji.

Jo, a taky si obcas koupim bilou pastelku, poslu DMS kureti, parapleti nebo adventim koncertum, nebo si koupim Novy prostor. Ale to jsem v teto diskuzi suverene jedina.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

14. 5. 2008 19:01
Pokud si můžu vybrat

jestli na něco dám peníze sám, nebo je ode mě vybere stát a stát se pak rozhodne, kde jsou moje peníze třeba, raději volím první možnost.

Stát nemůže vybrat na všechno, na co by byly peníze potřeba, sbírky by měly umožnit osobní volbu, které aktivity chce ten který občan podpořit.

Proto se systémem sbírek souhlasím a občas i na nějakou přispěji.

Co bych uvítal, to je větší záruka, že peníze půjdou tam, kam mají. Stát by měl podpořit existenci sbírek vhodnými zákony tak, aby bylo vždy jasné, kde doopravdy skončí (povinnost předložit veřejné vyúčtování) a aby byla záruka, že vysoké procento z vybraných peněz - dané zákonem - bude skutečně použito na proklamovaný účel (tedy režie by byla zákonem omezena).

0 0
možnosti
J

jarik88

14. 5. 2008 17:11
Důvod

když je někdo tak chytrý, že přispívá aniž by věděl do čeho, tak je to jenom jeho problém.

Sbírka ve stylu "Bílá pastelka, Květinový den" má smysl pouze, pokud se bude prezentovat mezi lidmi. Kdyby se tyto sbírky pravidelně nekonaly, tak na ně lidi rychle zapomenou.

Navíc společnosti, které se tímto zabývají se nejmenuju Neziskové pro nic. Pokud má s tím někdo problém, tak ze zákona má právo nahlédnout do jejich výdajů.

A to, že jich je teď hodně, tak s tím se nedá nic dělat. Holt nepřispěju do všech, ale důám peníze tam, kam si myslím, že opravdu pomohou.

Navíc myšlenka, že stát se o všechny lidi bezplatně postará už tu jednou byla. A jak to s tím dopadlo si myslím dobře pamatujeme. Pro připomenutí argumenty typu ČSSD to s námi myslí upřímně a vše zaplatí a o vše se postará neberu. Navíc Rath přišel jako první s idei, že se bude u lékaře platit

0 0
možnosti
VH

Stará kára

14. 5. 2008 18:58
Re: Důvod

Nechci se dohadovat, zda přispět či nikoliv.  Jen bych chtěl upozornit, že přídomek právnické osoby (spol. s ručením omezeným,  nezisková organizace) se týká vztahu zakladatelů k této právnické osobě. Nikoliv osoby samotné. U neziskové organizace to znamená, že případný zisk neproplatí zakladatelům. Ale nikdo nemůže orgánům společnosti přikázat, kdo bude ředitelem (řediteli) a jaké budou mít platy. To jsou nákladové položky.

Netvrdím, že tak neziskovky fungují. Jen upozorňuji, že fakt, že je společnost neziskovkou vůbec nezaručuje, že není černou dírou.

Mimochodem - to se týká i představy ČSSD o neziskových organizacích. Lepší díru do tunelu si neumím představit.

0 0
možnosti
CI

Cephaelis

14. 5. 2008 16:13
Nedůstojné možná, ale účinné

Zrovna květinový den si tuhle drsnou kritiku, myslím, nezaslouží. Ať už si o něm myslíte, co chcete, žluté kytičky pomohou z kapes lidí vytáhnout na boj proti rakovině opravdu hodně peněz a sbírka je průzračná i co se pohybu vybraných peněz týče. Možná vám to na ulici připadá nedůstojné, ale navrhněte jinou metodu, jak motivovat najednou hromady lidí, aby pustili pěťák. Už vidím, jak v květinový den (nebo kterýkoli jiný den v roce) lidé usedají k internetovému bankovnictví a posílají příkazy.

Je každého věc, na co přispívá. Pokud jste ochotni vhodit peníze do kasičky projektu, o němž nic nevíte, je to vás problém. Malé sbírky s malou publicitou jsou k ničemu. Ale jsem přesvědčená, že zrovna květinový den smysl má a že je to akce už vyloženě tradiční a zároveň osvětová (distribuce info letáčků).

0 0
možnosti
D

dasty84

14. 5. 2008 16:24
Re: Nedůstojné možná, ale účinné

Nedovedl bych to říci lépeR^

0 0
možnosti
PF

Pasingr Fr.

14. 5. 2008 16:02
.

K tomu bych dodal, že pokud máte firmu, tak Vám podobné žádosti chodí dvakrát týdně na křídovém papíře.

0 0
možnosti
SR

SimRo

14. 5. 2008 15:46
Je to jak píšete.

Někdy mám pocit, když jdu po ulici, že chodím do práce jenom proto, abych vydělala na daně a na humanitu. Když Vás zastaví v jeden den 3-4 vybírači, to hne i žlučí. No jo, my jsme chodili ze školy zadarmo suplovat technické služby města (uklízeli jsme papírky v parcích, hrabali listí na podzim, natírali zábradlí apod.), dnešní děti vybírají na humanitu.

Přitom, mám kamarádku nemocnou rakovinou, ale se sbírky jí nikdo na nic nepřispěl, jenom její zdravotní pojišťovna. Že mají nové zařízení v Motole a na Bulovce je nám Moravákům k ničemu, málokdy se někdo dostaně na vyšetření až tam, pouze v těžkém stavu. A to už je kolikrát pozdě.

0 0
možnosti
LD

strycek_Pompo

14. 5. 2008 15:33
Karma za odvahu

A to ještě nepíše o naprosto diletantsky dělaných časopisech typu Lev, ve kterých se živí pisálkové, kteří by se jinde neuživili, a lidem se to předkládá jako dobročinnost. :-©

0 0
možnosti
M

mik61

14. 5. 2008 15:29
Myslím že dogmatický není

Autor popisuje stav věcí a přidává svůj vlastní postoj, který získal na základě zkušeností s tímto jevem.

Já se s ním ztotožňuji, v tom že není důstojné takto shánět peníze na to co by měla například uhadit ojišťovna a ani způsob jakým se to provádí není ideální.

Konzumní společnost jsme ale většina lidí u nás má platy hluboko pod průměrem o jakém se obecke mluví jako o něčem co má každý. takže proč bych měl dávat peníze na něco co má v popisu práce jiná instituce ze svého například 10 tisícového platu ?

Nejsem proti charitě ale opravdu se se sbírkami poněkud roztrhl pytel. Je to známka, že něco není v pořádku.

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy