Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TB

Dobrý večer,

v celku záměrně vynechám ČNB a devalvaci. Už oba víme že se neshodneme. Ale Vy vážně věříte tomu co jste napsal? Že není (a bez ČNB by nebylo) potřeba se uskromnit? Že současný styl života na dluh je  trvale udržitelný? Že jsme byli na nejlepší cestě z recese? Že bychom dohnali západ v životní úrovni? 

Jsem přesvědčen o pravém opaku. Musíme se sakra uskromnit a za předpokladu, že se od teď budeme chovat velmi rozumně, tak budeme rádi, když naše děti dosáhnou lepší životní úrovně a trvale udržitelné. 

Žijte si tedy v iluzi že nebýt ČNB mohlo být už dobře. Nehájím devalvaci jako takovou a dokonce jsem přesvědčen, že ji ČNB měla provést jindy a po domluvě s vládou (což jsem napsal), ale nesouhlasím s jejími kritiky, protože zatmí není co hodnotit. Je příliš brzo. A to že vyjmenujete všechny známé (předem známé) průvodní negativní jevy devalvace neznamená, že je vše špatně.

2 2
možnosti
MN

Tak Vy jste přesvědčen, že se musíme sakra uskromnit? Ale pan Singer nás vyzval k opaku, abychom vytáhli peníze z prasátek a vyrazili rozhazovat do obchoďáků, začali rychle kupovat nemovitosti, roztočili úspory, protože hůř už prý bylo.

Kalousek roky přesvědčoval lid, že se každý bude muset začít starat sám o své stáří a přestat se spoléhat na stát. A když už ho lidé začali pomalu poslouchat a začali si nějak šetřit na budoucnost, tak přijde 7 centrálních statečných a všem těmto střadatelům se vysměje a ukáže prostředníček.

Intervence ČNB byla arogantní zásah 7 bankéřů v neprospěch většiny lidí v této zemi. Byl to také zásah zákeřný, protože byl proveden ve zmatené době, kdy vládne vláda v demisi, je po volbách, jedná se o nové vládě, je nový parlament....

Ve středověku by už pánové letěli z oken.

6 0
možnosti

25. 11. 2013 17:53

CO se ti streitové tak rozčilují? Vždyť ČNB dělá jenom to, co nedávno doporučovali Řecku. Tehdy tvrdili, že Řecko to udeělat nemůže kvůli euru a EU a teď tvrdí, že to teď dělá ČNB kvůli euru a EU. Jsem z té jejich logiky nějaký zmatený.

1 6
možnosti
Foto

Vy jste opravdu natvrdlý. 8-o

Zaprvé, my nejsme v pozici Řecka, aby koruna musela devalvovat. Naopak mohla ještě posílit a zvýšit naši životní úroveň.

Zadruhé, my Streitové jsme Řecku nedoporučovali žádný administrativní zákrok, ale o pokles drachmy by se normálně postaral i bez Streitů a centrálních bank průběžně trh.

Ergo právě to, co ČNB znásilnila šílenou emisí korun na nezodpovědný nákup inflačního eura. Že by falešná solidarita?

7 1
možnosti
EC

Ať žije kapitalismus a volný trh. Hurá.

K čemu nějaké volby, vláda, parlament, ...? Když tu máme partu osvícených, která si "natiskne" nějakých 200 miliard a hodlá tisknout dále (existuje nějaký strop - 300, 400, ...,1000, ... ?). a za ně sama nebo přes komerční banky (jaké byly provize/poplatky?) nakoupí inflační Eura a za ně sama nebo přes další subjekty (jaké byly provize/poplatky?)

nakoupí státní dluhopisy (např. prý USA)?

Odpověď : jsme v Česku. Nehledejme za tím nic složitého. Možná se chtěl jen někdo napakovat a někdo spřátelený se potřeboval zbavit z portfolia jistých konkrétních aktiv. A zaplatí to opět ovčan.

