Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

namorr

4. 1. 2008 13:46
huuu flame jako prase

kdo by to cekal

0 0
možnosti

Kolombo

4. 1. 2008 11:13
Kdyby nebylo povinné

státní "sociální zabezpečení", mohli by se chovat stejně jako ten zaměstnanec. Ano, stát se tržně chovat nemusí. neměli bychom jednotlivým lidem upírat právo státu nevěřit a zabezpečit se podle své hlavy. Nakonec, když si nabiju hubu kvůli vlastním chybám je to pro mne mnohem snesitelnější než když se mám blbě kvůli chybám cizím. Chybám lidí, co si nechali platit veliké peníze kvůli údajné obrovské "odpovědnosti" co nesli na bedrech. Když dojde k průšvihu, ukáže se, že za nic nemohli a na nic neměli vliv!

0 0
možnosti

Grush

2. 1. 2008 8:46
Cožeee?

"

Zadlužování státu bylo nutné zastavit" Ono se zastavilo zadlužování státu? Kdy proboha??? 8-o

0 0
možnosti
JF

Jaroslav Fikar

30. 12. 2007 17:35
Mugabe taky jen rozdával...

A pak se není čemu divit, když Zimbabwský statistický úřad není schopen spočíst inflaci, protože v obchodech nezůstalo žádné zboží...

0 0
možnosti

Martin Jirousek

29. 12. 2007 1:15
Je tu někdo, kdo by dokázal

Panu Desperadovi spočítat, na kolik vyjde výchova, vzdělání, hračky, strava  a vůbec všechno  pro  dítě  do  18  let života středoškoláka, popřípadě do  cca 24 let vysokoškoláka? Aspoň v hrubém odhadu. Aby si uvědomil, že ti současní důchodci mu svými daněmi umožnili bezplatné vzdělání, bezplatnou léčbu po dobu, kdy nebyl výdělečně činný. Možná ještě studuje, proto má ve všem úuuuplně jasno. :-)

0 0
možnosti
LH

ant.

29. 12. 2007 14:11
Re: Je tu někdo, kdo by dokázal spočítat...

..."na kolik vyjde výchova, vzdělání, hračky, strava  a vůbec všechno  pro  dítě  do  18  let života středoškoláka, popřípadě do  cca 24 let vysokoškoláka?" -  to záleží na rodině, ve které dítě žije - ta se především stará a má největší vliv na to, co z dítěte vyroste.Jsou rodiny, které žijí hlavně ze sociálních dávek na děti, naopak jiné rodiny investují do výchovy, vzdělání a celkového rozvoje svých dětí nemalé částky. A ani vzdělání, ani zdravotnictví není bezplatné a nikdy nebylo - snad jen v komunistických heslech a oslavných článcích v socialistických čítankách. A být odkázaný na daně současných důchodců, tak bych asi nevychodil ani ZŠ. A snad každý ze současných důchodců má nějaké děti a záleží především na nich, jak se jejich rodiče budou ve stáří mít - a nemyslím tím jen peníze...;-)

0 0
možnosti
PP

Zla Lopata

28. 12. 2007 23:14
Trocha ekonomie

Snizovat schodek rozpoctu je bezpodminecne nutne. Je mozne si pujcit na investicni vydaje, ktere mohou ozivit ekonomiku, cimz duchody rozhodne nejsou.

Co me vsak mrzi vice je soucasny trend, kdy se vlada hodnoti POUZE z hlediska, kolik toho okamzite prihraje jednotlivym skupinam. Ale nejaka opatreni s dlouhodobejsim dopadem jiz verejnost neoceni (napr. duchodova reforma). Reformy jsou potreba a tahle vlada je nedela s potesenim, ale protoze musi. Reformy mely prijit uz davno a kdyby prisly, tak nemusely byt tak tvrde. Jenze prisly a tvrde nejsou, tedy co nevidet budou muset prijit dalsi. Uvidime komu zbyde pristi Cerny Petr reforem.

To ze takhle kratkozrace budou hodnotit vlady volici zavisly na teto podpore (coz dost koreluje s volici s nizkym vzdelanim + duchodci) me neprekvapi, ale ze je to celospolecensky trend je prinejmensim smutne.

