Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Hm, vysoká karma svědčí o velkém souhlasu, což není divu. Jen se divím, že si tohle lidi vůbec nechají líbit, ale snad si to připomenou u voleb a ODS (ale i ostatním korupčníkům) to spočítají. Škoda, že tady si přečte jen pár tisíc lidí, zatímco do mainstreamového tisku z toho nepronikne ani čárka.

Situaci i v tomhle směru popsal velice dobře John, když zmiňoval, že hned od začátku byly VV varovány, že je dinosauři roztrhají do roka na kusy - tehdy tomu prý nevěřili a pak se už jen nestačili divit. Udělali chybu, že vůbec šli do koalice s takovými zjevnými gaunery, resp. že neodešli hned po prvém ataku na ně. I spojení s komunisty by byla menší mesaliance, než spojení s Kalouskem a ODS. Nebo aspoň mohli zůstat v opozici a podporovat vládu jen v něčem.

Jinak se divím Vašemu odporu k církevním restitucím: je to jediný majetek, co ještě není rozkraden. Církev byla vždy oporou morálky, tedy toho, co zde chybí. Aby mohla mít nějaký vliv, potřebuje mít oporu v majetku.

(pokr.)

1 10
možnosti
VK

Své statky vždy obhospodařovala vzorně, o nějakých rozkrádačkách tam nemohla být řeč. A byla vždy důležitým oponentem státní zvůle a tzv. demokratů - těm o lidi nikdy nešlo (jsem zvědav, kdy lidem tohle dojde, že "demokracie" je jen krycím pláštíkem pro zloděje). Bylo tomu tak už za císaře pána (to ještě ale byli pořád politici jakž takž slušní), naplno to propuklo za 1. republiky (ale třeba i ve Výmarské republice, o 3. republice ve Francii nemluvě), o situaci po r. 45 škoda mluvit.

1 15
možnosti
Foto

Na úlohu církví, zejména té katolické, mám jiný názor.

15 1
možnosti
JB

Ona fakt úloha kat. církve není, ani v Čechách černobílá.

3 1
možnosti
RK

Cirkev byla oporou moralky? Jak? Prodavanim odpustku? Zneuzivanim ministrantu? Nekdy se podivejte, jak velke dotace cirkve obdrzi od statu kazdy rok, a pak se zamyslete, zda je moralni jim neco vracet. Nevratil bych jim ani petnik, beztak si valnou cast majetku nakradli za x staleti na porobenem lidu, ktery veri ve fikci. A pokud chcete argumentovat tim, ze nekteri knezi jhsou prece hodni a pomahaji lidem - ano, nekteri fasiste taky, i komuniste. Ale proste holt se dali na spatnou stranu.

11 2
možnosti
VK

Příliš věříte tomu, co Vám říkali ve škole, kde byla církev hodnocena podle Nejedlého a Jiráska. Nesuďte církev podle středověku (i když i tam převažovala spíše její kladná stránka, z níž se dnes ale vybírá jen upalováni kacířů a inkvizice), ale podle jejího působení třeba v 19. století. Ale to byste musel něco vědět o tom, jak tehdy lidé žili, a to se z učebnic či dnešního tisku nedovíte.

Církev si nikdy nic nenakradla a už vůbec ne na porobeném lidu ... ten totiž nic neměl, tak mu nebylo co ukrást. Ta Vaše věta je vyložený protimluv, jenže pro většinu lidí je přemýšlení holt bolestivé.

Jinak, církev si brala desátek, kolik si dnes bere stát, víte to? Podívejte se na svou výplatní pásku, připočtěte si k tomu, co za Vás platí zaměstnavatel, připočtěte si všechny ty nepřímé daně a pak mudrujte o nějakém vysávání porobeného lidu.

1 7
možnosti
Foto

tak církev si nikdy nic nenakradla,hmm.... A kde podle vás skončil majetek čarodějnic upálených na hranici?Nejspíš byl rozdělen mezi porobený lid,že?

4 0
možnosti
JB

Buď propadl státu, jelikož to byl stát (tedy monarcha) de jure upaloval, ne církev, anebo jej získal ten, kdo "čarodejnici" napráskal.

0 1
možnosti
RK

Jo, mudrovat se da, nebot je o cem. Prave ted je to vysavani nejhorsi -  a z nasich penez jim mame neco vracet? Proc? Koukal jste se na vysku dotaci, ktere dostavaji? Ja myslel, ze maji byt pokorni, na co jim budou svetske statky? Aby zas meli moc? Ne, diky. Uplne staci ze nam vladnou soucasni nemocni moci. Jeste aby mne nebo mym detem nekdo vnucoval nabozenstvi. Cele tohle divadlo je jen velka mala domu pro urcite lidi - jak nesnasim levici, doufam, ze CSSD svou ustavni stiznost tykajici se cirkevnich restituci dotahne do konce.

1 0
možnosti
JB

Sice nesouhlasím s odsouhlasenou podobou círk. restitucí, ale právě díky nim se budou snižovat platby státu církvím na platy kněží atd.

0 0
možnosti