Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TRB

Tajemný rejpal Bubák

5. 5. 2008 21:44
Bylo by asi nezbytný

popovídat si u piva. (Tedy pokud byste to pak vydržel sám se sebou - popít s fanatikem).

Mně je totiž tak nějak protivný diskutovat na blozích vo historii světa a odhalovat tak celosvětový spiknutí - to fakt patří spíš k tomu pivu.

To "pivo" (samozřejmě nikoli nutně alkoholickej nápoj, kafe by asi taky fungovalo) má tu vlastnost, že se u něj lidi koukaj jeden druhýmu do tváře a třeba se neubráněj tomu, aby si nakonec docela sedli. Což se mi ve vašem případě nezdá nepravděpodobný. Ale má i jednu větší výhodu: člověk tak nějak víc zvažuje, jestli někomu řekne, že je tmář, pitomec, manipulátor či zmanipulovanec. Ta klávesnice má tendenci plodit pamflety a organizovat k boji za vyšší ideály, ať už je to Hospodin, nebo Vyšší-Morálka-Vytrysklá-z-Racia-Svobodně-a-Dobrovolně-Jednajícího-Ateisty.

Já si přeci jenom radši povídám....  

0 0
možnosti
DS

Streit

6. 5. 2008 8:50
Re: Bylo by asi nezbytný

Napsal jste to pěkně a rozumně. R^Jenže moje klávesnice reaguje na klávesnice jiné; a těch je nějak příliš vzhledem k poměru věřících.

0 0
možnosti
JN

Hail Eris

1. 5. 2008 11:27
naprosty souhlas

zejmena s tim sysifem - jejich motivace jsou zcela jasne ponekud jine, nez skepticke Rv

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

29. 4. 2008 22:44
No...

U p. Grygery:  tam si myslím, že jeho ústy promlouvá přímo prázdný formalizmus z neexistenci dat. Jednodušeji řečeno, že mluví mysticky souvisle o myšlenkách, kde ještě nemáme empirická data. To má za následek přímo vtírající magičnost daného problému k širší veřejnosti.

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

29. 4. 2008 22:49
Re: No...

A jenom bych chtěl doplnit, že bez ideálů nejsou cíle. Proto ideál myšlenkový, ať se jeví více méně jako mystika, je nezbytný po touze vědění.

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

29. 4. 2008 22:33
No...

K prvnímu odstavci jsem se chtěl zeptat, jak vnímáte Bernarda Bolzana?

0 0
možnosti
TL

lycka.tomas

29. 4. 2008 22:33
Re: No...

Ve Vašem článku druhý odstavec....

0 0
možnosti
MH

Helena1

29. 4. 2008 22:29
Zmatek

Pane, váč článek je zmatek, pospojování všeho možného s chaotickými závěry. Jen bych řekl na okraj. Víra a vědecké poznání nejsou i jsou v rozporu. Záleží na úhlu pohledu. A ten mnozí vynikající vědci (věřící) mají prostě jiný než vy a než já.  Je velmi zajímavé číst, jak se někteří s vírou vyrovnali. A můj názor? Zkuste se zamyslet: Bůh je syn matky přírody.

0 0
možnosti
S

Semper2

29. 4. 2008 22:00
Postmoderní brajgl není vynález Církve

Tentokrát jste zklamal.Vymezujete se proti postmoderně, ale to přec dělá Církev katolická také. Nebo si myslíte, že všechny ty pseudohermeutické nauky, čarování, věštění z kávové sedliny, a různá náhražková "náboženství" vymysleli páni páteři ? Ti naopak stovky let bujují proti těmto pověrám. Ad Kvantová teorie - její tvůrce M. Planck byl hluboce věřící katolík.