0 0
možnosti

Desperado

28. 12. 2007 23:22
Re: Trocha ekonomie

R^

0 0
možnosti

sims

28. 12. 2007 21:46
To desperado II

myslím, že by Vás měly spíše řozhořčovat různé výsluhové příspěvky pro bývalé vojáky, policajty, celníky a bachaře. Když takový voják opustí v 50ti letech armádu, tak pobírá více než 10000,- Kč do doby, než jde starobního důchodu, kdy mu je důchod přepočítán a buďte klidný, že není nižší než výsluha. K tomu si pěkně 10 let přivydělává v civilním zaměstnání a nakonec si přijde k docela pěkným penězům. Mě by vadilo určitě více toto, než důchod nějaké babky ve výši 8000,- Kč. Ještě jednou se tedy zamyslete nad pojmem dědova mísa, uvědomte si, že budete i Vy  jednou starý. Konečně  změnu důchodového systému nejsou schopny vlády udělat již od roku 1994, kdy se již zcela vážně o rychlé změně uvažovalo (byla to vláda ODS - ministr Vodička) a žádná vláda s tím za 12 let nehla a jen čeká až zahřmí? Takže především poděkujme našim politikům, kteří nejsou schopní udělat žádné radikální prospolečenské změny. Vždyť se podívejme na jejich výhody a další kecy, kterých máme všichni již dost.

0 0
možnosti

Desperado

28. 12. 2007 22:06
Re: To desperado II

Souhlasím. Výsluhy bývalých prominentů jsou k zlosti ale stejně tak mě vadí tyto bláboly o nepřející mládeži protože sám nevím co se mnou bude za pár desítek let. Důchodová reforma měla být co nejdříve a pokud možno co nejvíce převést průběžné letadlo na privátní skutečné pojištění. A stejně jako vás i mě štve že politici jen slibují že se s tím něco udělá, ale skutek utek. Tyto sranda reformy jsou jen o dalším zvyšování a zavádění poplatků co bylo kdysi "zadarmo". Platí se více dostává se méně. Ale současná generace bude na tom jen hůře a hůře pokud to bude takto pokračovat. Proto mě  rozčiluje toto remcání důchodců na "nepřející mládež". Jenže jim je jedno že současní třicátníci už nedostanou nic a budou celý život jen makat a platit do 70 let. Ale socialisti se svým přístupem: "zdaníme co se hýbe a co se přestane hýbat dotujeme", "dluhy se nemusí splácet", "po nás potopa" a "průběžný systém funguje jako víno" tak to by bylo ještě horší.

0 0
možnosti

sims

28. 12. 2007 21:36
To desperado I

Vaše rekace mi připadají zcela nešťastné, protože jste nepochopil a mám strach, že nikdy nepochopíte význam věty "dědova mísa". Nechci na Vás přivolávat nějaké neštěstí, nechápejte to tak, ale předtavte si, že se vám něco přihodí a budete odkázán na invalidní důchod a stane z Vás taky socka, která bude ráda, že dostává různé výhody. Budete kontrovat, že jste tak dobře zajištěný, že se Vás to nedotkne? Sociální politika civilizovaných zemí se odehrává na takových principech, kterým se říká solidarita, spravednost. Já vím, že Vás rozhořčují někteří občané, kteří různé sociální výhody zneužívají, není to správné, že systém není nastaven, tak, aby k tomuto zneužívání docházelo v míře minimální, ale důchodce nemůžete považovat za příživníky na systému. Dnešní důchodci byli účastníci systému, který byl zde tak nastaven a odvíjel se o výše platů, které v daných dobách byly. To, že jsou dnes valorizovány je na základě konkurenceschopnosti k dnešním mzdám. Píši pokračování.

0 0
možnosti
LH

ant.

28. 12. 2007 22:23
důchodce nemůžete považovat za příživníky na systému...

