Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

fanda016

12. 6. 2008 10:45
a pro koho ona ta škola vlastně je?

... pro učitele, aby si měli kde vydělat a kde si pěstovat iluze o své potřebnosti a genialitě ... a jako odměnou za osm let utrpení pochopí haranti, že naučit se něco záleží stejně jenom na nich :-)

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

12. 6. 2008 16:05
Re: a pro koho ona ta škola vlastně je?

základní škola má za úkol poskytnout žákovi základní vzdělání. Do toho samozřejmě patří i slušné vychování a úcta k autoritám, drahý fandoRv

0 0
možnosti
MN

Forrrest

12. 6. 2008 5:31
Absolutni NESOUHLAS!!!

"udělal to, co snad každý člověk chápe - prostě mu vrazil facku" - POZOR! NE, NECHAPE! Facka ci jiny fyzicky trest je KRAJNI vychovna metoda - ne standardni - a mela by byt pouzita jen pro zakladni vychovu - vychovu rodici - a to jen pokud je to nevyhnutelne - jako opatreni proti ztrate autority. Ja sam, zjistit ze nekdo mimo mou rodinu se opovazil vztahnout ruku na me dite, bych si bez vahani opovazil vztahnout na nej pest!

Ucitel ma samozrejme vice prav - nikdo nikoho nemuze fyzicky napadnou, ucitel vsak muze zaka servat. Vy jste demagogicky porovnaval pravo na fyzicky utok ucitele na zaka a nefyzicky utok zaka na ucitele. Prvni nemuze byt odpovedi na to druhe, to by vam melo byt jasne!

0 0
možnosti
MN

Forrrest

12. 6. 2008 5:33
Re: Absolutni NESOUHLAS!!!

Prostredky na potrestani zaka ve skole? Jednoznacne nefyzicke. Odstupnuji to: zvyseni hlasu, poznamka, rozmluva v reditelne, podrobna rozmluva v reditelne s rodici, prerazeni k jinym ucitelum a nakonec krajni reseni - vyhozeni ze skoly (pripadne docasne prerazeni na jinou skolu). Pri slovnim napadani ucitele samozrejme zaka trestat prisneji (zacal bych poznamkou) a pri fyzickem - to uz je hodne spatne - rovnou podrobna rozmluva, pri druhem snad i ten vyhazov... Co je NEJDULEZITEJSI - ulohou trestu ve skole uz dnes primarne NENI prima vychova zaka - jsou to predevsim informace pro rodice, na jejich bedrech tato odpovednost za vychovu lezi. Samozrejmosti u problemovejsich deti by mela byt kontrola rodicu.

Sranda, pred chvili jsem byl nastvany, ze autorce clanku o potratu nemuzu karmu zvysit aspon 10x. A o chvili pozdeji, u vaseho clanku, si rikam: Proc se karma neda i snizit?!! Btw beztak ji zvysili jenom ucitele!

0 0
možnosti
JH

Kopakopa

11. 6. 2008 22:54
Učitel nemá autoritu, léčí si komplexy...

Některé příspěvky jsou "humorné" až smutné a svědčí o podivných představách o učitelském povolání...

Jak může mít autoritu učitel v současné společnosti, kdy je "moderní" žádné autority neuznávat?

Přibývá "nezvladatených" dětí, kterým rodiče již v dětství nedokázali určit mantinely, rodiče se nekriticky zhlížejí ve svých "nedoceněných" dětech, vzdělávání se nahrazuje zábavnou, hlavně zábavnou "hrou na vzdělání", která vychází z úžasné představy, jak všechny děti touží po vzdělání, jen je správně "motivovat"...

Učitel se za facku omluvil a opustil zaměstnání- naplnil tak etické i právní normy... Žák ani rodiče se za "zmetka" neomluvili - kde zůstala etická rovina v jejich případě, kde zůstala nějaká právní norma - existuje vůbec?

Nad touto skutečností se náš vzdělaný" národ až na výjimky vůbec nepozastavil... A to je bohužel skutečný obraz vztahu žák a jeho rodič versus učitel v naší společnosti...

0 0
možnosti
PB

Perdita

11. 6. 2008 17:25
nesouhlasim taky..

Disciplinarni rizeni je daleko rozumnejsi s ohledem na to, ze da

studentovi prostor, aby vyjadril svoje duvody k urazkam ucitele a

pochopil hloupost sveho chovani. Facka nic neresi, facka studenta zahanbi a da ucitele do pozice

nadrazeneho.

Ostatne prilis casto, kdyz vzpominam na stredni skolu, si ucitele leci svoje komplexy na detech a pak chapu i tu urazku.

