Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Eslivá to není zejména tím, že nemáme zemědělství, ale průmyslovou výrobu potravin. Těch pár statkářů (výraz farmář není odtud), co ještě sedlačí to nemůžou s babišovým či jiným agrokombinátem vyhrát. Dnes není hrdost sedláka kvalitní zboží, ale schopnost vytáhnout ze státu resp. z daňových poplatníků dotace.

0 0
možnosti
Foto

Je fakt, že jsem při svých toulkách po Beskydech zkoušel pít Radegast desítku - a nedalo se to. Dvanáctka jakž-takž. A to si vzpomínám, jak jsem se těšil na vojně na příjezd spoluvojáků z opušťáků, co byli od Radhoště. Tehdy byl Radegast co vozili lahůdkou... Taky pamatuju nedávné časy, kdy moje žena kupovala v sámošce za rohem jogurt, kterým naředila čerstvé mléko, a dala výsledek do jogurtovače. Druhý den jsme měli z jednoho malého jogurtu šest větších. Pak to ale najednou přestalo fungovat...

0 0
možnosti
JF

J13a69n 35F18r65o28l40í71k

4. 8. 2013 10:02

Naprosto jiná byla situace v padesátých a šedesátych letech, kdy se kvalitní jogurty prodávaly ve skle s papírovým víčkem a osmdesátými lety, kdy mléko v plastovém pytlíku spíše zhořklo než zkyslo. Ovšem ne každý měl možnost měnit Sparty ve tvrdém za třeba maso na řízky a většina zboží byla jen pod pultem. Možná je autor bývalý horník z Ostravy, ale my neprotěžovaní nevzpomínáme na tu dobu tak růžově. Dnes si mohu koupit vysoce kvalitní salám za 30 kč/10 dkg a i jako důchodce si to mohu dovolit. Když porovnám svůj důchod s důchodem své babičky (420 kčs) a kupní sílu tehdy a dnes nedovolím si stěžovat.

3 0
možnosti
Foto

Moje babicka mela pole, ktera sebrala JZD a dostala 150 korun duchod.

0 0
možnosti
ZT

Dušane, jako vždy máš pravdu.

Zajdi si však pro gothajský salám na farmářský trh na místecké náměstí  k panu Sikorovi z Návsi (tedy pokud tam zrovna bude). Nepochybíš. A proto si dovolím i přes můj celkový souhlas s tímtoTvým příspěvkem vyjádřit názor, že světlé, ba i velmi světlé výjimky existují. A to je ta naše naděje, že se z výjimek jednou (doufejme, že co nejdříve) stane standard. Svým přístupem k životu k tomu velmi dobře přispíváš.

3 0
možnosti
Foto

Ahoj, Zdeno, a díky R^

Též doufám, že se výhonky ujmou ;-)

Hergot, zrovna dnes jsem procházel přes náměstí, byly trhy a na gothaj jsem nepomyslel. Tak příště u pana Sikory :-)

1 1
možnosti
FD

Dávám plně za pravdu.To,co se stalo právě po r.1989 ze zemědělství a potravinářství,považuji za neskutečnou tragedii.A to,abychom trávili polovinu života v obchodech nám snad každý den noviny ,televize apod. doporučují.Nedávno proběhl test salámu Vysočina.Odborníci se stašně divili.Nejlépe dopadl salám,jako jediný,z výrobny(bohužel si již nepamatuji odkud) kde používali tradiční recepturu.Co jinýho já jako zákazník chci.Abych došel do krámu,koupil si Vysočinu a šel pryč a nebo došel do krámu,stoupnul si tam jako blbeček a dalekosáhle pročítal složení salámu stejného názvu a studoval z čeho kdo to namíchal.To z čeho je to namíchaný,by měl hlídat skutečně někdo kompetentní a dávat tvrdé pokuty,nebo sbírat licence.Také mě docela vzala nedávno zde publikovaná poznámka,že bychom si měli vzpomenout,jak za totáče,když si člověk koupil lepší maso,tak si povinně musel koupit bůček(což je pravda).Kéž by,když už musí někdo švindlovat,bylo maso v těch salámech nahraženo bůčkem a ne strouhanými kopyty.

2 0
možnosti
Foto

Hezky jste mě doplnil, díky R^

Je podotknu, že na to složení si člověk ještě musí vzít lupu a podotýkám, že na blizko vidím jak ostříž ;-)

1 2
možnosti
ZM

Ba. A ještě bych dodal, že mě velice štvou různí podnikavci, kteří si myslí, že už jsme zapomněli, jak co má chutnat.

Např. manželka přinesla nedávno z práce mléko, které tam prodával údajný farmář, údajně od vlastních krav. Nedočkavě jsem ochutnal a neshledal jsem žádný rozdíl oproti mléku z "krabice". A hned jsem si vzpomněl, jak se za totáče prodávalo na jižní Moravě "víno" pražákům.

0 0
možnosti
Foto

:-) Ano, v článku jsem napsal: "Zaprvé došlo už k obecnému úpadku jakéhosi standardu. Navykli nás na náhražky.".

Místo vína prostě pijeme slazenou vodu v akci  R^

0 1
možnosti
AK

Ac nejste mym favoritem na blog-idnes, klidne uznavam, ze v realistickem pojeti na tema "kdo prezil" nebo neprezil, mate navrch od nedozrale mladice Tiny Sol.

0 0
možnosti
Foto

Díky za snahu po objektivitě R^

S mladší kolegyní jsem ale nesoutěžil ;-)

0 1
možnosti
Foto

Asi jen toto: Výborné pivo vaří pivovar Matuška a břevnovský klášter IPA 15. TOT cele.;-)

0 0
možnosti
MS

Je to různé, třeba mléko je dnes mikrobiálně čistší díky přísnějším požadavkům na proces počínaje dojením. Jogurty s klasickým výrobním procesem a konzistencí lze sehnat, ale jsou dost drahé. Dnes je nesrovnatelně větší výběr. Obecně nižší standard je výsledkem dynamické rovnováhy, kdy lidé mnohem více dají na cenu než na kvalitu. Nezanedbatelnou úlohu hrají drastická úsporná opatření v kontrole jakosti potravin - dodavatelé vědí, že pravděpodobnost zachycení šmejdů je dost nízká a náš trh je jimi zahlcen.

0 0
možnosti
Foto

Do té "rovnováhy" dost nemravně vstupují manýry řetězců za pomoci špatné legislativy.

Jinak máte pravdu.

1 1
možnosti
MR

M16i47l49a27n 71R48a39d12e82k

31. 7. 2013 20:03

ja jako astmatik vam povim ze alergie nejsou z tech hnoju, ale z toho ze zijeme v prilis cistem prostredi. Jestli chcete vysvetlim.

5 0
možnosti
SN

:-)  Radku, souhlas! Píši o tom v diskusním příspěvku dříve ! R^

0 0
možnosti