...a on desperado někde napsal, že důchodci jsou příživníci na systému? Jde přece o to, že současný systém je prostě nevyhovující a prakticky stírá rozdíl mezi tím, kdo pracoval a vydělával hodně a tím, kdo pracoval a vydělával málo. Je určitě lepší spořit si na své stáří částečně sám, než se svěřit plně do péče státu - koneckonců - stačí se podívat na důchodce v Německu, Rakousku a u nás - kdo je na tom lépe? A ten, kdo je nějak handicapován, tak ten by měl dostávat pomoc od státu prostě proto, že ji potřebuje. Ale to by znamenalo pro stát a hlavně levicové politiky  nedělat dluhy při růstu hospodářství a miliardy (asi 50 miliard) které jdou na splácení úroků  státního dluhu poskytnout na překlenutí období do plného náběhu nového důchodového systému....a na závěr - za vlády které strany vzniklo heslo  "Dědeček a babička ujídají chlebíčka"?...jo, je to tak - ale současní oranžovorudí komouši se k němu nehlásí...

0 0
možnosti

Martin Jirousek

28. 12. 2007 19:54
Důchodový systém

Aby byl funkční, musí být nutně průběžný. A aby mohl být průběžný, musí státní politika směřovat k vyšší porodnosti. Čili pozitivně diskriminovat rodiny s více dětmi. Příklad, když to přeženu do extrému, tak za 300 let bude nejmladší člověk na planetě starý třeba 60 let, ale všichni budou mít nacpaná konta důchodového připojištění. A teď pointa - co si za ty peníze z fondů koupíme, když budou vlastně všichni v důchodu?

0 0
možnosti

Desperado

28. 12. 2007 20:23
Re: Důchodový systém

A pak až ty silnější ročníky zestárnou tak zase musí být více dětí, pak zase a zase a zase... A pak bude průměr třeba deset dětí na famílii, nebo jak? Víte co běžte si s celou socialistickou pozitivní diskriminací někam. Kam vede plošná podpora porodnosti jde vidět již dnes. Nejvíce dětí je v rodinkách kde nikdo nikdy do důchodového systému nic nepřispěje a po celý svůj život jen z eráru odsává. Průběžné socialistické důchodové letadlo prostě stejně jako každá jiná pyramidální hra má jen výherce co začali dříve "hrát". Jak jsem psal už hodněkrát proč se socialisté nedomluvíte mezi sebou a dobrovolně si takovou společnost nezaložíte, kde všechno bude všech a každému dle jeho potřeb? Proč do toho taháte mě nebo jiný kdo o toto přerozdělování nestojí? Z cizího krev neteče a to se to nejlépe utrácí a přerozděluje. Proto průběžný systém navíc choulostivý na populační vývoj nemůže fungovat a také nefunguje. Stává se skutečně jen pyramidální hrou kterou musí proti své vůli všichni hrát.

0 0
možnosti

svent

28. 12. 2007 18:37
to je pláče...

Důchodci neměli nikdy na růžích ustláno. Ani za komančů a ani teď. Ty důchodci po roce 1948 doplatili na to, že komunisti, co pro ně jásali, rozkradli důchodové fondy. Dneska by je lidi chtěli zpátky ;-D. Táta byl celý život se slepeckou holí na důchodu a přežili jsme to celá rodina taky. Prostě se musí přemejšlet co koupit a co není třeba.

Tak přestaňte plakat nad drahými potravinami, ty jsou v globálu teď historicky nejlevnější vůči platům nebo důchodům.  Platy jsou cca 5-7násobné opoti roku 1990, to by bylo mlíko za 15-21, kuře za 150-200, šunka za 50-70/ 10dkg, máslo 50-70, kafe 50-100 za 10 dkg, maso za 200-300 a benzín!za 40-50. Něco je dražší díky EU, něco posunuje inflace. Kdyby nebyly řetězce, možná by bylo ještě dráž.

0 0
možnosti
S

strelak

28. 12. 2007 20:55
Re: to je pláče...

Prosím o doplnění  co,stál m3 vody , kolik stál m3  plynu .kWh el.  energie. kolik jste zaplatil za tramvaj , noviny naftu, benzin, dopisní známka atd. Kolik stál lístek do kina  holič atd. Topilo se i naftou která stála 90 haléřů litr- to bylo někdy v r.1976. Ještě  můžete doplnit kolik jste zaplatil za Gj tepla a kolik platíte dnes to vše jen pro porovnání.

0 0
možnosti
  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2899x
Autor narozen v roce 1987, absolovent Přírodovědecké fakulty UK v Praze, obor učitelství geografie.
Po dosažení titulu Mgr. v září 2011 nyní pracuje ve vzdělávací agentuře.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy