Musí to být "bomba" 21.století !!!

Co všechno se na tomto místě sešlo k vyřešení, pane bože, kolik marných pokusů tuto proluku dostavět...

Kritiků nespočet, ale tvůrce ani jeden?  Nejrůznějších snah také mnoho, ale žádná neustojí kritiku? To je tím odkrytým kostelem sv.Mikuláše, který K.I.Dienzenhofer nepostavil pro tuto proluku a pro pohledové sousedství se Staroměstskou radnicí s její věží. Tyto dvě dominanty se zde prostě nesnášejí a my je teď máme nějak usmířit. Žádný další hašteřivý článek, ale článek konejšivý. Nic bouřlivého, bombastického, šokujícího, ale něco umírněného, harmonického.

Tento navržený stavební článek je prý nudný, nezajímavý, málo architektonicky odvazový a moderní, praví některý kritik. Ano, není to žádná "bomba", a o to tu právě jde. Nedělat z toho něco ještě horšího, než je ta pekelná díra z války. Něco, jako když mezi dva rozhádané lidi vstoupí někdo třetí, normální, který je oba uklidní.

A tak nějaký ten kompromis, něco dobrého pro věž radnice i něco dobrého pro kostel. Doplnit vhodný článek nové radniční budovy k věži s dalšími domy v proluce, které nebudou v pohledech tísnit průčelí kostela, natočené k radnici. Žádné architektonické vyšilování, nýbrž poklid a normální podívaná. Co pořád někdo blbne s tím, že tady musí být něco nevídaného a nebetyčného. Pěkné domy jako ostatní. Staroměstské náměstí potřebuje klid, experimenty nechť se vydovádí jinde.

Je to až posvátné místo naší historie a my ho nezneuctíme arogancí, samolibostí, povýšeností a netečností.

(-)

-

Ta radniční věž s kostelem,

tu podaly si ruce.

Nyní v dobrém již, ne zlém,

přít se nebudou tak prudce.

-

Autor: Jiří Stratil | sobota 26.8.2017 9:19 | karma článku: 10,18 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jiří Stratil

ZÁMEK STÁRKOV - ZMRTVÝCHVSTÁNÍ

25.12.2018 v 10:04 | Karma: 8,80

Jiří Stratil

Z odstupu a nadhledu

1.8.2018 v 10:49 | Karma: 0

Jiří Stratil

Kde mě najdete?

5.5.2018 v 8:26 | Karma: 6,24