Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

Přidám pár svých postřehů:

1) Bakala je zmetek....souhlas. Nicméně si troufnu tvrdit , že by se tento důl uzavřel i bez Bakaly. Celý svět prochází dobou , kdy klesá poptávka po oceli a mimo jiné z tohoto důvodu i po uhlí a zavírají se doly takřka všude...  

2) Nejhlubší slova opovržení mám pro toho , kdo tuto firmu za stát privatizoval . Ti lidé jsou snadno dohledatelní ... jsou to lidé , kteří k tomuto kroku měli moc a pravomoc...podivuji se nad tím , že odpovědnost přiřazujete lidem , kteří žádnou takovou pravomoc neměli.

3) Koupit firmu za dobré peníze a tuto posléze zlikvidovat a díky této likvidaci vytvořit zisk je zcela běžná strategie... Určitě neetcká , ale také nikoliv nezákonná (pokud nedojde k poškození ostatních spoluvlastníků) ....

0 0
možnosti
MT

M88i85l92o83š 51T35r57n82k82a

24. 9. 2013 10:13

Pane Streite prectete si dnesniho viditelneho Macka.Ten to vystihl docela presne.

0 0
možnosti
Foto

Ano, s tím souhlasím :-)

0 1
možnosti
Foto

dobře a fundovaně napsánoR^

2 0
možnosti
Foto

Potěšil jste mě, dík R^

1 1
možnosti
JR

J42a11n 40R82á50ž

23. 9. 2013 20:51

Nechci hodnotit efektivitu dolu Paskov. Hodně podniků na světě jde do útlumu a propouštějí se zaměstnanci. Ale znám málo manželek vlastníků těchto podniků, které v dobách krize se zviditelňují pořádání soutěží krásy. Spíše organizují dobročinné akce,jejíchž výtěžek pomáhá zmírnit následky propuštění z podniků jejich manželů. Ale Michaela Bakala-Maláčová má jinou na turů. Pro ni je důležitější Miss ČŘ a nové butiky v Pařížské než osudy horníků dolu Paskov...a to tuto "dámu" odlišuje od dam skutečných!

3 0
možnosti
VH

No  - paní Maláčová je již mnoho let podnikatelkou.  Miss ČR je totiž podnik jako hrom.  Co vám vadí na tom, že se podnikatel věnuje svému byznysu?

0 0
možnosti
JZ

Streit pomíjí zásadní věc, černé uhlí z dolu Paskov je v současné době prodělečné, takový důl by zavřel každý vlastník.

5 0
možnosti
ZK

Z33d97e45n25a 28K20o49č78í

23. 9. 2013 15:23

Ano - taková varianta je naprosto běžná, nicméně způsob privatizace a její výsledná cena kandiduje na cenu "Zlatý tunel", obdobně jako MUS, Poldi, Veolia .......  ;-)!!

6 0
možnosti

M94í96l82a 72Š89u21l55a

23. 9. 2013 14:36

.. kapúitálové trhy, ceny akcií, podíly ve společnostech, % sem, % tam, správní rady, matky, dcery, aktiva, pasiva, nominální hodnota a co já vím ještě .. kde jsou ty časy, co na tomto území létali oštěpy a šípy a největší bohatství byla medvědí kůže ;-D .. 

.. a jako vždy R^ ..

2 1
možnosti

M46í74l96a 58Š28u96l38a

23. 9. 2013 14:37

.. létaly .. 8-o

0 1
možnosti
EK

BXR Group Limited sídlící v Amsterodamu je mezinárodní investiční skupinou, která investuje po celém světě a v celé škále odvětví, od těžebního průmyslu, dopravy a nemovitostí přes média, energetiku a chemický průmysl až po telekomunikace či zdravotnictví. Podle loňských zpráv spravuje majetek za zhruba šest miliard dolarů.

- Největším jednotlivým akcionářem je s 50 procenty český miliardář Zdeněk Bakala se svou rodinou. Zbytek akcií je v držení bývalých spolupracovníků Bakaly ze společnosti Credit Suisse First Boston, kde Bakala působil na počátku 90. let.

- BXR Group Limited drží téměř dvě třetiny akcií (63,6 procenta) společnosti New World Resources (NWR), která vlastní těžební společnost OKD.

- Společnost zaměstnává kolem 35.000 lidí, z toho téměř 18.000 v ČR.

0 0
možnosti
EK

Jak je to tedy s Bakalovým vlastnictvím? Je OKD Bakalovým podnikem nebo není. Zdeněk Bakala na to odpovídal letos v létě v červencovém rozhovoru pro český Forbes:

Bakala: Asi je dobré připomenout, že OKD při dnešní hodnotě představuje méně než desetinu mých aktiv. Čili můj život to nijak nekomplikuje, vůbec ne. Na druhou stranu mám eminentní zájem, aby OKD restrukturalizaci zvládlo, už kvůli lidem v regionu. Když vy mě pořád podezíráte z toho, že já všechno dělám, všechno rozhoduju. Tak to prostě není.

Forbes: Ale váš podíl je významný. A konec konců - jste Zdeněk Bakala, ten, komu patří doly a byty. Tak to prostě Česko vnímá.

Bakala: Víte, ale to je trošku důsledek jistého finančního analfabetismu, který tu existuje, pokud jde o vnímání kapitálových trhů, motivace investorů a jejich chování na těchto trzích. Já se obávám, že lidé nejsou ochotni tento pokřivený pohled překonat. A pak je velmi složité tyto věci vysvětlovat.