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

12. 6. 2008 16:09
Re: nesouhlasim taky..

drahá perdito, učitel má mít přirozeně nadřazenou roli. jinak není vzdělání možné, kamarádíčkování s žáky systematicky ničí autoritu. Nejsem samozřejmě pro to, držet děti na řetěžech, ale nadávat komukoliv dospělému si opravdu dovolit nesmí. Jsem zvědavá, co byste udělala vy, kdyby na vás patnáctiletý výrostek řval, že jste vylízaná pi*a

0 0
možnosti
A

amelii

11. 6. 2008 14:58
Nemáte pravdu

Facka je trest okamžitý a efektivní, zatímco disciplinární postih podle školního řádu zdlouhavý, stěží efektivní. Facka je výchovnější a do budoucna kluka nepoškodí. 

Pletete se. Ačkoliv je lidsky pochopitelné, co ten učitel udělal, nic to nemění na tom, že jen předal žákům vzorec "něco se ti nelíbí, řeš to násilím." Nic efektivního na tom není. Problémy a konflikty se prostě touto cestou řešit nesmí, a ten učitel si toho je jistě vědom.

0 0
možnosti
MS

kerim003

11. 6. 2008 7:54
problem

buda asi take v tom ze spousta skolaku dnes vyrusta v neuplne rodine. Jeden starsi profesor mi vypravel ze podobneho nezvladatelneho zaka mel take ve tride a dlouhodobe si s nim nikdo nevedel rady. Po kazdem potrestani do skloly prisla (vletla) matka a udelala v reditelne radny curbes ze jeji syn neni zadny sycak a ze ho pan ucitel neni schopen zvladnout a tudiš je neschopny. Pan profesor nelenil a vyhledal jeho otce (ktery sice s rodinou nebydlel ale se synem se stykal a podporoval ho v jeho sportovnich aktivitach) a se kterym si dle jeho slov vyborne rozumeli. Vysledek se dostavil ve sve podstate okamzite za nekolik dnu a od te doby byl klid. ALE POZOR panu profesorovi nakonec hrozil take trest nebot porusil predpisy a to tim ze pokud je dite svereno do pece jednoho z rodicu ma narok na informace o jeho skolnich vysledcich pouze tento rodic. Nastesti reditel skoly byl take rozumny chlap a vse dopadlo dobre.

0 0
možnosti
MT

myryjam1

10. 6. 2008 21:14
malá připomínka

musím reagovat na větu - ten kdo řekne něco sprostého učiteli nemusí být špatný člověk -  je to pouze velmi nevychovaný člověk - říkat někomu něco sprostého je velmi nevychované a neslušné - a tohle je základ veškerých problémů ve školách - nevychované neslušné chování žáků, kteří jsou v něm často podporování rodiči, kteří si ale neuvědomují, že je to bumarang, který se otočí kolem nich, takže říct něco  sprostého  učiteli  je špatné,  je dobrý člověk, který dělá  špatné věci?  Co  vy na to?

0 0
možnosti
PC

MYSAKSTUART

10. 6. 2008 12:23
Fracky řezat, řezat, řezat, řezat

0 0
možnosti
M

maretka

10. 6. 2008 9:10
??

Děti ještě nemám, ale každopádně svému dítěti nedovolím, aby se takhle k někomu chovalo, ke starším lidem vůbec, by mělo mít dítě úctu. Takovej rozmazlenej spratek!!Jak je to možné, že se děje něco takového. Za nás už tělesné trest ynebyly, ale takhle se nechoval nikdo, je to asi dobou a příliš volným způsobem výchovy. Byla jsem jako operka v Anglii, tam jsou tělesné tresty zakázány. Děti oslovují své rodiče křestním jménem, a v mém případě už děti neměly snad nic, po čem by toužily, všechno měly, ke svým prarodičům se chovaly otřesně..můžou si za to sami rodiče, ano, jen doufám, že naše společnost se něčemu takovému nebude chtít přiblížit. Já si své dítě budu vychovávat po svém a doufám, že generace dnešních 30tníků to kolem sebe vidí a trošku přitvrdí.

0 0
možnosti
P

pavpav

9. 6. 2008 22:20
Pěkňučké

Moc hezký článek,  líbilo se mi, jak jsi to napsal. Zavedení fyzických trestů asi není možné, na druhou stranu nic účinnějšího neznám. Facka v pravý okamžik je výchovná, ale dá se to zneužít. Docela se divím, že ještě má kdo učit. Protože občas do škol zavítám, někdy kantory lituju, mají to moc těžký. Ale žáci někdy taky :-) P.

0 0
možnosti