6 1
možnosti
Foto

Já se pořád kojím možná naivní nadějí, že se jedná spíš o hloupou aroganci než o kšeft. Ale ruku do ohně za to nedám ;-)

0 0
možnosti
JS

V posledních dnech jsem si několikrát říkal, že bych na toto téma měl taky něco napsat. Avšak vždy, když si čtu články p. Streita, tak si říkám, že by to už bylo zbytečné, protože přesně to, co jsem chtěl napsat, už je zde,

Samozřejmě dávám karmu R^

6 2
možnosti
RK

To nechápu. Zrovna ty bys měl to opatření vítat. Máme svojí krásnou národní měnu, se kterou si my můžeme manipulovat, zatímco Eurozona se bude potápět.... Správně. Pryč z Evropy.   Na hradě Zeman, ve Strakovce Sobotka, v ČNB Singer s Rusnokem.....  není nad to být suverénním státemRv

2 4
možnosti
JF

J64a10n 31F15r20o52l29í64k

25. 11. 2013 15:32

Největší problém vidím v morální rovině. Možná se dočkáme, že někteří dodavatelé nebudou chtít přijímat platby v kč, ale v eurech. Také jsem zvědav kdo si z retailu příští rok koupí státní dluhopisy.:-P

4 0
možnosti

M21í12l26a 25Š10u40l80a

25. 11. 2013 14:55

.. 7 (?) "mudrců" rozhoduje o vývoji ekonomiky země, bez ohledu na předsevzetí a plány vlády .. není to trochu na hlavu? .. i sebehloupější zákon musí schválit nějaký počet poslanců a senátorů a ještě to podepisuje prezident ..

.. mně to připomíná situaci šikovného řemeslníka, který si dokáže zjednodušit pracovní postup a odvádí tak více práce a tím si i více vydělá .. a hned u něj stojí technolog a měří čas, aby mohl normu práce zkrátit .. to by tak hrálo, aby se tu někdo měl čím dál, tím lépe ..

.. a jako vždy, jako vždy Dušane R^ ..

9 2
možnosti
Foto

Jenže právě na to dle Ústavy i podle zákona o ČNB neměla BR právo. Mají usilovat o cenovou stabilitu a případné změny kursu projednat z vládou. Singer se hájil tak, že o žádný měnový zásah nešlo, že oni cílili na inflaci. To už je Kocourkov!

Bohužel, kdykoliv to vypadá, že by s situace měla stabilizovat k lepšímu, vždycky přijde nějaký kazisvět, který pustí ohranou písničku, že abychom se měli na svatého Dyndy dobře, musíme nejdřív projít cestou trnitou. A tak se v tom trní plácáme už 24 let ;-€

DĎS R^

1 1
možnosti
JP

Já jsem se dostal do těžkého sporu s Balvínem. Na jeho blogu, osobním profilu, jsem si všimnul, že je to "pojišťovák". Tedy ne ekonom, co se řeší problémy hospodaření firmy nebo organizace. On absolutně nechápe problémy podnikatelské sféry, natož střední a nízkopříjmové skupiny obyvatel o důchodcích nemluvě.  Jinak Evropu jsme dohnali. Ceny zboží i jsou přibližně stejné. Dokonce i platy máme stejné (ale týká se jen manažerů velkých firem a vybraných profesí). Střední a nízkopříjmové skupiny obyvatel jsou však na tom podstatně hůře. Devalvace znehodnotila úspory obyvatel (pokud nežijí z ruky do huby) a je pravdou, že řada z nich úspory má jak se lidově říká pro strýčka Příhodu. Dnes nemá smysl investovat, resp. nelze investovat do území ČR. Investice někdo zkouší sám, jiný prostřednictvím banky (dle letáků zhodnotíme vám úspory o x %, ale skutek většinou utek). Banky maj nadměrné množství vkladů drobných klientů a úvěry vyžadují hlavně rizikové firmy. O tomto vypovídají nízké, skoro nulové úrokové míry. Tak zřejmě ČNB  vyslyšela hlas komerčních bank, a udělala devalvaci. Dle mého názoru nebyla devalvace v důsledku špatné ekonomické situace státu (ta sice není nejlepší, ale furt lépe než v Řecku nebo Španělsku), ale pro potřeby bank.

7 1
možnosti
Foto

Může to tak být R^

1 0
možnosti
JC

Když nám komunisti vykládali, jak na Západě vládne finanční kapitál a zastupitelská demokracie je mu jen zástěrkou, protože všichni poslanci všech stran hlasují výhradně v zájmu finančního kapitálu, dílem jsme jim nerozuměli a dílem jsme se jim smáli a vůbec nic z toho jsme jim nevěřili.

:-(

10 0
možnosti
Foto

"Legrační" přitom je, že dnes i socialisté typu Barrosa a podobných jedou v holportu s těmi největšími žraloky. Z levicových idejí si ponechali jen sklon k byrokracii až totalitního typu. ;-€

9 0
možnosti