Ad znovuzavedení studia exorcismu na katol.universitách (Salamance. Lovaň , Gregoriana): Zde Církev jen reaguje na společenskou poptávku. V Itálii dochází v posledních cca 15letech k několika desítkám rituálních satanistických vražd ročně. Policie si neví rady a požaduje od Církve odborníky na tyto kulty. Podobně i v jiných státech. V SRN existují více než 30 let speciální protisatanistická odbory Spolkové policie, kde pracují i teologové.

Ale korunu všemu jste nasadil svým protestem proti svatořečení sv. Anežky České. Morálku a "žádoucí jednání" chcete "čerpat z hodnot člověka" - to už tady dělali desetiletí komunisté.

0 0
možnosti
S

Semper2

29. 4. 2008 22:27
Re: Postmoderní brajgl není vynález Církve II

Zdá se mi, že i Vaše mysl je tak trichu obtížena postmodernou. Ač se deklarujete,jako ateista, dokonce bojovný,- používáte termíny jako Bůh, Všemohoucí, Desatero vždy s velkými počátečními písmeny, ačkoli stávající úzus umožňuje i jinou "více racionální" variantu . Snad mohu být trochu osobní a zeptat se Vás p. Streite, kam jezdíte rád na dovolenou ? Tam, kde "čerpali (až přečerpali) z hodnot člověka" tj. do nejateističtější býv. NDR, do Estonska, nebo do ateistických a rozvrácených severních Čech, či snad na Kladensko ? Anebo preferujete regiony a země, kde se ještě pěstuje křest´anské "tmářství" jako Italie,Irsko, Francie, Španělsko, Řecko (podobně v ČR JM, Slovácko, Vysočina do Jižní Čechy) ?

0 0
možnosti
NB

j@ck

29. 4. 2008 19:58
-

A neni racionalismus pouze dalsim idealem a tedy prejmenovanym idealismem? Nemam nic proti vedecke metode overovani poznatku, ovsem racionalismus samotny uz je idealisticky a metafyzicky koncept.:-)

0 0
možnosti
DS

Streit

29. 4. 2008 21:45
Re: -

Každé rádobyúplné poznání je ideálem. Jen nesmí na základě víry předjímat tu určující složku. Třeba Boha. A proč ne Zelenou příšeru?

0 0
možnosti
WD

wildge

29. 4. 2008 18:12
Opravdu hezka ukazka tmarstvi

je tento článek.

Takze ted uz vime, ze nemate rad verici a ze si nedovedete predstavit, ze se nikdo nemusi vzdavat teorii, ktere nejsou uplne. Newtonova mechanika ma take mezery, presto se ji nemusime vzdavat.

Bohuzel, autor je klasicky tmar. Nejprve zostudi vsechny svoje prime konkurenty (dalsi tmare), a pak zostudi sve neprime konkurenty (ty, co se proti tmarstvi stavi). Nastesti tenhle pristup je dost pruhledny.

0 0
možnosti
MS

Michal007

29. 4. 2008 21:01
Re: Opravdu hezka ukazka tmarstvi

Psychologové tomu říkají projekce, teta Kateřina "podle sebe soudím tebe".

0 0
možnosti
O

offelius

29. 4. 2008 18:11
zvon

No konec. Na ct24, dnes v interview pred pol siestou. Pfeiffer a jeho zvon...

Som skoro spadol zo stolicky ked som ho videl, a na ct24!

0 0
možnosti
JC

Jarcho

29. 4. 2008 17:48
Dokonalá ukázka modernistického tmářství

http://www.hanyzka.wbs.cz/Me_predstaveni.html

No vidíte - a uživí se tím!

0 0
možnosti
S

Semper2

30. 4. 2008 14:29
Re: Dokonalá ukázka modernistického tmářství

Když vidím tyhle postmoderní šarlatánský bludy, jen si povzdechnu, že už ani inkvizice není co bejvávala. Ta by dotyčnou jistě neupálila, ale poslala jí na kající pout´, v cíli své cesty by dotyčná setrvala několik let - a byl by pokoj...od Holubový.R^:-)

0 0
možnosti