Forbes: Vážně si myslíte, že se můžete tohoto spojení zbavit?

Bakala: Já myslím, že toho se nelze zbavit, a já se toho ani nezbavuji. Jen je potřeba, aby bylo zřejmé, že já OKD neřídím, nemám majoritní podíl a nečiním za ně rozhodnutí.

0 0
možnosti
VH

Nikdy jsem nepopíral možnost odčerpání peněz ze soukromé firmy fingovanými fakturami. Pokud by nebyly peníze odčerpány fiktivními fakturami, byly by (pravda po zdanění) odčerpány dividendami. Co by se, prosím, změnilo na současné situaci OKD, resp. Paskova?

  Jak je stát vydírán? Nikdo po něm nic nechce. Prostě se zavře jeden podnik.  Mnozí se již ptali, co udělal stát při zavírání jiných dolů, Škody Plzeň, skláren, ...  Co vy na to?

   Jaké kontrolní nástroje státu máte na mysli a co je cílem kontroly?   Kde, kdy vznikl závazek k omezenému nakládání s částí majetku OKD (byty) a čí že to byl závazek?

   Že by se OKD privatizovalo za jiných podmínek, než všechny ostatní podniky? Při jejich privatizaci totiž vždy  s t á t   p ř e v z a l   z á v a z e k odstranění všech starých škod (zejména ekologických), a to dokonce i těch v době privatizace nedefinovaných. Měly k tomu být použity příjmy FNM. (Příkladem mohou být ostravské laguny.)  Pročpak stát postupoval v případě OKD jinak?

   Jak by se například prokazovalo (a sankcionovalo), že jsou rezervy (ne)dostatečné. To by byla zajímavá mela.

   Majetky skončí v insolvenci? Zajímavá skutečnost.  Jinak je třeba konstatovat, že uzavření se týká pouze jedné provozovny společnosti OKD. Ostatní doly míní společnost provozovat a je zřejmě přesvědčena, že do insolvence nemíří.   Když postavím fabriku za 100 miliónů a pak vydělám  miliardu (tedy násobně víc, než byla cena investice), je to podle vás na zavření?    Na závěr: jakým že škodám má stát předejít?  Na jakých že škodách se má stát podílet?  Na vámi vycucaných závazcích?

1 1
možnosti
JH

J51a37n 72H88a18v86l32i14n27a

23. 9. 2013 13:38

tak po stoprve....srovnavate nesrovnatelne! Mate vubec predstavu, kolik lidi pracovalo za komunistu v celem OKR (OKD, VOKD..), VZKG, NHKG, HM, Tazirnach trub atd?? To je radove vice nez Vase Skoda a vsechny sklarny dohromady!! Ke vsemu tady byly i textilky a ty jsou uz taky zavrene...kdyby jste vytahl jeste tento obor.

A k dalsi casti......to co se ted predvadi s Paskovem je saskarna, jelikoz znacna cast zamestnancu jsou Slovaci a Polaci, dalsi cast muze prejit na Karvinsko, cast do duchodu a razem to bude jen par stovek propustenych horniku, coz je sice smutne, ale ne tragicke

No a o tom, ze privatizace OKD byla zlodejna neni treba pochybovat......a nejvice chucpe je blb Zaoralek, ktery by mel radeji drzet hubu a soupat nohama

5 0
možnosti
SN

:-) Opravdu to není jednoduché! Ti, co tu na ostravsku nežijí, se na to  dívají s velkým nadhledem. Zrušené sklárny, textilní průmysl, všichni se s tím museli vyrovnat. To všechno jsem si dneska přečetl. Jeden chytrák píše o potřebě živit tisíc nezaměstnaných,(nevím kde k tomu přišel, protože na Paskově je jich tři a půl tisíce), jenže na tuto profesi navazují tisíce dalších lidí, strojařů a všech, kteří se třeba nepřímo na těžení uhlí podíleli. Možná za čas se začne mluvit o Darkově, ev. Armádě a to už není jenom 3,5 tisíce, ale 10.000 !! U počítače při cígu a kávičce je každý chytrý. Nechť navrhnou Vaši oponenti nějaké dobré řešení, jak jsem už psal jednomu chytrolínovi, který se dělal chytřejším než Obama v řešení syrského konflktu!  R^R^R^

3 0
možnosti
VH

Řešením není těžba uhlí na haldu. To jen socializmus si dovolil vyrábět televizory a rovnou je vozit na skládku.

2 1
možnosti
VH

Konečně jste podal výklad pojmu "třetinový podíl". Nikdy před tím jsem se s takto chápaným podílem nesetkal. Vždy (včetně oficiálných údajů např. ve výročních zprávách) se podílem rozumí podíl na konkrétní osobě.  Samozřejmě, že mohu 55% podílem na osobě A  ovládat její 55% dceru A1  a dále 60% vnučku A2.  Ale nikdo neřekne: "Mám 18% podíl v A2."   Sice se ke mně dohrabe 18 % zisku společnosti A2, ale mám pořád podíl jen v A-čku a nikde jinde.

   Pokud máte vlastní výklad pojmů, měl byste k nim dávat výklad rovnou, ne až na vyzvání.

0 0
možnosti
Foto

Jen jsem vám dokumentoval, jak i a 13% podílem můžete ovládat CELOU firmu. Nechce se mi to hledat, ale myslím, že jste nevěřil, že Bakala může se svým 30% podílem (který sám licoměrně deklaruje) OVLÁDAT celou firmu.

0 1
možnosti